Skocz do zawartości

jaka róznica po miedzy komputerami???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam moje pytanie dotyczy sterowników silnika o końcówkach ....520 i ...522 w moim aucie 1,6 oryginalnie jest ...522 a le zamieniłem sie ze znajomym dzisiaj na komputery i wziąłem od niego z 1,8 kompa o końcówce ...520 i powiem wam ze wyraźnie czuje różnice w dynamice i pracy silnika!!!! a co ciekawe to znajomy mówi ze jemu tez wydaje się jakby auto lepiej szło a ma wsadzonego kompa od 1,6 !!!

jakie sa róznice w tych komputerach i dlaczego jest taka różnica w pracy silnika ? czy spalanie też bedzie inne?

Opublikowano

Hehehe gratulacje pomyslu !!!!!!!!

Otoz roznice polegaja na tym ze jak zalozyles kompa z 1.8 do 1.6 to komputer podaje paliwo wedlug mapy z 1.8 - stad ten lepszy kop.

Nie rozumiem tylko jakim cudem 1.8 jechal lepiej - tu mi sie wydaje tylko zludzenie.

Ale na przyszlosc prosze was najpierw sie dowiedzcie co robicie a pozniej to robcie bo moga z tego wyniknac duze i niepotrzebne koszty

Pozdro

Opublikowano

Faktycznie bardzo ciekawe...

Nie tracilbym jednak czasu na komputer z 318i,

wsadz od razu od m3...

co se masz zalowac... ;)

Pozdrawiam,

Bartek

Opublikowano

tu nie chodzi o to czy ma miec lepszego kopa czy nie poprostu oba auta maja problemy z obrotami... a silniki sa takie same tylko skok tłoka inny a rozrząd jest ten sam wiec w czym problem

a jesli chodzi o spalanie to niby dlaczego ma byc wieksze skoro komputer ustawia dawke według parametrów z czujników min... z sondy lambda więc jeśli ona mu pokarze że jest za uboga mieszanka to poda mniej paliwa w stosunku do powietrza i się wyrówna

ale nadal nie wiem jaka jest miedzy tymi komputerami róznica ???

Opublikowano

Nie wiem czy jest jakaś osoba na forum która by grzebała w różnych wersjach komputerów i mogła odpowiedzieć na Twoje pytanie ;)

Wszystkie odpowiedzi to tylko domysły :?

Dorzucę swoje :mrgreen: : zakładam że komputery dla silnika m40 w wersji 1,6 i 1,8 oraz dla silnika m42 są elektrycznie identyczne ( kiedyś na jakiejś rosyjskiej stronie były schematy....bardziej blokowe niż ideowe :wink: ale wynikało z nich to o czym niżej :wink: ) różnice napewno są w wewnętrznym oprogramowaniu sterownika.

Dla silnika m40 jest wykorzystane jedno wyjście dla cewki WN natomiast dla silnika m42 wykorzystane są 4 wyjscia sterujące cewkami i dodatkowe wejście czujnika położenia wałka rozrządu ( tego w m40 nie ma ).

Nie bierz tego jako pewne informacje bo naprawdę ciężko znaleźć tego typu info na necie, a Ci którzy serwisem komputerów się zajmują nie udzielają informacji bo za dużo one kosztują :wink:

Opublikowano
masz racje tylko oba wyzej opisane komputery sa oryginalnie w autach z silnikiem M40 a silniki 1,6 i 1,8 róznia sie tylko wałem i tłokiem a reszta jest identyczna i stad moje pytanie! dzisiaj jeżdże drugi dzień z tym komputerem od 1,8 i naprawde widze różnice ! nic umówilem sie z gosciem na kilka dni jak nie bedzie u niego problemów to go jeszcze potestuje a w weekend mam trasę to nawet spalanie sprawdze...
Opublikowano

Różnią się numerami dlatego że maja różny soft w sterowniku w związku z tym że silniki różnią się parametrami ;).

Podobny myk jest z przerywaczem kierunkowskazów.....zależnie od modelu auta ( e32, e34, e36 ) ma inne numery pomimo to można je zamieniać ze sobą bo mają identycznie rozmieszczone piny i wyglądają identycznie, możliwe że różnią się obciążalnością styków wewnętrznego przekaźnika.

Opublikowano
więc musze sprawdzic u siebie skok tłoka bo może helmut wymienił wał i tłoki na 1,8 a elektronike zostawił stara bo widziałem gdzies cisnienie spręzania dla 1,6 wynosi 10,0 a ja po pomiarach mam 13,0 na kazdym garze a silnik był napewno wymieniany bo numery sie nie zgadzaja z ksiązka serwisową.Oj widze ze chyba powoli dojdę do ładu z tym silnikiem....
Opublikowano

Mówisz o cisnieniu spręzania czy o stopniu sprężania,co to jest 10,a co to jest 13?Nie sądzę, żeby ktoś wymienil wał i korbowody,to zajmuje około jednego dnia,nie mówiąc o kosztach i o fachowej robocie,a nie wymienilby komputera,bo z tym rzekomo nie mógł sobie poradzić.

Pozdrowienia

Syrena z sercem od rekina!

http://img264.imageshack.us/img264/227/resize1yf.jpg

Duże Zdjęcie

Opublikowano
mówie o cisnieniu spręzania które było sprawdzane a te 10 to gdzies wyczytałem! mówie o wymianie wału bo na 100% jest włozony drugi silnik ale niemiec mógł sobie wymienić wał i tłoki aby mieć wiekszą moc bo włascicielem byl młody chłopaczek i pewnie mu tej mocy brakowało! a sprawdzałem w ETK i okazuje się że w 1,8 jest inny wał i tłoki a korbowody sa identyczne...
Opublikowano

Źle cos sprawdziles,bo we wszystkich M40 średnica cylindra wynosi 84,0 mm i żeby zwiekszyć pojemnośc,to musieli zmienić waŁ o większym wykorbieniu i KORBOWODY.

Niemcy nie bawią sie w przeróbki tak jak my Polacy,bo koszty byly by wieksze od wymiany silnika na mocniejszy i pewny sprawdzony motor i sadzisz ze robil by ktos tyle przeobek poto by zyskc 13 kucy i zapomnial by wymienic kompa lub tez nie wymienil celowo bo chcial miec za bogata mieszanke paliwowa i w przyszlosci troszeczke problemow z motorkiem

Syrena z sercem od rekina!

http://img264.imageshack.us/img264/227/resize1yf.jpg

Duże Zdjęcie

Opublikowano
wał do 1,6 ma końcówke numeru z ETK ...390 lub ...391 a 1,8 ma ...376 i 377. jesli chodzi o korbowód to numer ten sam ...617 natomiast tłoki maja mała różnicę w srednicy i numerów jest tutaj całe mnóstwo i zaden sie nie powtarza w obu pojemnosciach... wiec musza byc inne ale nie to jest wazne, auto wkońcu zaczeło chodzic prawidłowo na wolnych obrotach bo do tej pory wymiana całego osprzętu nie przyniosła zadnych efektów!
Opublikowano

Jasne chlopaku - nieco zle sprawdzasz.

Tloki sie roznia wiec chyba musieli by rozwiercic cylindry

Moje zdanie jest takie - jezeli niemiec cos robil z silnikiem to najpredzej go wymienil a nie zmienial w nim srodek

A jakby chcial wieksza moc to by se kupil 325 a nie 316 - tam tego na peczki.

Pozdro