Skocz do zawartości

523i '97 - Silnik odpalil i po 2 sekundach zgasl.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z moja 523i 2,5 benzyna z 1997 roku. Odpalilem silnik i po okolo 2 sekundach silnik sam zgasl i juz wiecej nie chce odpalic. Rozrusznik kreci i kreci i nic. Mozna tak krecic do rozladowania akumulatora.

Paliwa ponad 30 litrow. Bezpieczniki sprawdzone - wszystkie sa dobre. Odlaczylem akumulator na godzine i po podlaczeniu dalej sie nie odpala.

Pol roku temu mialem identyczna sytuacje. Przez 3 dni probowalem odpalic auto i nic. Auto po przewiezieniu laweta do warsztatu odpalilo. Mechanicy nie byli w stanie niczego stwierdzi i patrzyli na mnie jak na idiote.

Ja nie mam pojecia co mam z tym zrobic. Mial ktos moze podobne problemy ?

Opublikowano

Witam.

Podobny problem miałem jakiś czas temu.

Pojechaliśmy z kumplem na wesele 200 km od wrocławia ,po drodze wpadliśmy do DINO po zaopatrzenie , ... i spod sklepu już żeśmy nie odjechali - te same objawy co opisujesz ,kręci i nic.

Zadzwoniliśmy po transport i na wesele z zaopatrzeniem :D dojechaliśmy ze znajomym . W niedziele na ciężkim kacu z linką holowniczą przyjechaliśmy pod sklep po auto - a bunia jakby nigdy nic za pierwszym strzałem odpaliła :shock: .

No to jedziemy - jednak po przejechaniu ok 20 km silnik nagle zgasł i znów ten sam problem - okazało się że pompa paliwa się zawiesza .

Zdjąłem tylną kanapę , pompa do góry - rękojeścią od wkrętaka dostała trzy strzały i auto odpaliło - i tym sposobem dojechaliśmy na miejsce poprawin :D

Następnego dnia kupiliśmy pompkę na miejscowym szrocie i po założeniu spokojnie wróciliśmy do domu .

Od tamtej pory bunia zapala za każdym razem w każdych warunkach i mam nadzieję że tak już zostanie :D

Pozdrawiam i życzę by to była tylko ta zawieszająca się pompka paliwa.

Opublikowano
Bezpieczniki i przekaznik sprawdzony i dzialaja. Po wlaczeniu stacyjki tak ze zapalaja sie kontrolki swieca sie standardowe i dodatkowo czerwony wykrzyknik w kolku - nie pamietam juz czy ta kontrolka sie zawsze pali jak nie jest odpalony silnik. Dodatkowo zdjalem tylnia kanape i po przylozeniu ucha do pompy (z tylu po stronie pasazera) w momencie wlaczenia stacyjki nic nie slychac a powinien byc lekki szum. Czy to moze oznaczac ze siadla pompa lub ze pompa nie ma zasilania ?
Opublikowano
najprawdopodobniej to właśnie to,wyjmij pompe,podłącz na krótko,będziesz wiedział.mi też raz już siadła,odpalił,10sek.zgasł i amen
Opublikowano
Mialem juz problemy z czujnikiem polozenia walu. Mniej wiecej rok temu auto zaczynalo powoli gorzej zapalac, trzeba bylo dluzej krecic i okazalo sie wlasnie ze czujnik walu do wymiany. Czujnik zostal wymieniony na nowy i wszystko bylo juz ok.
Opublikowano
Wszystko sie juz wyjasnilo. Sprawdzilismy i zasilanie dochodzi do pompy. Dostalismy sie do pompy i ja troche poruszalismy. Po tym manewrze auto odpalilo bezproblemu. Pompa na 100% do wymiany aby sie taka sytuacja nie powtorzyla wiecej.