Skocz do zawartości

[320i] oświetlenie przód - pomoc w wybraniu elementów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio widziałem kilka e36 z ringami i xenonem.

Chciałbym w swojej becie też zamontować takie lampy jednak mam pewien problem.

Moje lampy nie mają soczewki. A do xenonu bez nich ani rusz. W związku z tym szukałem lamp w miarę rozsądnej cenie które mają soczewkę i ringi. Znalazłem lampy firmy depo ale niestety maja one żółte ringi i na dodatek nie świeca całe równomiernie tylko są podświetlane w chyba 4 punktach. Oryginalna lampa z soczewką do e36 sedan to wydatek rzędu 550-600 zł za sztukę. W takich cenach to ja mogę dostać komplet depo tylko nie takie ringi niestety. Czy moglibyście mi poradzić co zrobić?

Chcę lampy z ringami ccfl białymi i w przyszłości dorzucić xenon świecący na biało.

Do tego myślałem nad zakupem takich halogenów http://allegro.pl/halogeny-bmw-e36-m3-m-technik-black-nowe-i1356413364.html

Może ktoś już takie zakupił i powie czy one świecą na żółto czy na biało.

Nie chce zrobić wiochy że wszystko będzie w innym kolorze.

Oczywiście poszukuję same lampy a nie te przedziwne połączenie lampy z kierunkiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ori lampa na soczewce to cena od nawet 100 zł za sztukę! Pisząc 600zł to chyba miałeś na myśli ori nówkę. Wszelkiej maści lampy innego producenta niż zkw, bosch czy też nie ori helli to badziewie. Ringi ccfl tylko i wyłącznie jeśli sam je kupisz i sobie założysz. Co do halo to jaką żarówkę włożysz, na taki kolor będzie ono świecić, ale na pewno nie na czysty żółty. Swoją drogą sam jestem ciekaw jak halogen bez odbłyśnika może świecić ?? :D
Opublikowano
Zastanawiam się skąd ludzie biorą takie pomysły. Rozumiem że lampy Ci się podobają i że chcesz je mieć,ale xsenony odpuść :mad2: Podejrzewam że nie orientowałeś się w temacie i nie wiesz jeszcze że do xenonów musisz zamontować dodatkowo spryskiwacze reflektorów i samopoziomowanie lamp? Koszt tych pierdół najtaniej na alle wyniesie z 200zł a i tak będzie to "lepiarstwo"+ montaż, za zestaw lamp minimum 200zł, plus za zestaw HID ze 200zł. Pomijam już fakt że w fabrycznych lampach nawet z soczewką nie ustawisz odpowiednio świateł, 95% policjantów będzie chciało Ci zabrać dowód za lampy bez homologacji na xenon, przetwornice w najtańszych zestawach mają dość krótką żywotność. Przemyśl czy warto przed przeglądem to rozbierać, bo nikt Ci z takim zestawem przeglądu nie podbije, no chyba że po znajomości, dodatkowo jeśli masz CB to pomyśl ile razy ktoś Cię od baranów zwyzywa bo będziesz świecił ludziom po oczach lampami których praktycznie nie da się ustawić. I przemyśl pozatym czy warto cały czas jeździć "na przypale", wbrew pozorom dowód łatwo stracić.

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999768810_1.gif

Pozdrawiam

Opublikowano
często jeżdżę trasą Śląsk - Mazury i uwierz mi widzę poprzerabiane światła na xenony które w nocy tak dają po oczach że mam ochotę otłuc takiego typa, źle ustawione, po prostu oślepiają, nic przyjemnego. Standardowe reflektory nie są przystosowane do montażu i jak napisał kolega nie ustawisz ich.
tel. 514.99.46.99
Opublikowano
Do swojej kupilem ringi led - 100 ledów,swieca 10 razy mocniej niz ccfl,a dla jeszcze lepszego wygladu wstawiam w lampy krzyze takie czarne,po tych krzyzach jest efekt czarnych lamp.Latwo,tanio i mysle efektownie
Opublikowano

No ok. skoro na ori nie bardzo to ma ręce i nogi to odpuszcze. Nie mam zamiaru kogoś oślepiać na drodze bo sam wiem jak to denerwuje.

A powiedzmy że pójde w żółte ringi i taką lampę http://allegro.pl/lampy-soczewkowe-dc-xenon-bmw-e36-sedan-promocja-i1373515843.html...co o tym sądzicie? Lampy mają na kolszu homologacje DC znaczy chyba do xenonu się nadają. firma DEPO jedni mówią badziewie a inni że nie ma się do czego przyczepić. Co jest z nimi nie tak?

Dlaczego przeglądu mialbym nie przejść jeśli zamontowałbym spryskiwacze i układ poziomowania. Na kloszach homologacja na ksenon jest więc na jakiej podstawie mieli by sie czepiać?

Swoją drogą sam jestem ciekaw jak halogen bez odbłyśnika może świecić ??

Nie powiem..podobaja mi się ale też się zastanawiam nad tym jak i czy to w ogóle świeci :D

Opublikowano

Zdajesz sobie sprawę jaki jest koszt dedykowanej instalacji, albo chociaż zrobienia tego samemu tak żeby wszystko grało i spełniało normy? :wink:

Jak myślisz- dlaczego wszyscy nie jeździmy na ksenonach? Przecież są w praktyce lepsze od zwykłych żarówek.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dobra to może inaczej bo troszkę próbujesz mnie zniechęcić :-)

Mam 1500 zł. Chcę kupić lampy które mają ringi i soczewkę i do nich dorzucić ksenony. Jakie rozwiązanie polecisz?

Poszukuje odpowiedzi na pytanie co kupić a nie czy kupić. Mile widziane jakieś różne konfiguracje, pomysły.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja swoje Beatke kupilem z lampami zmienionymi z przodu na cos "ala" co podales w linku z aledrogo. Mialy ringi,ale dla mnie to nie ma jak lampa ori. Moim zdaniem kup uzuwki lampy od e36 na soczewce, wstaw ringi a jak chcesz zeby wygladaly lampy jak nowe kup sobie po prostu szkla:

http://moto.allegro.pl/bmw-3-e36-91-94-szklo-klosz-reflektora-h1-h1-nowe-i1382447669.html

To tylko moje skromne zdanie :cool2:

Opublikowano

Dobra na razie nie zajmujmy się ksenonem.

Mam lampy zwykłe które mi się nie podobają. Chcę zmienić lampy na soczewkę i przy okazji myślę nad tym żeby jakby co można było do nich zamontować ksenon. W tej chwili mam lampy bez soczewki boscha na żarówki H7 ale wyglądają...nie wiem jakiego określenia użyć..nudno, takie zwykłe lampy.

swayze dzięki za pomysł.

emir55 możesz rozwinąć czemu mam stracić dowód...2 osoba która mi to pisze ale nie wiem ciągle o co chodzi...jak kupie lampę z homologacją na ksenon, zamontuje spryskiwacze i układ poziomujący to czemu miałbym stracić? Bo może ja faktycznie brnę w coś i nie wiem.

Opublikowano

w opisie lampy które pokazałeś w linku nie ma mowy o ksenonach

OŚWIETLENIE KLOSZE REFLEKTORÓW SĄ PRZEZROCZYSTE DZIEKI ZASTOSOWANEJ SOCZEWCE LAMPY ZNACZNIE LEPIEJ OSWIETLAJĄ POBOCZE JAK I DROGE. NA ŻARÓWKI H7 ŚWIATŁO MIJANIA i DROGOWE W ZESTAWIE, LAMPY SĄ SZKLANE .

-HOMOLOGACJA LAMPY POSIADAJĄ HOMOLOGACJE EUROPEJSKĄ E4 WYTŁOCZONĄ NA KLOSZU LAMPY UMOŻLIWIAJĄCA DOPUSZCZENIE DO RUCHU DROGOWEGO W KRAJU JAK I ZAGRANICĄ

więc jak chcesz tam zamontować palniki ksenonowe

to jest to samo jak ludzie montują żarówki led do lamp tylnych

lampa taka jest homologowana razem ze żródłem światła czyli żarówką 21W

gdybym przypadkiem wjechał takiemu gościowi w kufer i zobaczył że ma żarówki ledowe to mam prawo twierdzić do ubezpieczalni że gość miał nie prawidłowe oświetlenie

tak to wygląda

Opublikowano
Wasylek, ja Cie nie próbuję zniechęcić tylko doradzam Ci tak żebyś się potem nie wkurzał że policjant Ci dowód zabrał albo diagnosta przeglądu nie podbił, było już miliony tematów o składaniu HIDów i 90% kończy się albo na zabranym dowodzie albo na utrudnionym przeglądzie właśnie- u nas po prostu taka mentalność. Sam mam xenony, zestaw HID założony przez poprzedniego właściciela, do tego mam soczewki od fabrycznego ksenonu oraz takie udawane spryskiwacze-atrapy, wszystko ładnie pięknie ale jeżdżę na przypale i codziennie się zastanawiam:"czy to już dziś dowód pójdzie się paść???" Strasznie żeś się uparł na ten ksenon, nie lepiej jak byś kupił jakieś dobre żarówki np. philips blue vision? Podobno dobrze świecą. No i do tego jakaś lampa która Ci się podoba i będziesz całkiem zadowolony.

Pozdrawiam

Opublikowano

emir55...na kloszu są wytłoczone literki DC na tej lampie...opis dał jakiś uniwersalny.

Inna jego aukcja z tą samą lampą: http://allegro.pl/lampy-soczewkowe-dc-xenon-bmw-e36-sedan-promocja-i1391702543.html

Nie koniecznie musze zamontować ksenon odrazu. Zamontuje lampy i jakieś żarówki normalne i na poczatek starczy zanim znajde spryskiwacze itd. Jak mi się spodoba to moze nie zamontuję. Wiem tylko że w tej chwili lampy mi nie odpowiadajabo są nuudne.

Co do żarówek philipsa rozumiem że one maja niebieską poświatę czy coś? Jak tak to odpadają. Potrzebuje jak najbardziej białego światła które oświetli mi drogę. Jestem przeciwnikiem jakiś niebieskich czy nawet fioletowych ksenonów.

Dlatego cały czas chodzi mi o to czy moze wiecie w jaki sposób LEGALNIE zamontować lampę do której ewentualnie mogę wrzucić ksenon. Jakieś propozycje lamp.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
ja u siebie mam żarówki philips blue vision w lampach z soczewka, jak kupiłem auto to miało lampy bez soczewki i w trakcie jazdy w nocy zastanawiałem się czy w ogóle mam zapalone światła, wiec zmieniłem lampy na soczewkowe ori bosch (koszt 150 zł/szt) i kupiłem wspomniane wcześniej żarówki... efekt... nieporównywalny. a co do samych żarówek to maja błękitny filtr, ale światło jakie dają jest bardzo zbliżone do białego, nie mam mowy absolutnie o niebieskiej poświacie... podsumowując z takiego zestawienia jestem jak najbardziej zadowolony.
Opublikowano
Dobra to może inaczej bo troszkę próbujesz mnie zniechęcić :-)

Mam 1500 zł. Chcę kupić lampy które mają ringi i soczewkę i do nich dorzucić ksenony. Jakie rozwiązanie polecisz?

Poszukuje odpowiedzi na pytanie co kupić a nie czy kupić. Mile widziane jakieś różne konfiguracje, pomysły.

Pozdrawiam

Hella celis,jedyne dedykowane xenony do e36 i są na allegro,może nie są tanie ale nie są chińskie

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Ciekawi mnie tylko czy upierdliwy policjant podczas kontroli zwróci uwagę na zapewnienie że to "jedyna dedykowana lampa z homologacją na xenon do e36" :mad2:

Wszystko zależy na kogo się trafi- policjant nie musi przecież sprawdzać (i na 90% ma to gdzieś i po prostu nie sprawdzi) czy na lampach jest "DC" i czy posiadają homologację- wystarczy że "ma podejrzenie" że z pojazdem coś jest nie tak i poprostu zabiera dowód wystawiając pokwitowanie.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
zrobisz jak uwazasz twoja i wylacznie sprawa ja zamontowalem u siebie zestaw H.I.D 6000K na soczewce i swieci bardzo ladnie tylko nie zapomnij jechac ustawic sobie >< by swiecily na droge nie na ludzi bo ich spalisz :D hehehe
Opublikowano

Też mam HID,tez na soczewce z tym że w e34. Jak się ostatnio nieoficjalnie dowiedziałem przegląd po zabraniu dowodu za światła kosztuje 20 złotych, nie wiem ile w tym prawdy,ale...

Jeśli ma to być tylko 20 złotych to ja mam to gdzieś i nie wymontowuje, za nawet kiepskiej jakości zestawem przemawia to że światło po pierwsze mniej męczy oczy a po drugie wydaje mi się że lepiej widzę co jest przedemną. Skoro wydaje mi się że widzę lepiej to wydaje mi się że nie stwarzam zagrożenia a wręcz je niweluję. I mam gdzieś samopoziomowanie, bo jego działanie jest tak powolne i niedokładne że poprostu nie chce mi się go montować, w tym samym miejscu co samopoziomowanie mam system samooczyszczania, który przydatny jest w zasadzie tylko gdy jest chlapa/błoto pośniegowe itd, w codziennym użytkowaniu wystarczy myć lampy podczas mycia auta i podczas tankowania.

Moim skromnym zdaniem byle jaki zestaw HID, w soczewce, i dobrze ustawiony(!) powinien być legalny i dozwolony.

Pomijam oczywiście wszystkich debili, którzy żarniki pakują w zwykłe lampy bo tych to powinno się poprostu rozstrzeliwać :mad2:

Pozdrawiam

Opublikowano

Znalazlem takie cos i powiem wam ze calkowicie sie z tym zgadzam :D

Z doświadczenia wynika, że ani samopoziomowanie ani zamontowanie spryskiwaczy nie wystarczą, aby uniknąć rażenia światłem pozostałych użytkowników drogi. Tymczasem dobra optyka reflektora, szyba bez zarysowań oraz wysokiej jakości palnik xenonowy o precyzyjnej ogniskowej, to klucze do poprawnego funkcjonowania tego typu oświetlenia. Wymogi dotyczące układu samopoziomowania oraz spryskiwaczy ściśle dotyczą tylko fabryk przy produkcji samochodów.

Ustawisz sobie na diagnoscyce lampy i nie bedziesz swiecic nikomu po oczach oraz bedziesz lepiej sobie oswietlac droge :D

Pozdro. hahaha