Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak w temacie zastanawiam się czy przy następnej wymiance oleju nie zainwestowac w takowy filterek, plusem jest to że można na nim jeździć praktycznie cały czas , trzeba go tylko jedynie czyścić, ma ktoś z Was w ogóle u siebie w autku taki filtr, jeśli tak to jak to się sprawuje, czy zużycie paliwa nie wzrosło, czy silnik nie pracuje głośniej, w ogóle jakie są Wasze opinie na ten temat. Oczywiście producent podaje wzrost mocy :) aczkolwiek nie zalezy mi zbytnio na tym, wolałbym żeby ten filterek był rozwiązaniem które starczy na wiele kilometrów. Filterek można zamówić na allegro http://moto.allegro.pl/filtr-powietrza-k-n-bmw-e39-530d-e38-x5-e46-kn-i1304054738.html . Z góry dziękuje za Wasze wszystkie odpowiedzi :)
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano

Powiem tak - swego czasu pytałem się o montaż takiego filtra swojego mechanika - speca od dieslów. Popatrzył na mnie i mnie wyśmiał. Ogólnie rzecz biorąc stwierdził, że to wywalanie kasy w błoto bo przy tradycyjnym filtrze (koszt takiego filtra nie jest jakiś duży) po prostu wymienia się filtr na nowy i jest po robocie a i ma się pewnośc, że ten założony jest idealnie czysty. Przy tych filtrach z kolei jak K&N, które się czyści dochodzi przy wymianie "przyjemnośc" mycia tego syfu a żeby to DOKŁADNIE umyc to trzeba się trochę do tego przyłożyc. Jak się człowiek nie przyłoży to zakłada filtr, który jest de facto sporo brudniejszy niż nowy zwykły filtr a więc i przepływ powietrza nie jest taki idealny jak przy nowym filtrze. Co do osiągów to ten mechanik stwierdził, że nie ma praktycznie żadnej różnicy i jest to takie branie ludzi pod włos pisząc, że się osiągi poprawiają. Co do tych filtrów trochę rzadszych, które ponoc dostarczają więcej powietrza do silnika to trzeba pamiętac, że przez swoją rzadszą strukturę razem z większą ilością powietrza wpuszczają do silnika większą ilośc syfu (drobiny piasku,kurz, etc) i silnik dostaje bardziej w d... Ja zrezygnowałem z kupna takiego filtra jak K&N i pałowania się potem z jego czyszczeniem jakimiś olejkami i innymi duperelami. Jak chcę wymienic filtr to kupuję nowy (można już za 80-90pln dostac całkiem przyzwoity filtr), odkręcam parę śrubek, wymieniam i mam spokój.

Zrobisz jak chcesz. Póki co poczekaj - może trafi się jeszcze ktoś kto Ci poleci taki filtr bo np mu się osiągi jakoś niebotycznie poprawiły.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja zastanawiałem się też nad montażem takiej wielorazowej wkładki filtra i zrezygnowałem.

Po pierwsze:do mycia filtra zalecany jest specjalny środek(który kupuje się oddzielnie)

Po drugie:po umyciu filtra i wysuszeniu trzeba spryskac filtr znów jakimś specjalnym środkiem(j.w)

O tych środkach nikt nie mówi przed zakupem tylko zawsze po.Proponowano mi jakieś "dobre" za coś ok. 100(nie pamiętam dokładnie)

Po trzecie:przyrost mocy jest znikomy(sam nie sprawdzałem,wyczytałem w jakiejś gazecie motoryzacyjnej chyba"GT")

Po czwarte:zabawy z tym na cały dzień-mycie,suszenie itd.

Zliczając wszystkie koszty wychodzi to nieopłacalne.Za cenę tej"sportowej"wkładki mam zwykłych filtrów(ostatnio kupuje Knecht)na jakieś 3 lata.Wymiana trwa 5 minut i bez rozczulania się :wink:

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zgadzam się z przedmówcami. Tego typu filtry można sobie kupować jak się ma ztuningowany mocno silnik. Wtedy pobór powietrza jest znacznie większy i standardowy filtr może nie wyrabiać się (ale wtedy się zakłada stożek i odpowiednio modyfikuje układ dolotowy powietrza). W normalnym aucie, nawet jak jest podniesiona moc programem, nie ma sensu filtr sportowy, wystarczy dbać o ten seryjny i jest git. Szkoda pieniędzy i tyle. Te podawane przyrosty mocy to taka sama bzdeta jak świece, które dają 10KM więcej. :mad2:
Opublikowano
Czyli gra nie warta świeczki jednym słowem, pozostane przy normalnych filtrach :D Dzięki za Wasze wskazówki :)
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson