Skocz do zawartości

jakie kola do bmw e36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

Czy beda mi pasowaly do bmw kola 15cali, 225szerokosc, profil opony60, szerokosc felgi7J, ET20 ? i mogl by mi kotos odpowiedziec co znaczy to ostatnie oznaczenie ( ET20). z gory dziekuje za odpowiedz. gdyz teraz ma kola jakies juz lekko zuzyte nawet baaa bardzo, zostala z takimi zakupiona i chciala bym je wymienic. mam na oku te co napisalam no pocztku postu, ale nie wiem czy mi beda pasowac o takich parametrach.

P.S czy ktos mi tu udzielil odpowiedzi.................. :|

edit: literowki

Edytowane przez Anonymous
Opublikowano

Masz zużyte felgi czy opony? Bo koła to takie ogólne stwierdzenie... I napisz jakie wymiary mają twoje obecne gumy.

Pozdrawiam.

'Wiadomo, ze taki a taki pomysł jest nie

do zrealizowania. Ale żyje sobie jakiś

nieuk, który o tym nie wie. I on właśnie

dokonuje tego wynalazku.'

Albert Einstein

Opublikowano
Mam zuzyte i felgi i opony. obecnie mam wlozone kola 215/45 ZR 17 87W.
Opublikowano

ET to jest osadzenie felgi, powinno się stosować felgi z ET wg. zaleceń producenta.

Im mniejsze ET tym bardziej felga będzie wystawać na zewnątrz auta.

Jeżeli zawieszenie jest obniżone to może opona obcierać o błotnik (tak jak u mnie pod obciążeniem kilku osób)

tel. 514.99.46.99
Opublikowano
dziekuje za odpowiedz. przepraszam, a jakie producent zaleca do tego modelu ET. ET20 to wlasciwe beda? a jak nie to jakie sa najwlasciwsze.
Opublikowano
Generalnie dla e36 to coś w okolicach 30-40 [/edit/ ET35 lub więcej], a et 20, to felga chyba wyjdzie na równi z błotnikiem, ale nie jestem pewien.

Albert Einstein

Opublikowano
czyli tych kol co tam wypisalam na poczatku postu nie kupowac zle paramtery maja. to jakie mam sobie kupic. bo teraz te co mam to sa nie na polskie drogi tylko ladnie wygladaja jak by byly niezuzyte ( no chyba ze z daleka teraz :wink: ) ale jezdzic na takich kololach sie tu nie da.
Opublikowano

Spokojnie możesz sobie kupić 205/60/R15 nie wiem jak to jest z 225/60/R15. Ale na drzwiach kierowcy masz wypisane preferowane ciśnienie dla seryjnych rozmiarów opon do naszych trójek (tak jest w mojej 320i)

Polecam ten dział http://moto.bmw-klub.pl/forum/viewforum.php?f=87

Albert Einstein

Opublikowano

W bmw serii 3 (e36 oraz e46) fabryczne felgi 15" mają ET47 lub ET42. przy szerokości bodajże 6,5" . Felgi do serii 5(e34)oraz 7(e32,e38) mają et 20-22.

Osobiście na lato posiadam felgi 16" szerokość 7" ET35 i bardzo ładnie się chowają w nadkole.

masz jakieś fotki tych 17"? są do sprzedania? jeśli tak prześlij fotki -> [email protected]

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie jeśli nie masz mocnej gleby to 7J z ET20 powinno wejść. Sam miałem trochę hardcorowy zestaw na zeszłą zimę, mianowicie felga coś ok 6,5J z ET10 na -40mm glebie i było ok. Ale ostrzegam że koło o te ok. 3cm w stosunku do serii pójdzie na zewnątrz auta. Pozdro
Opublikowano
dziekuje wam za odpowiedzi. sprawdze czy mam cos napisane na drzwiach kierowcy. ona teraz stoi na tych 17. fotek ich nie posiadam. czyli kupie nowe kola do tych 17 renowacje felg zrobie i bedzie. i bede na nie chuchac dmuchac by nie zniszczyc :wink: bo wyglada na nich bardzo ladnie. a na zime zamontuje zwyczajne czarne stalowki 205/60/R15 :roll: pozdrawiam cieplutko
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się do tematu.

Mam Obecnie 16/7,5 ET47 i chcę zmienić na ET35 (pozostałe bez zmian).

http://www.felgi.pl/narzedzia/m/321/kalkulator_et.htmlx

Wychodzi, że 12 mm pójdzie koło na zewnątrz...

Po zmierzeniu wychodzi, że się zmieści (mam M-technic zawieszenie), ale bardziej martwię się o przód przy max skręcie, czy nie wylezie na błotnik...?

mam tyle koni, że mnie nikt nie dogoni...
Opublikowano

ja miałem 205/50 R16 ET20 i było idealnie. Nic nie ocierało przy obniżeniu 40/40.

Teraz myśle nad kupmen BBS 8J ET10 17 cali ale obawiam sie czy wejdą. Obniżenie ok 40/40 nie wiem bo już było jak kupiłem auto. Moze niżej.

ktoś wie czy wejdzie? Czy trzeba rozpychać nadkola?

Opublikowano
Jednak zmieniam ET47/7/15 na ET35/7,5/16. Koło idzie 18mm na zewnątrz. Tył jeszcze się mieści, ale przodek już cieniutko. Miał ktoś jeszcze podobne problemy?
mam tyle koni, że mnie nikt nie dogoni...
Opublikowano
Jednak zmieniam ET47/7/15 na ET35/7,5/16. Koło idzie 18mm na zewnątrz. Tył jeszcze się mieści, ale przodek już cieniutko. Miał ktoś jeszcze podobne problemy?

kolego ET 35 śmiało upchniesz. Nawet na mega glebie bedzie pasować bez ocierania. Jk pisałem ja miałem obniżenie 40-40 i ET20 felga chyba 6.5 albo 7 cali i nie było zednego problemu. Przy twoim et i szerokości jaka chcesz wsadzić nie powinno ci wystawać.

Ori MOTORSPORTY mają et35 i chyba 7.5 cali szeroką felgę dodam że to jest 17 cali felga i wchodzi bez problemu.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Siema.. odkopuje temat bo mam pytanie.. a więc czy ktoś może zrobił taKĄ konfiguracje ???

bmw e36 cabrio na gwincie mts technik

felga 17 , 8j , et20 guma 205/40

obniżenie do reg...

będzie tarło z tyłu?? przód skręci bez tarcia???

prosze o info jak ktoś ma takie doświadczenia,,

dzieki pozdr. :cool2: