Skocz do zawartości

"brewki" lamp przednich E60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam stare lampy od mojej poprzedniej E60.Chyba jutro spróbuje jedną z nich rozebrać ,oczywiście jak mi się uda...Bo słyszałem,że jest bardzo ciężko oddzielić szkło od reszty.
Opublikowano

To jak będziesz rozbierał to rzuć okiem z łaski swojej na diody od brewki - czy ten element na którym są osadzone jest możliwy do podmiany (to mówię tak z wyprzedzeniem gdybym rozciął swoją i okazało się że ścieżki są zawilgotniałe i nic się nie da z nimi zrobić). Mowa o tym:

http://img513.imageshack.us/img513/4425/post85791230956226.jpg

By salexy at 2011-01-29

http://img443.imageshack.us/img443/7620/post85791230956101.jpg

By salexy at 2011-01-29

Przy okazji jakbyś miał na zbyciu ten element to ja się piszę.

A swoją drogą jakie to masz te stare lampy ?? Czy z nimi coś było nie tak ? Bo może rozetnij lewą a ja odkupiłbym od ciebie prawą jeśli będzie zgodna z moimi?

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
A swoją drogą jakie to masz te stare lampy ?? Czy z nimi coś było nie tak ?

Z lampami wszystko ok.Są to zwykłe lampy nie ksenony na żarówke H7,a wymieniłem dlatego,że zmieniałem na ksenonowe...

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Nie chciałem zakladać nowego tematu więc przyłącze się do tego.

Mam taki sam problem z diodami w brewkach. Wymontowałem to ustrojstwo, a raczej wyciąłem bo wymontować się nie da. Pojechałem do znajomego elektronika i stwierdził że diody przygasają bo kończą swój żywot, natomiast z resztą elektroniki jest ok.

W związu z tym potrzebuje nowych diód,a nie wiem gdzie tego szukać. Kiedyś widziałem w jakimś temacie link do ebaya w którym były one dostępne. Nies teraz niepotrafie tego zlokalizować. Jeśli ktoś ma jakieś namiary na sklep lub aukcje gdzie można je kupić to proszę o informację. Dodam jeszcze że nie zabardzo wiem jak ich szukać bo nie znam ani ich symbolu ani typu, nie wiem o nich nic oprócz tego że są montowane w bmw.

Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc, gdyż jestem bez samochodu dopuki nie zrobie lampy.

Opublikowano

Generalnie masz dwie opcje:

1. na zachodnim forum był link do Radioshack w Stanach ... tam tego jest ile chcesz i jakich chcesz

2. Kupić byle jaką lampę uszkodzoną z rozbitym kloszem jakkolwiek i dokonać przeszczepu :) byleby nie było po liftingu bo ponoć tam są inne diody (tak wyczytałem).

Podpowiem że jak ja szukałem:

Piranha lub Superflux w kolorze pomarańczowym (bursztynowym/miodowym) lub ewentualnie białym

zimnym o następujących parametrach:

20mA 4-pin kąt świecenia 130° Power LED (5mm). Kąt świecenia może być zbliżony. MCD 500-1200

Wybrałem wyjście drugie i kupiłem za 60PLN lampę rozpirzoną. W przyszłym tygodniu jest przeszczep.

Opublikowano

Wielkie dzięki Panowie za szybką odpowiedź.

Co najmniej browarek powinien się należeć. Wiem teraz na czym stoję.

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki.

Opublikowano

Fajnie że ktoś się w końcu podjął takiej roboty !! :cool2:

co prawda mnie ten ból nie dotyczy (choć kiedyś na kilka dni zamilkła mi jedna brewka) w starych lampach, to jestem z Wami :mrgreen: i z niecierpliwością będę czekał na wrażenia po przeróbce.

Prezioso Ty zmieniasz na białe czy ponownie pomarańcz ?

Opublikowano

Dziękujemy Ci że w tym niepowodzeniu i wielkim problemie łączysz się z nami w pokoju ;) heheh

Zmieniam na pomarańczki ponieważ:

- lampa do przeszczepu jest pomarańczowa (zakup za całe 60 PLN ;) )

- widziałem kilka dni temu na żywo białe LED'y przy ringach w kolorze żółtym(standard)- wygląda to niezbyt pięknie, gdyż LED świeci zimnym światłem a nasze ringi są ciepłe stąd taka różnica. Chyba że znajdę fantastyczne białe ringi (jakieś LED żarówki bez zbytniej ingerencji) to się pewnie za jakiś czas pokuszę.

- w ciągu dnia nie widać białego - bardziej widoczny jest pomarańczowy (przy srebrnym aucie biały kolor brewki chyba zginie)

Inna rzecz że jeżdzę na DRL non stop więc ...

A swoją drogą to dobrze że taki Pan Doktor się pojawił. Powiem wam po operacji jak się pacjent miewa i jak to wszystko przebiegło.

Opublikowano

Zmieniam na pomarańczki

I prawidłowo :cool2:

Opublikowano

Panowie jak obiecałem tak piszę.

Jestem po "przeszczepie". Czas trwania operacji około 2h. Zmieniałem na pomarańczową. Brewka jedna wycięta druga wstawiona z lampy dawcy.

Człowiek tym zajmujący sie z aukcji podanej wyżej zrobił to w pełni profesjonalnie i zabezpieczył lampę przed wilgocią. Czysto schludnie i efektywnie. Lampa działa i świeci. POLECAM :) jeśli ktoś ma takowy problem .

Opublikowano
a jak wkleił brewke na silikon czy klej do szyb ? widać ze była rozbierana ?może daj fotkę jak wygląda po zrobieniu
Opublikowano
Mniej więcej zrobił to tym sposobem http://forums.5series.net/topic/68197-ultimate-eyebrow-upgrade/ tylko że 10 razy bardziej schludnie i profesjonalnie (przy czym należy zaznaczyć że gość z US był prekursorem :) ). Czym zakleił ? Jakąś taką czarną mazią w tubce szybko wiążącą wyglądało jak klej na bazie silikonów. W każdym razie uszczelnił mi jeszcze krawędzie lampy aby wyeliminować jakieś przecieki. Całej operacji nie widać - nawet jak podniesiesz maskę. Dopiero jak odczepisz ten plastik nad lampą co jest widać ślady uszczelniacza. Z zewnątrz nic nie było dotykane. Fotkę dołączę później.
Opublikowano
przy okazji zapytałem, czy wykonują czyszczenie reflektorów od wew. - i niestety nie.

z pozdrowieniami

bArT

Matematyka to nie ma technika, moja tematyka matematyki nie dotyka. / k44

Opublikowano

Obiecane zdjęcia.

Zdjęcie nr 1. Po podniesieniu maski

http://img51.imageshack.us/img51/1531/19112011006.jpg

Zdjęcie nr 2/3. Lampa dawca po wycięciu brewki

http://img827.imageshack.us/img827/1097/19112011008.jpg

http://img189.imageshack.us/img189/1166/19112011007.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam was, dziś po raz pierwszy prawa brewka przestała dzialać. Myslałem że diody sie spaliły i trzeba będzie wymienić. Ale po wł/wył przełącznikiem od świateł (kilka razy na przemian) zaświeciła :D Nie dawało mi to spokoju czemu tak się stało i po dłuższej zabawie z przełącznikiem od świateł znowu zgasła :duh: wiec dalej kręciłem i znów zaświeciło :lol: Tak że może ktoryś z was ma problem taki jak ja z przełącznikiem. Jutro sprawdzę czy jak brewka nie świeci czy dochodzi do niej napiecie. Jeżeli nie, to bedę szukał przełacznika do świateł. Chyba że jest to cały modół :? ?
Opublikowano
Brewka do wymiany, tak jak masz foto na górze musisz zrobic przeszczep z innej lampy lub jest typek na Allegro i ma je po100zl
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
Opublikowano
Brewka do wymiany, tak jak masz foto na górze musisz zrobic przeszczep z innej lampy lub jest typek na Allegro i ma je po100zl

Jak narazie świeci i mam nadzieję że tak będzie do końca. Opisalem tylko mój przypadek bo może komus nawalił przełącznik a nie same diody.

Opublikowano
To z przelacznikem ma mało wspólnego, ja miałem tak i piszeb tobie ze padnie ta brewka niebawem.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
  • 2 lata później...
Opublikowano

Hej, podczepiam się pod temat. Mam zaparowaną brewkę w przednim reflektorze i diody nie świecą. Czy ktoś słyszał o jakimś specu w Małopolsce, który umiałby tą usterkę naprawić w inny sposób niż wymiana całego reflektora?

Z góry dzięki za pomoc.