Skocz do zawartości

530d 2000r. zatrzaśnięte drzwi, jak otworzyć??

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W mojej beemie ciężko otwierają się tylne drzwi od zewnątrz.

Trzeba się siłować z klamkami żeby puściły.

Od środa wszystko jest ok.

Ostatnio znajomy przestawił mi w lewych drzwiach blokade (tą żeby od środka nie otworzyć) i zamknął drzwi.

Teraz nie jestem w stanie ich otworzyć z żadnej strony.

I tutaj pytanie, jak się dostać do mechanizmu zamka przy zamkniętych drzwiach, i co tam się mogło popsuć??

Prawe drzwi jestem w stanie otworzyć od zewnątrz z wielkim trudem, ale od środka wszystko chodzi ok.

Co może być przyczyną takich zjawisk i jak to usprawnić??

Opublikowano

Sprobuj docisnac mocno drzwi, ale nie tyle, by wgiac blache :nienie: Nastepnie zadzialaj klamka.

Po otwarciu, jezeli sie uda :mrgreen: , nasikaj bialego smaru w aerozolu do mechanizmu zapadki. Nie za duzo, zeby nie narobic nadmiernego syfu.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do zamków od zewnętrznych klamek idzie lineczka,mechanizm jest trochę przekombinowany(od wszystkiego są linki)może coś ci się pouszkadzało albo zapiekło.Dla własnego bezpieczeństwa warto przesmarowac też zapadkę jak doradził kolega wyżej.Pokombinuj trochę różnymi sposobami może ci się uda jak nie to podjedz do jakiegoś szpeca.Ja miałem problem gdy padł siłownik centralnego zamknął ale już nie otworzył(nie można było otworzyc ani z wew. ani z zew.)byłem u szpeca otworzył za cenę 100 zł.Niestety tak jest jak lekceważy się problem :(
ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki za info, zaraz ide obadać ten mechanizm, a może akurat jakoś uda mi się to otworzyć.

Samochód kupiłem już z tą wadą, ale nie pomyślałbym że jakiś inteligent zatrzaśnie mi drzwi na amen.

EDIT:

Niestety ale nie dało rady otworzyć tych drzwi. :cry:

Macie jakieś inne pomysły??

Da się jakoś ściągnąć boczek przy zamkniętych drzwiach??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzięki za info, zaraz ide obadać ten mechanizm, a może akurat jakoś uda mi się to otworzyć.

Samochód kupiłem już z tą wadą, ale nie pomyślałbym że jakiś inteligent zatrzaśnie mi drzwi na amen.

EDIT:

Niestety ale nie dało rady otworzyć tych drzwi. :cry:

Macie jakieś inne pomysły??

Da się jakoś ściągnąć boczek przy zamkniętych drzwiach??

Chyba nie obejdzie się bez ręcznego wyrwania boczka .... poodkręcaj co się da, może wyciągnięcie kanapy pomoże (!) w lepszym dostępie do boczka. Myślę że powinno się dać to zrobić. Ściągnij też szybę max do dołu, będzie lepszy dostęp do góry boczka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyjmnij kanapę z tyłu,wyjmnij również uszczelkę w środku ta co idzie dookoła drzwi,boczek delikatnie zdejmniesz bez rwania go.Po wyjęciu uszczelki drzwi zrobią się luźne,w zamku gdzie jest zapadka jest jakiś ząbek który trzeba wcisnąc i drzwi się otworzą.Mi otwierał drzwi fachowiec i widziałem jak to robił.Swoją drogą nie podjął bym sie tej roboty :D
ec2Wze6.jpg
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dużo czasu upłynęło, ale udało mi się drzwi otworzyć bez demontażu czegokolwiek :8)

Odchyliłem tylko boczek tak żeby puściły te zatrzaski na górze, tą mate wygłuszającą lekko odwadziłem, i kawałkiem druta z haczykiem na końcu zacząłem dłubać w poszukiwaniu linki (w 2 drzwiach po rozebraniu zauważyłem że linka od klamki była luźna, a że objawy w obu przypadkach były takie same, założyłem że tam też jest nadmierny luz).

20 minut szperania i linka znaleziona, jedno pociągnięcie i drzwi otwarte :D

Opublikowano
20 minut szperania i linka znaleziona, jedno pociągnięcie i drzwi otwarte :D

Prawie jak Henryk Kwinto. :cool2:

Ważne, że się udało. :norty:

Pzdr.