Skocz do zawartości

528i Słabo grzeje na wolych obrotach podczas jazdy grzeje ok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie ogrzewanie w mojej BMW na wolnych obrotach jest bardzo słabe co to może być , gdy się doda gazu np. 2 tyś obrotów od razu leci juz ciepłe , tym bardziej podczas jazdy?

Dodam że nowy termostat.

Opublikowano

koledzy miałem ten sam problem. w komorze silnika jest elektrozawór odpowiedzialny za ogrzewanie po prawej stronie takie dwa cylinderki z pompką przeczyściłem i jeden sezon mi grzało ok teraz w tym roku wymieniłem na nowy i jest ok. obstawiam ze to będzie ten elektrozawór...

pozdrawiam

Opublikowano
Poziom plynu i odpowietrzenie rozumiem, ze jest ok?

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Koledzy ale jak zapowietrzony.

Tzn.

1.Temperaturę trzyma idealnie "pion"

2.Z odpowietrzników leci płyn.

3.Termostat nówka z oryginału.

4.Strumień ciągły przy zbiorniczku jak się doda gazu.

5.Wąż ten do góry z czasem nagrzewania twardnieje.

Podczas jazdy czy gazowaniu grzeje dobrze, a na postoju od kierowcy leci taki delikatnie ciepłe a od pasażera letnie. Dodam gazu z oby dwóch leci gorące ?

Opublikowano
koledzy miałem ten sam problem. w komorze silnika jest elektrozawór odpowiedzialny za ogrzewanie po prawej stronie takie dwa cylinderki z pompką przeczyściłem i jeden sezon mi grzało ok teraz w tym roku wymieniłem na nowy i jest ok. obstawiam ze to będzie ten elektrozawór...

pozdrawiam

możesz kolego zrobić fote tych cylinderków,żeby było dokładnie wiadomo o czym rozmawiamy,będę tez musiał do nich zajrzeć... :wink:

Opublikowano

Siemka.

Mam 525tds i dokładnie te same objawy jak w tekście rozpoczynającego ten temat. Wskazówka temp. silnika stoi w pionie, żadnych wariacji i wahań jej, płyn w zbiiorniczku zgodnie z instrukcją, termostat OK a jednak na postoju, na światłach, w korku w aucie było zimno bo leciało nawet nie letnie powietrze natomiast w czasie jazdy było wszystko w porządku.

Na 100% jest to elektrozawór. Gdy staniemy przed maską silnika to po prawej stronie (od kierowcy) przy kielichu są one zamocowane.

Taki najprostszy sposób testu ich to dotknąć ręką i przekonać się czy są gorące (oczywiście silnik jest już odpowiednio rozgrzany)i czy puściły ten gorąc dalej, jeśli nie no to mamy już pewność.

Czasami tak jak kolega wcześniej pisał: wymontować przeczyścić, spryskać WD40 - czasem to wystarczy a jak nie not zapraszają nas wtedy do sklepu :)

Można pokusić się o używkę (80 - 150PLN) ale tu nie mamy gwarancji, że będzie ona OK. Nówka to koszta ok. 200 - 300PLN w zależności od rodzaju sklepu, regionu kraju, znajomości w hurtowni itp. itd.

Pozdrawiam.

Opublikowano

pozdrawiam

możesz kolego zrobić fote tych cylinderków,żeby było dokładnie wiadomo o czym rozmawiamy,będę tez musiał do nich zajrzeć... :wink:

JASNE KOLEGO ZROBIE FOTO I WRZUCĘ JE NA FORUM JESZCZE DZIŚ TO UCZYNIĘ

POZDRAWIAM

Opublikowano

pozdrawiam

JASNE KOLEGO ZROBIE FOTO I WRZUCĘ JE NA FORUM JESZCZE DZIŚ TO UCZYNIĘ

POZDRAWIAM

kolega zapomnial o fotce? :mrgreen:

• 1 rok później...