Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moje auto dopadł problem z niewłaściwą korekcją na wtryskiwaczach (2 z 4). W związku z tym mam do Was pytanie, czy regenerował już ktoś z was wtryskiwacze w swoich autach? Jeśli tak, to czy takie przywrócenie do "życia" wtryskiwacza na dłuższą metę ma sens.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Praktykuje się takie rzeczy i na dłuższą metę jest sens. Należy jednak pamiętać o nowych kodach po regeneracji.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Witam,

Moje auto dopadł problem z niewłaściwą korekcją na wtryskiwaczach (2 z 4). W związku z tym mam do Was pytanie, czy regenerował już ktoś z was wtryskiwacze w swoich autach? Jeśli tak, to czy takie przywrócenie do "życia" wtryskiwacza na dłuższą metę ma sens.

tak z ciekawosci, jaki masz przebieg? Jak duże są te korekty?

Opublikowano

Przebieg mojego auta 151k km. A korekcje mają się tak:

Correction injection quanitities from smooth running regulator in mg/stroke:

Cyli 1: 1.3

Cyli 3:-1.3

Cyli 4: 0,4

Cyli 2:-0,3

Mix/max correction injection quanitities:

Cyli. 1: 0 | 1.9

Cyli. 3:-1.7| 0

Cyli. 4:-0.9 | 0.8

Cyli. 2:-0.8 | 0.7

... niby tragedi nie ma, ale budą na jałowym trzęsie wyczuwalnie.

Opublikowano
hmm takie wartości to chyba jeszcze w normie, masz jakieś wyczuwalne objawy oprócz jałowego?
Opublikowano

Żadnych innych objawów. Auto pali na dotyk nawet jeśli stało całą noc na dwudziesto stopniowym mrozie, jeździ w porządku, nic nie dymi itd.

Bujanie zaczyna się tylko na wolnych obr. kiedy silnik rozgrzeje się do temp. roboczej.

Opublikowano
wymieniaj końcówki wtrysków i będzie ok! Znajdź dobry diesel serwis i wymień wszystkie 4 od razu koszt około 1000zł z robocizną i oczywiście z kodowaniem!
Opublikowano

Jest duże prawdopodobieństwo, że przyczyną drgań są wtryskiwacze, ale czy na pewno, tego nie wiem.

Być może inni forumowiecze mieli taką przypadłość w swoich autach i podzielą się z nami wiedzą na ten temat.

Opublikowano
Przebieg mojego auta 151k km. A korekcje mają się tak:

Correction injection quanitities from smooth running regulator in mg/stroke:

Cyli 1: 1.3

Cyli 3:-1.3

Cyli 4: 0,4

Cyli 2:-0,3

Mix/max correction injection quanitities:

Cyli. 1: 0 | 1.9

Cyli. 3:-1.7| 0

Cyli. 4:-0.9 | 0.8

Cyli. 2:-0.8 | 0.7

... niby tragedi nie ma, ale budą na jałowym trzęsie wyczuwalnie.

Słuchaj ja też miałem jeden wtrysk do wymiany i byłem u gościa z Poznania co tylko BMW się zajmuje i z tego co mi powiedział to przedział od min do max jest wartość 5 więc czy twoje wtryski są do wymiany ... nie jestem pewien.

Podam tylko przykład jak ja miałem jeden wtrysk do wymiany i wartość jaką wskazywał to było + 5,2

Wymieniłem ten jeden wtryskiwacz i wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

Wyniki pomiaru pochodzą z ASO. Wg nich również wtryskiwacze są w dobry stanie, ale mam obawy, że pomiar był wykonany na zimnym silniku, a wtedy problemu z trzęsieniem nie ma. Kilka dni wcześniej wykonywałem pomiar za pomocą zwykłego interfejsu na rozgrzanym silniku i tam korekcje wtryskiwacza na pierwszym cylindrze przekraczały wartości graniczne (przelewał).

Czy termika silnika ma tutaj znaczenie i dlatego korekcje różnią się...?

• Członkowie klubu
Opublikowano
Gorsza korekcja wtryskiwacza może być spowodowana słabszą kompresją i wymiana wtrysku może niespełnić oczekiwań. Tak więc przed wymianą wtrysków warto wykonać pomiar kompresji :idea:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Mam podobny problem z bujaniem,często po dłuższej jeździe na autostradzie występuje podobny objaw.

Zimny silnik jest ok ciepły też,tylko jak na trasie pocisnę to ten objaw występuje,

Opublikowano

Odgrzewam temat.

Wtryskiwacze w moim aucie zostały wyciągnięte i przeczyszczone, a następnie po próbie przelewowej zamontowane z powrotem.

Efekt...auto jak nowe, nic nie buja, trzęsie i szarpie silnikiem. Korekcje wszystkich wtrysków niemal idealne.

...radość z jazdy :)

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam. odgrzebe temat. wie ktoś może gdzie zrobić takie czyszczenie z proba przelewowa jak wykobnal kolega ayeren tylko ze w okolicach czestochowy, katowic ?

pzdr i czekam na info

320d po wirusie: 202KM i 406Nm

"Jeśli Bóg byłby za przednim napędem, chodzilibyśmy na rekach" :D

Opublikowano
z tymi z jaworzna mialem do czynienia.. wysoka cena za niezbyt dokladna prace.

to jestes pierwszy który nie jest zadowolony z usługi,natomiast co do ceny to jezeli jest faktycznie 2letnia gwarancja to chyba niema co szukac "gruszek na wierzbie'

(*pozdrawiam*)
Opublikowano
dowiedzialem sie ze wszystkie okoliczne serwisy boscha oddaja wtryski albo do pierkar slaskich albo do rudy slaskiej. wiec ci z jaworzna moze i tez i dlatego tez taka kosmiczna cena