Skocz do zawartości

318i Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.. Wczoraj spotkałem znajomego, który twierdzi ze ma zbyt wysoką temperaturę roboczą... Przekręciłem wieć do testu i efekt - ok 105 stopni C przy temperaturze na zewnątrz w okolicy 0. Pytanie czy to normalne ? Po skręceniu nawiewu w środku na max ciepłe powietrze temp. spadła do 85 stopni, na postoju oczywiście...Prosze o rady...
Opublikowano
Odpowiednio w tym silniku termostat otwiera sie przy 105 C optymalnie 102-108 C ale odpowietrzyc układ też nie zaszkodzi duzo pracy to nie kosztuje
Opublikowano
105 to normalnie, temp. przy której otwiera się termostat i taka powinna być utrzymywana (u mnie wahania o 2-3 stopnie w dół, w górę raz tylko po pierwszym zagrzaniu po odpowietrzeniu było 106, obecnie nigdy nie przekracza 105). Dziwny jest ten spadek do 85 stopni - no muszę aż to sprawdzić, ale to dziwne. może faktycznie do odpowietrzania...
Opublikowano
  • Autor
hmm, ok a powiedzcie mi czy to normalne ze węże nr 1 i 2 z załącznika http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL11&mospid=47628&btnr=11_2082&hg=11&fg=35 jest twardy jak skała przy tych 105 stopniach ... ? a w momencie wlaczenia ogrzewania i spadku temp. do 85 stopni wszystko staje sie wręcz "gumowe"...?
Opublikowano
wg mnie nie. górny wąż twardnieje wraz ze wzrostem tempertury ale wciąż jest elastyczny - da się go trochę ścisnąć, dolny pozostaje miękki w zasadzie bez zmian. jak robią się bardzo twarde to najczęściej uszczelka, ale może i powietrze w układzie (niech mnie ktoś poprawi jak się mylę).