Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

4,4l :cool2: vanos skrzynia aut - z garazu do pracy 2,5 km i z powrotem, temperatura otoczenia - 8C, komp pokazuje spalanie 39,5l/100km :) - nie przekraczam 2 tys obr!!! - przejechalem 50 km

Sprawdziłem dotankowując i niewiele sie rózni od pokazywanej, (na moją korzyść) dodam ze w trasie pali 15 - jako ze wozek mam 14 dni pytam czy to taki bonus? :norty: czy coś sie zepsuło :?:

pozdrawiam

Karol

Opublikowano

Hej

Czy wykasowałeś spalanie?

U mnie w podobnych warunkach (krótkie trasy po mieście) spalenie z kompa 29 l/100km, przeciętna prędkość 11km/h, dystans 50km. W trasie ostatnio jechałem 200km bardzo spokojnie, około 80-100 km/h wyszło 8,8 l/100km.

Dla porównania takie same warunki Audi A4 2,0TFSI Quattro 2008r. spalanie miasto 25 l/100km, ta sama trasa 7,8 l/100km.

Dodam że to miasto to Szczecin, bardzo krótkie trasy (około 1-2km), permanętnie zimny silnik, spore korki, szukanie miejsca parkingowego itd...

PS. Mój komp w BMW przekłamywał odrobinę więc musiałem ustawić w ukrytym menu przelicznik spalania na 1065 i teraz pokazuje dokładnie tak samo jak rzeczywiste spalanie.

Opublikowano
Witam

4,4l :cool2: vanos skrzynia aut - z garazu do pracy 2,5 km i z powrotem, temperatura otoczenia - 8C, komp pokazuje spalanie 39,5l/100km :) - nie przekraczam 2 tys obr!!! - przejechalem 50 km

Sprawdziłem dotankowując i niewiele sie rózni od pokazywanej, (na moją korzyść) dodam ze w trasie pali 15 - jako ze wozek mam 14 dni pytam czy to taki bonus? :norty: czy coś sie zepsuło :?:

pozdrawiam

Karol

Masz całkiem normalnie :D :D Tyle skubaniec bierze zanim sie zagrzeje, u mnie podobnie. U mnie na odcinku 2km z domu do pracy wychodzi w mrozy kolo 32l/100km, więc wole na nózkach mykac, przynajmniej korki omijam :8) Ale w trasie to Ci coś dużo bierze. U mnie auomat+klima w zimie przy jeździe przelotowej (koło 120km/h) w trasie cos koło 10 bierze. Ogólnie średnie po miejscie z 17 mi wychodzi. Dodam, że mam starsze M62 bez vanosa więc spalanie wyżesze niż w tych z Vanosem

Opublikowano

Spalanie wyzerowałem po zatankowaniu - jazda tylko po mieście

W trasie każdy manewr wyprzedzania z kickdownem, predkośc do 160.

Diagnostyka nie pokazuje błędów - jeszcze troche i mnie żona do garażu wyrzuci :twisted:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz prawie 300KM pod maską i przy każdym wyprzedzaniu musisz deptać do końca? Może masz coś niehalo z tym silnikiem i masz 150KM zamiast 286KM, bo 540tką się wyprzedza muskając gaz, a nie dusząc go do dechy.
Opublikowano

Kupiłem 540i żeby moc korzystać z jego osiągów - wyprzedam tak jak lubie czyli szybko :cool2:

Nie wiem jak Ty ale ja lubię zostawiać innych uczestników ruchu ze zdziwionymi minami w stylu "co to było"?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powiem Ci, że to chyba jest coś więcej niż RS4. Stawiam, że ktoś coś grzebał przy tym aucie i zrobił z tego potwora. :) To co się dzieje ponad 200 km/h to chyba nawet RS4 tak nie jedzie. :)

A jeszcze apropo spalania na krótkich odcinkach i różnic w użytkowaniu to kiedyś w autobild'zie zrobiono ciekawy test spalania na krótkim odcinku 3 km od ruszenia zimnym, świeżo odpalonym autem. Poniżej link do wyników.

http://www.polcars.pl/foto/spalanie3km.jpg

Opublikowano
No i ja "borykałem" sie chwile z problemem 39.5l :mrgreen:Potem tak ok. 30 przy przejazdach na zimno 5km. Myslalem ze cos jest nie tak, ale jak zrobilem 230 km na 70l gazu to wszystko stalo sie jasne :D dodam ze komputer klamie o 2-3l na moja niekorzysc.Kolega ma 330i ktora bierze ok 20l benzyny w takich warunkach.Inny kolega ma 330d która w zime bierze 17l !!tez wiekszosc na zimno.No ale tak to jest polki sie "dziad" nie nagrzeje.Musze powiedziec ze sie zdziwilem troche. ale na zdrowy rozum tak ma byc.Pomimo tego, nie da sie tym spokojnie jechac :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

napisz w dziale e46 że 330i może spalić 20 litrów to jak byś wydał na siebie wyrok, tam uparcie twierdzą że 330i pali po mieście w korkach 10-11litrów/

Pozdrawiam,

Pozdrawiam
Opublikowano
Nie no nie przesadzajmy ludzie, to kto jezdzi tymi 330stkami, ze one po 10l pala?Może i komus sie to udalo, ale spalanie na zimnym silniku jest wielke i 15-20 l to norma dla kolegi.Krotkie odcinki robia swoje.
Opublikowano

Mi się wydaje, że 39.5L/100km to chyba trochę przybogato.Ja na podjazdach na zimno 4-10km mam 20L.

M5,M3 też nie dużym kosztem kompressorują a wtedy RS4 600KM bay bay...

Przeciętny ścigacz od 0-200 ma 8-9s.Stare rs4 ok.17s., więc żeby dało rade ze ścigaczem musi być naprawde b.mocno rozdłubane.M3 E46 kompressor już daje rade z np:R1

Opublikowano
No tak kolego, ale ty masz vanosa, manual no i nie wiem jak z gazem, pewnie komputer niekoniecznie bada prawidlowo.
Opublikowano
mi przeklamuje jak napisalem, ale przy ekstremalnych wartosciach nie ma to wiele wspolnego z prawda pewnie, pozatym to bylo po resecie zaraz po odpaleniu i zaraz spadlo na ok30, nizej nie chcialo :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
napisz w dziale e46 że 330i może spalić 20 litrów to jak byś wydał na siebie wyrok, tam uparcie twierdzą że 330i pali po mieście w korkach 10-11litrów/

Pozdrawiam,

W tym dziale nie jest lepiej,bo ///M 5 pali 14 litrów :mrgreen: .

PS.Zostałem "objechany" jak napisałem,że kumpla 3,5 średnio pali 17 l(i to bez szaleństw).Dlatego niech pali im nawet 5 l i lepiej przemilczec.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Ja to trochę was nie rozumiem??

Kupuję V8-ki nie zastanawiam się ile pali.Pali ile pali, to jest drugi plan.

Każdy kto kupuje taki motor powinien zdawać sobie sprawe, że przyjemność kosztuje.

Jeżeli szukasz oszczędności kup sobie starletke 1.3 i zagazuj.

TE AUTA MAJĄ JECHAĆ!!!

Też nie rozmumiem dlaczego niektórzy myślą, że 540 powinna palić tyle co 38 tonowa scania w zestawie.

Mi spala od 9L /100km w góre...

Opublikowano

Juz wszytsko jasne - pojedzilem wiecej - temp kolo zera spalanie 20 po miescie - czyli jest git :D - tyle zakladalem

pozdrawiam szczesliwych posiadaczy V8 - moc jest z nami :twisted: