Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

W mojej buni,na zimnym silniku,odzywa się któraś szklaneczka. W związku z tym,mam dwa pytanka do zorientowanych w temacie :

1. Jaki może być koszt zrobienia z tym porządku ?

2. Czy mogę z tymi stukami (na ciepłym cichnie),trochę jeszcze pomykać,bez obawy o jakieś poważniejsze uszkodzenie ?

Za ewentualne odpowiedzi - z góry,WIELKIE DZIĘKI.

Opublikowano
pierwsze zasadnicze pytanie - kiedy i na jaki zmieniałeś olej, jak wiadomo BMW lubi tylko niektóre oleje e34 goniłem na CASTROLU i było ok, e39 zalany był LIQUID MOLLY (drogie szambo jak dla mnie teraz) i [BAD] po 5tyś klawiatura jak stare pianino, zlałem i powróciłem do takiej samej lepkości ale CASTROLA (o połowę tańszy!!!!) - efekt CISZA PO PIERWSZYM ODPALENIU!!! po dziś dzień spokój.
Opublikowano
Olej Valvoline 10 W 40,wymieniany regularnie co 10 tys.km. Z takim olejem kupiłem i takim stale zalewam. Ostatnio ta szklaneczka zaczęła się odzywać.Słychać ją było zarówno przed,jak i po,ostatniej wymianie oleju.
Opublikowano
na początek zlej i zalej inny olej, ja kupiłem na LIQUID MOLLY i lekko drynadał pod obciążeniem po ok 6tyś przebiegu, zlałem zalałem ten sam i powtórka z rozrywki, zlałem zalałem CASTROLA i CISZA!!! :)
Opublikowano

Trudno mi powiedzieć jaki teraz jest to koszt, dużo zależy od mechanika/warsztatu który będzie Ci to robił. Swego czasu wymieniałem szklanki, ale to było chyba z 6 lat temu to płaciłem chyba ok. 25 pln/szt. Musisz wymienić w zasadzie wszystkie, bo po pierwsze trudno będzie stwierdzić, która to, a po drugie co będzie jak po jakimś czasie padnie następna. Więc masz 24 szt. i do tego koszt wymiany, tutaj już musisz poszukać dobrego i w miarę taniego mechanika.

Co do jeżdżenia z tykającą szklanką, to raczej nic nie powinno się stać, ale może ktoś bardziej doświadczony zajmie głos. Przy niskich temperaturach, u mnie był taki efekt jakby wał padł, dosłownie jakby ktoś młotkiem po nim walił :duh: Nie trzymała już należycie ciśnienia i po dłuższym postoju było słychać stukanie, dopóki nie skasował się luz.

A wszystko to przez REKINA ;-)
Opublikowano
na początek zlej i zalej inny olej, ja kupiłem na LIQUID MOLLY i lekko drynadał pod obciążeniem po ok 6tyś przebiegu, zlałem zalałem ten sam i powtórka z rozrywki, zlałem zalałem CASTROLA i CISZA!!! :)

Kupiłem go na tym oleju 3 lata temu,i była cisza.Dopiero przed ostatnią wymianą oleju,szklaneczka zaczęła sobie popukiwać.Myślę więc,że nie jest to wina oleju,a zużycia samej szklanki.

Dzięki za pomoc.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Odkopie temat panowie,kupiłem swoją z niewiadomym olejem i przebiegiem 200 tys,rutynowo pierwsze co to zalałem nowy olej (castrola 10w 40) i zaczeło grać-jak bym teraz zmienił na 0w albo 5w mogło by pomóc? (e39 96 rok) ew niech mod przeniesie do forum e39 nie chciałem zakładać kolejnego tematu