Skocz do zawartości

Słychac zawory jak sie rozgrzeje! Co to moze być??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Niedawno kupiłem bmke E-36 318 wymieniłem olej na półsyntetyk(nie wiem jaki był wczesniej)i zaczeły stukac mi zawory. Jak zapalam rano wszystko jest ok ale jak sie rozgrzeje to słychac jak cos cyka!!!!Moze mi ktos powie jaki moze byc tego powód czy juz pora na ten silnik przyszła czy co???Jeden machanior powiedział zeby wlac minerał i wszystko wróci do normy i nie wiem co o tym myslec bo wszyscy odradzają!!!Moze ktos bystry mi pomoże albo da namiary na konkretnego goscia co zaopiekuje sia moja becią (Okolice katowic )

Z góry dziekuje!!!!!

Opublikowano

prawdopodobniew masz już padnięte hydroregulatory. tyle, że dość dziwne jest, że nie cykają na początku a potem zaczynają (z reguły jest odwrotnie)

to że zaczęły cykać po wymianie może świadczyć głównie o tym, że przed wymianą sprzedający zalał właśnie mineral - moim zdaniem jeśli faktycznie są padnięte hedroregulatory (ale nie wiem jak jest zwłaszcza, że zawsze jest odwrotnie, bo na zimnym cykają, a przestają na ciepłym.... albo już nie przestają), to masz dwa wyjścia - wymienić je, albo żeby odwlec ten moment - zrobić jak mówi mechanik - zalać minerala

albo diagnoza jest zła i to wcale nie klekoczą zawory.... tyle, że nic innego nie przychodzi mi do głowy

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Witam mam podobne problem. U mnie jest na odwrót tak jak pisał kolega cyka na zimnym i jak się rozgrzeje to jest dobrze ale nie do końca bo potraf cykać i na ciepłym czasami. Bywa tak że jak odpalę i jest zimny cyka przez ok 10-20 s, przestaje i znowu po jakiś 3 min cyka 20 s.. Zagrzeje się cicho cicho i znowu to cykanie...przez parę sekund czasami i minut... postawcie diagnozę, to te hydroregulatory?????????Pozdrawiam
Opublikowano
Ile ich jest w 1.6 m40 i co z nim trzeba wymienic przy okazji( z reszta jak zawsze w czasie napraw bmw)
W m40 jest 8 hydraulikow wymieniasz na ogul wszystkie i jak dzwigienki i walek sa juz wytarte to tez pasowalo by wymienic co wiaze sie ze sporym wydatkiem.
Byłe 318i coupe obecne 320i coupe radosc z jazdy.Nareszcie długo oczekiwane E46 kombi.
Opublikowano
Witam mam podobne problem. U mnie jest na odwrót tak jak pisał kolega cyka na zimnym i jak się rozgrzeje to jest dobrze ale nie do końca bo potraf cykać i na ciepłym czasami. Bywa tak że jak odpalę i jest zimny cyka przez ok 10-20 s, przestaje i znowu po jakiś 3 min cyka 20 s.. Zagrzeje się cicho cicho i znowu to cykanie...przez parę sekund czasami i minut... postawcie diagnozę, to te hydroregulatory?????????Pozdrawiam

zalezy jak ci sie ustawi szklanka

jak dobrze to nie cyka a jak trafi no to ja slychac...

pozdro

E30 Touring 88' sprzedane

E30 Coupe 90' winterauto

Z3 Roadster 97' funcar

Opublikowano

Dopóki popychacze cykają tylko na zimnym silniku przez kilka sekund to nie ma powodu do zmartwień. Gorzej kiedy ten cyk pojawia się na ciepłym silniku.

Pamiętać jednak trzeba że popychacze nie zawsze są tego wina, choć często od nich zaczynamy. Zmiana oleju na inny przeważnie ujawnia słabość silnika. Popychacze cykają nie tylko w wyniku ich zużycia, ale także w wyniku spadków ciśnienia na układzie smarującym wałek rozrządu, korbowodowym i samej pompie olejowej.

Dlatego uważam, że diagnozę należałoby postawić dopiero po zmierzeniu ciśnienia oleju w magistrali, czyli na czujniku. Wtedy będziemy mieli świadomość co jest powodem cykania lub też klekotania. jednak wymiana samych popychaczy jest najczęściej spotykana, bo o tym co napisałem wcześniej klient nawet nie chce slyszeć - KOSZTY.

Później kończy się to korbowodem wystającym z bloku na zewnątrz.

Dla przykładu:

M40 i M43 ma zastosowane popychacze zaworowe i są to czterocylindrówki, gdzie nacisk na panewkach korbowych jest w większym przedziale, co powoduje ich szybsze zużycie.

M70 ma zastosowane te same popychacze i tam o ich wymianie jeszcze nie słyszałem.