Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeśli mają faktycznie 8mm to warto bo nowe tyle mają

co do oszczędności na paliwie to może wynikać z tego że michelinki to z zasady śliskie opony - czyli twarde

takie jest przynajmniej moje doświadczenie z tą marką i w tym rozmiarze

Opublikowano
teoretycznie jest tak ze jak opona jest starsza niz 3lata nadaje sie na smietnik

tak ale to teoria producentów opon

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

3 letnia opona nigdy nie zamontowana nie jest śmieciem.

Ale sprzedać jako nową nie można.

Ja po doświadczeniach z oponami powiem , że nie docenisz opony jak nigdy nie miałeś fabrycznie nowej opony.

Miałem micheliny tylko pilot primacy i byłem średnio zadowolony. Były zbyt twarde i przez to śliskie. Powoli ich ubywało ale nie o to mi chodziło. Ale te opony miałem na aucie jak je kupowałem i miały już trzy lata < ale mięsa miały grubo> więc nie wiem jakie były gdy były nowe.

Zmieniłem na nówki NOKIANY i od tej pory na inne niż zupełnie nowe nie zmienię.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
nokiany nie są zbyt popularne, w tych mi bardziej chodziło o jakość i cenę ale trochę mało precyzyjna ta oferta. Nówki już miałem i z bardzo różnicy nie czuję po między nowym bieżnikiem a takim 8mm. zastanawiam się jeszcze między eco conti continentala. Pzdr
Opublikowano
jezeli to jest opona od prywatnego wlasciciela ktory ja kupil nowa i uzytkowal u siebie w aucie to kupuj jak to jest opona przywieziona z zagranicy to jest szmelc.
Opublikowano

Na Allegro kupiłem w sumie 4 opony w "doskonałym stanie" i z bieżnikiem min 4,5 mm. Wszystkie do wywalenia, bo 4,5 mm miały w jednym może miejscu, a w reszcie jakieś 2 max, zwichrowane i parciochy. Za grosze kupowałem i na chwilę potrzebowałem, więc olałem sprawę.

3-letnia opona przechowywana we właściwy sposób jak najbardziej nadaje się do jazdy. Maksymalny czas życia opony określa się na 8 - 10 lat. Ostatnio kupiłem do Nissana żony nowe Fuldy, bo letnie choć w doskonałym stanie (bieżnik, profil itd.) miały już 10 lat. Niebawem to samo czeka jej zimowe Michałki, bo choć są nie do zdarcia i na pełnym lodzie nawet śmigają (pozdrawiam odpowiedzialnych za drogi osiedlowe... :mad2: ), to jednak wiek je już dyskwalifikuje...

Ja polecam kupić tańsze, ale nowe opony. Za 221 PLN /szt kupiłem Nankang'i i jestem z nich zadowolony. Śnieg, lód - nie ma problemu. Powyżej 120 już trochę szumią, ale do zniesienia. Z hamowaniem i szybszym wchodzeniem w zakręty też nie ma problemu (raz mi chyba do tej pory ABS zapracował, a ostro było). Oczywiście to nie opony do ostrej jazdy (choć kwalifikowane do 240 km/h), ale w końcu e39 to raczej limuzyna... No i nie ma mowy o lanserce :mrgreen: .

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!