Skocz do zawartości

Oswietlenie Tablicy Rejestracyjnej - brak jednej lampki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

od jakiegos czasi swieci mi sie blad "CHECK NUMPLATE LIGHT". Chodzi o oswietlenie tablicy rejstracyjnej. Mialem spalona jedna zarowke. Wymienilem na dobra (sprawdzilem ja nawet w slocie obok) ale dalej nie swieci i blad pozostaje. Co wiecej wymiana na kolejna zarowke oczywiscie tez nic nie dala. Macie jakis pomysl ? Zwarcie gdzies w srodku klapy ? Podpowiedzcie cos prosze !

Opublikowano
Witam.Bedzie blad bo komputer go pamieta.Najlepiej nie dzialaj tak hardcorowo i podjedz do kogos kto ma fejs do bmw i skasuje Ci blad na kompie.Moim zdaniem warto wydac 50 zl za usuniecie bledu a dodatkowo sprawdzenie kilku rzeczy niz po takim resecie kompa ma juz sie nie pozbierac.Moze inni tak robia i dalej dziala ale ja bym tego nie polecal.
Opublikowano
Witam !!!! Mam dokładnie to samo nie świeci mi się jedna z lampek od podświetlania tablicy , i też wymieniałem żarówke.Na pewno nie jest to wina jakiegoś błędu w pamięci i nie pomoże kasowanie błędów( tym bardziej odpinanie akumulatora) po prostu coś jest uszkodzone i tyle.pokusiłem się i rozebrałem ten uchwyt z lampkami i przyciskiem do otwierania klapy i wydaje mi się że ścieżka zasilająca drugą żarówke jest zniszczona.Skoro jedna świeci a druga nie to nie wina błędu w pamięci i szkoda wydawać kase na kompa.Jestem umówiony z gościem w poniedziałek ma do sprzedania cały ten plastik z lampkami.Podłącze i dam znać co wyszło.A mysle że z tym problemem to najlepiej do kumatego elektryka.Pozdr !!!!!!
Opublikowano
Przeczytaj sobie post o spalonej zarowce w tylnej lewej lampie.Nie chodzi tylko o zwykla wymiane zarowki.Komputer pamieta o kazdym zajsciu podczas jazdy.Skoro wymieniasz wszystko uwazajac ze to powazna usterka a nie blad to gratuluje.
Opublikowano
a co ma błąd do tego że żarówka dalej nie świeci i to nie w lampie a w podświetlaniu tablicy.Tępy nie jestem i wiem żę po wymianie żarówki komputer możę potrzebować wykasowania błędu , ale żarówka powinna zaświecić bo błąd wyświetlany nie powoduje że prąd nie jest puszczany do żarówki.Kolega który zaczął ten post wyraźnie pisze żę wymienił żarówkę i dalej nie świeci i ja mam to samo i na pewno wykasowanie nagle nie błędu nie sprawi cudu że nagle zaświeci
Opublikowano
Mozesz zmieniac zarowki do smierci a i tak bedzie wskazywal ze masz problem z tablica czy ze swiatlami.Tak jak bylo w poscie o niedzialajacym tylnym swietle kolega zresetowal kompa i wszystko bylo ok.
Opublikowano
widze że nie kumamy o co biega.Zgodze się z tobą żę po wymianie żarówki błąd na kompie możę być dalej sygnalizowany choć żarówka świeci.Skoro po wymianie nie świeci to trzeba najpierw zlokalizować powód dlaczego , naprawić , a potem zgasić ewentualny komunikat o błędzie. panimajesz ?????
Opublikowano
mam to samo w x3, teraz przestała i druga świecić i klapa się nie raz otwiera jak jest deszcz lub bardzo wilgotne powietrze, także słyszałem że trzeba rozebrać tą osłonę gdzie lampki i tam sprawdzić ew wymienić tą listwę
Opublikowano (edytowane)
Opisze Wam, drodzy koledzy, moją historie. Pewnego pięknego dnia, moja tylna klapa, mojej x zaczeła się sama otwierać. Po naszemu, polskiemu, szukałem jakby to najtaniej....nasza krwistość, haha, zauwazylem, ze nie swieci sie jedna lampka w podswietleniu tablicy, wiec... niczym chlop z polski wzialem sprawy w swoje rece, wymieniłem zarowke, ot poprostu. Ale coo po jakims czasie okazalo sie, ze i nowa zarowka nie swieci, wiec wyminilem ją i po chwili.............dalej ciemnota, okazalo sie, ze jest spięcie w listwie laczacej podswietlenia z zamykaniem klapy.... prosta opcja polaka... mostek od punktu a do punktun b haha czyli prąd od lampki A do lampki B i juz wszystko jest ok.... klapa sie nie otwiera sama, lampki swiecą..... i jest git... dodam, Ze nie ma zadnych błedów, zadnych informaCJI, POZDRAWIAM. Edytowane przez Daniel666
Opublikowano

Koledzy, jutro chyba czeka mnie jednak elektryk ;-(

Nowa zaroweczka dalej nie swieci pomimo skaskowania bledu.

Co wiecej po kolejnej wymianie zaroweczki blad wrocil.

Rozebralem listwe z zaroweczkami oraz zamknieciem klapk bagaznika, wysuszylem, obejrzalem ale nic nie widze spalonego albo przerwanego wiec czeka mnie chyba sprawny elektryk bo zaroweczka nie swieci a blad mnie wk.... !!! Dam znac !

Opublikowano
U mnie lampki już świecą.Wymieniłem całą listwe.Koszt 80pln a naprawa tej starej to podejrzewam też będzie nie mały koszt bo trzeba ją rozlutowywać bo jest zgrzana( dlatego kupiłem inną).Tak czy siak u mnie już działa.Pozdro !!!
Opublikowano

hmmm... :think:

to może ja coś powiem w tym temacie... zimą często bywa że tego typu problemy się pojawiają... i miałem a raczej mam podobną sytuację... z tą różnicą że żarówki mam dobre... a pojawia się komunikat o ich uszkodzeniu... :oops:

a jak sobie narazie radzę z tym problemem... :?: bo tak naprawdę po zimie sam ten problem znika... to w chwili obecnej lekkie "puknięcie" ręką w obudowę lapki oświetlenia tablicy powoduje znikniecie komunikatu... :norty:

wniosek... gdzieś tam w instalacji pojawia się z powodu mrozów jakieś "spięcie" "zwarcie" "rozwarcie" lub coś w tym rodzaju... które powoduję wywołanie komunikatu... i by je usunąć docelowo pewnie trzeba jak już wcześniej było napisane wymienić listwę... :cool2:

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano
Ja listwę dostałem z lokalnej skarbnicy części ale popatrz na allegro kto sprzedaje klapy od X5 to bez problemu rozmontują.Pozdro
  • 4 lata później...