Skocz do zawartości

320D kontrolka oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, mam taki problem, przelecialem trase 90 km, predkoscia ~70kmh, potem na parkingu polatalem bokiem moze ze 3 razy, i dojechalem pod dom, odczekalem 2-3 min, no i zgasilem silnik, po zgaszenniu silnika, zapalila sie na zolto kontrolka oleju.. co to moze oznaczac?
Opublikowano
Kolego nie domyslasz sie...??Najprawdopodobniej Masz malo oleju w silniku,gdzies ci uciekl albo spalil sie heh radze ci zajrzec i sprawdzic stan:) Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor

no wlasnie tak sie domyslalem ze to moze byc poziom oleju.. i sprawdze to rano;) tylko mnie zdziwil fakt, ze kontrolka zaswiecila sie dopiero po wylaczeniu silnika... bo jakby sie zaswiecilo jakby silnik chodzil tobym wiedzial ze chodzi o poziom oleju...

Ale dzieki za odpowiedz;) to potwierdza moja wstepna diagnoze;)

Opublikowano
Tak ma właśnie być, że zapala się po zgaszeniu silnika. A jak ubędzie go jeszcze więcej to ta żółta kontrolka zacznie zapalać się w czasie jazdy. Dolej ile trzeba i po problemie.
Opublikowano

Ten sygnał dokładnie oznacza to iż stan oleju osiągnął poziom minimalny (czyli nie jest go za mało) jednak należy niebawem pomyśleć o dolewce. Lampka zapala się dopiero po wyłaczeniu silnika po to aby nie stresować kierowcy w czasie jazdy ponieważ nic nie zagraża silnikowi.

Jeżeli poziom będzie za niski kontrolka zapali się na żółto w czasie jazdy.

Opublikowano
Aaa ja mam takie pytanie bo kupilem wczoraj e46 330d i jak odpale samochod po chwila zapala sie wlasnie zolta kontrolka oleju i po jakis 10 sekundach gasnie .. Co ona oznacza w tym przypadku panowie ??

" Ucz sie pracuj ciezko dnia kazdego

trening czyni mistrzem duzo w tym dobrego

pierwszy krok to poczatek by osiagnac szczyty

dzialaj swiadomie przestan na farta liczyc ... " HG

Opublikowano
Dzieki za informacje jutro podjade gdzies do jakiegos warsztatu i to ogarne .

" Ucz sie pracuj ciezko dnia kazdego

trening czyni mistrzem duzo w tym dobrego

pierwszy krok to poczatek by osiagnac szczyty

dzialaj swiadomie przestan na farta liczyc ... " HG

Opublikowano
Nie wymienisz go bez zmiany oleju :)
Opublikowano
  • Autor
hmm, dolalem litr oleju, i teraz jest miedzy min a max tak w polowie, do tego po odpaleniu czerwona kontrolka gaśnie duzo szybciej niz wczesniej:) dzieki za pomoc;)
Opublikowano
Kolego my tu piszemy o żółtej kontrolce, czerwona jest bardzo niebezpieczna :)
Opublikowano
  • Autor
Kolego my tu piszemy o żółtej kontrolce, czerwona jest bardzo niebezpieczna :)

kolego, to ja zalozylem ten temat, wiec wiem o czym piszemy. wiec najpierw przeczytaj a potem mi pojezdzaj.

Opublikowano

Pojeździć to sobie możesz jak uporasz się z ciśnieniem oleju w samochodzie :lol:

Zadałeś pytanie o żółtą kontrolkę i taką odpowiedź też dostałeś, a że nagle wyskakujesz z czerwoną to się nie dziw.

Poza tym ostatnio pojawiło się chyba z pięć tematów o tym nie wspominając już o archiwalnych więc wystarczyło poszukać.

No i na koniec dodam że jest coś takiego jak instrukcja obsługi samochodu gdzie wszystko jest jasno opisane.

Opublikowano
  • Autor
dzieki:)
Opublikowano
Proszę bardzo :cool2: