Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Moje autko jest dokladnie z 96r w manualu i chciałbym wymienić olej tylko nie wiem jaki ? BYlem w warsztacie i naklejka byla koloru podajze pomarańczowego i pisało na niej oil auttomatic czyli olej do automatycznych skrzyn biegow. Poradzono mi zeby wlać dextron VI do automatow. Czy tak mam zrobić ?
Opublikowano

Kolego, poszukaj - dużo o tym jest!

Ja zalałem Valvoline DuraBlend 75W/90, weszło 1,3 litra. Może być też Castrol TAF-X 75W/90, mam taki w dyfrze. Trochę już jeżdżę i jest OK.

PZDR!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U siebie też mam manual i olej nigdy nie wymieniany(300 tkm) jest czysty i stan też jest,zastanawiałem się nad wymianą bo w sumie producent pisze "dożywotni".Mam żółtą naklejkę na skrzyni z napisami:MTF-LT-1 BMW BEST NR 2300-1434-404.Jak myślicie wymieniac czy nie?Jaki olej wlac bo to co jest na naklejce skrzyni jest tylko w serwisie i do tego drogie.Co to w ogóle za olej?
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
ja wymienilem niedawno i powiem tak roznica jest znaczna.biegi wchodza teraz bardziej plynnie i skrzynia chodzi leciutko.takze warto na pewno.a olej nie wiem jaki byl poniewaz butelka byla org.bmw
Opublikowano
.Mam żółtą naklejkę na skrzyni z napisami:MTF-LT-1 BMW BEST NR 2300-1434-404..Co to w ogóle za olej?

MTF-LT-1 manual transmision fluid czyli olej do przekładni ręcznej i taki powinieneś wlać, ja u siebie nie miałem żadnej naklejki musiałem dobierać pod kolor i trzeci rok jeżdżę na Mobil ATF 220 czerwony taki sam jak do wspomagania i wszystko gra a do dyfra Mobil UBE SHC 75W/90

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
U siebie też mam manual i olej nigdy nie wymieniany(300 tkm) jest czysty i stan też jest,zastanawiałem się nad wymianą bo w sumie producent pisze "dożywotni".Mam żółtą naklejkę na skrzyni z napisami:MTF-LT-1 BMW BEST NR 2300-1434-404.Jak myślicie wymieniac czy nie?Jaki olej wlac bo to co jest na naklejce skrzyni jest tylko w serwisie i do tego drogie.Co to w ogóle za olej?

U siebie tez mam zolta naklejke jak ty. Zalalem Castrol SMX-S 75w85 i musze przyznac ze skrzynia znow zaczela pracowac pieknie.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589