Skocz do zawartości

316i compact Nie działa regulacja zasięgu świateł mijania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam małe pytanko zwiazane z przednimi lampami w bmw 316 compact. Mianowicie jak wiadomo w aucie jest pokretło "regulacji zasiegu swiatel" moze mi sie wydaje ale chyba u mnie nie dziala. Mianowicie gdy mam podniesiona maske , wlaczony zapłon i swiatła i krece tym pokretłem slychac "terkotanie" lecz nic sie ze swiatłami nie dzieje. Drugie pytanie dotyczy samych lamp, miedzy zarowowka od swiatel drogowych i zarowka od "dlugich" jest "pałka" w ktorej jest zarowka od postojowek. Ponizej jest mala puszka z wtyczka z trzema kabelkami. Jak sie to puszeczke lekko przekreci mozna ja wyciagnac jest ona zakonczona biala palka z kulka na koncu......co to jest i do czego sluzy?

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
no i już wiesz dlaczego regulacja ci nie działa :) ta kulka powinna wejść w zaczep w odblaśniku którego może nie być lub jest połamany dlatego brak reakcji na regulacje
kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano

http://technolo.w.interii.pl/lampa.jpg

oo znalazłem swoje stare foto :)

na zdjęciu pokazałem Ci o co kaman

na czerwono zaznaczone elementy (ślizgi) którymi kręcisz imbusem - jak przedobrzysz to efekt widać - lubią się łamać

na niebiesko masz zaznaczone miejsce montażu silniczka do regulacji świateł (tej kulki

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ooo! Rewelacyjne zdjęcie, strasznie chciałem zobaczyć jak wygląda ten zaczep bo nie mogę tam wsadzić głowy :) no to teraz już wiem. A jest jakiś patent jak to wsadzić (regulację wysokości) nie wymontowując lampy z auta? Bo szarpałem się dziś z tym ze 40 minut, porobiły mi się odciski na palcach i nijak ta kulka nie chce wskoczyć w ten klips... i druga sprawa, nie mogę wsadzić całej tej maszynki i przekręcić. Może uszczelka stwardniała? Bo bez uszczelki wchodzi i da się przekręcić...
Opublikowano

Wyciągnij żarówkę, wsadź tam palucha, przytrzymaj odblaśnik od środka i powinno wskoczyć. Odradzał bym zabawy z plastikowymi elementami jeśli temperatura otoczenia jest niższa niż +16 stopni celciusza - plastik robi się wtedy kruchy i lubi pękać, no chyba, że masz ogrzewany garaż.

Możesz sobie pomóc i potraktować kulkę płynem do naczyń albo jakimś oleistym badziewiem, jednak najbezpieczniej będzie zdemontować lampę.

Opublikowano

Wiesz, u mnie na przykład to było w opcji :)

510 HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM

Ale ja mam compacta, który jak wiadomo jest najbardziej "obtanioną" wersją. Nie wiem jak to było w innych.