Skocz do zawartości

jakie macie opinie o silniku M43TUB19 ?????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam,

przymierzam sie do e46 i właśnie taki silnik biorę pod uwagę.

proszę o opinie użytkowników:

- jak sprawuje sie ten silniczek? spalanie, koszty utrzymania?

- jak z awaryjnością?

- jak sprawuje sie na gazie? czy nie skończy sie szybko na lpg?

dzięki.

Edytowane przez cinofree
Opublikowano
Jak na swoją moc naprawde daje rade porównując do marek o podobnych mocach to mała rakietka:) wiadomo że przy 328i to żółw ale i spalanie wporządku na trasie 7.5 to nie problem przy normalnej jezdzie miasto 10 l ale to ma być miasto a nie miescina z 2 rondami i tylko z nabytymi prawami miejskimi:) Myśle że najwieksze bolączki to przepływka i wycieki... a jesli chodzi o gaz przy dzisiejszych cenach i spalaniu tego auta mysle że niema sensu..
Opublikowano

demona prędkości sie nie spodziewam po tym silniku, tym bardziej że 328i jeździłem trochę czasu, teraz 318is.

ale potrzebuje 4 drzwi, sedan, a nawet bardziej kombi mnie interesuje, autko ma służyć do normalnej jazdy 80% miasto.

a lpg to obowiązkowo przy dzisiejszych cenach benzyny, niestety.

przepływka to bolączka chyba nie tylko M43, ale e46.

Opublikowano
to nie lepiej kupic sobie już 318d albo 320d? :duh:

dziękuje za zainteresowanie, ale nie, diesel odpada.

to będzie moje 5 z kolei BMW i wiem czego szukam. proszę tylko o porady co do silniczka, bo zawsze byłem nastawiony albo na 318is albo 328i, ale człowiek sie zmienia i sytuacja życiowa również.

pozdrawiam

Opublikowano

To jest silnik który....jest.

Bezobslugowy, bezawaryjny.

Jeśli są wycieki to znaczy, że byl dłubany. Z uwagi na konstrukcję kolektora dolotowego wyłącznie gaz sekwencyjny. Niestety widzialem w nich instalki II gen i to sie źle konczy.

Opublikowano
To jest silnik który....jest.

Bezobslugowy, bezawaryjny.

Jeśli są wycieki to znaczy, że byl dłubany. Z uwagi na konstrukcję kolektora dolotowego wyłącznie gaz sekwencyjny. Niestety widzialem w nich instalki II gen i to sie źle konczy.

to mnie cieszy, a lpg to planuje oczywiście sekwencje Landi Renzo.

Opublikowano

Powiem Tobie tak miałem bmw z tym silnikiem i byłem bardzo zadowolony,każdy powie ze prawdziwe bmw to r6,prawda inna kultura pracy lepsze osiągi itp,ale spalanie też większe,do normalnej jazdy do pracy i wyskoki za miasto ten motor tobie wystarczy,osiągi zadowalające,spalanie w normie nawet bardzo w normie i nie wiem czy warto gaz instalować,co do wad to jak koledzy wspomnieli pojawiają się wycieki oleju i nie koniecznie z tego powodu ze ktoś grzebał w silniku Nie prawda,w tym silniku słabym punktem jest oring w podstawie filtra oleju który z czasem twardnieje i olej wycieka,koszt naprawy nie wielki,po wymianie spokój na długi czas i motorek suchy,Piszę bo robiłem zabieg wymiany tego oringa w kilku bmw,po wymianie spokój,przed wymianą silnik zalany i jak ktoś nie zna sprawy szczególnie fachowcy,zaraz wymieniają uszczelki pod misą,na kole pasowym itp a to dlatego że wyciekający olej,leci gdzie popadnie na misę olejową,skrzynie biegów.

Ogólnie polecam autko z tym motorem,miałem kilka bmw z różnymi motorami,więc mogę co nieco powiedzieć,po więcej info zapraszam na PW.

Opublikowano
Ja średnio na baku licząc aż zapali sie rezerwa robie 690 km nie raz to spokojna jazda a nie raz prawie do odcinki wiec mysle że nie ma źle wychodzi 8,4 l /100 km dodam tylko tyle że moja przepływka troche kuleje przycina ją a nowej jeszcze nie założyłem bo i tak nie dam rady na takiej slizgawicy jej sprawdzić.
Opublikowano
ja zrobiłem ok 30tys. na tym silniku. Do normalnej jazdy wystarczajacy. Przez ten czas poza olejem i płynem chł. wymieniłem zawór odmy, spalanie w granicach 8l z groszami.
Opublikowano
Powiem Tobie tak miałem bmw z tym silnikiem i byłem bardzo zadowolony,każdy powie ze prawdziwe bmw to r6,prawda inna kultura pracy lepsze osiągi itp,ale spalanie też większe,do normalnej jazdy do pracy i wyskoki za miasto ten motor tobie wystarczy,osiągi zadowalające,spalanie w normie nawet bardzo w normie i nie wiem czy warto gaz instalować,co do wad to jak koledzy wspomnieli pojawiają się wycieki oleju i nie koniecznie z tego powodu ze ktoś grzebał w silniku Nie prawda,w tym silniku słabym punktem jest oring w podstawie filtra oleju który z czasem twardnieje i olej wycieka,koszt naprawy nie wielki,po wymianie spokój na długi czas i motorek suchy,Piszę bo robiłem zabieg wymiany tego oringa w kilku bmw,po wymianie spokój,przed wymianą silnik zalany i jak ktoś nie zna sprawy szczególnie fachowcy,zaraz wymieniają uszczelki pod misą,na kole pasowym itp a to dlatego że wyciekający olej,leci gdzie popadnie na misę olejową,skrzynie biegów.

Ogólnie polecam autko z tym motorem,miałem kilka bmw z różnymi motorami,więc mogę co nieco powiedzieć,po więcej info zapraszam na PW.

Wyciek z podstawy filtra oleju to pikuś. Ja pisałem o wyciekach z obudowy aluminiowej rozrządu. Jeśli był silnik rozbierany to rzadko prawidlowo uszczelniony.

Opublikowano
Witam. Jezdziłem prawie rok BMW z takim silnikiem i byłem zadowolony. Zero problemów z silnikiem tylko tak jak pisał kolego krzych wymieniłem uszczelke przy podstawie filtra oleju. koszt smieszny, w aso kilka zł i po kłopocie. mi spalał 11 L w mieście i ok 7 w trasie. pzdr
  • 3 lata później...
Opublikowano

problemy z panewkami rozciągającym się łańcuchem i wałkami doważającymi.

ale myślę że to dotyczy zaniedbanych jednostek napędowych, w dodatku katowanych nieprzytomnie !

W tym silniku trzeba dbać o olej i skracać czas jego wymiany !

Z własnego doświadczenia wiem że dobry myślący gazownik świetnie uzbroi go w instalacje gazową.

Mam takiego więc wiem co mówię.

Na gazie lepiej nie wkręcać go powyżej 4000 rpm. Starzy niemieccy górale z bawarii twierdzą że ma strasznie długie zawory i można je łatwo upalić.

Jest i tak lepszy kosztowo (w utrzymaniu)niż n42

chociaż słabszy

jak dbamy tak mamy :)