Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z filmu, ktory zamiescil kolega, jasno wynika, ze RWD jest nieco gorszy w zimie of FWD, ale duza role odgrywaja umiejetnosci prowadzacego. Z wiekszosci obecnych tu kolegow zapewne malo kto zdobywal praktyke na wynalazkach polskiej motoryzacji (125p czy Polonez), ktore mialy naped na tyl, brakowalo w w nich wspomagania a opony zimowe nie istnialy. Przyznaje, ze po latach jazdy autem z FWD troche trudno bylo sie przestawic na tylkonapedowe, ale kilka podbramkowych sytuacji w mig odswiezylo mi wspomnienia z PRL. Takze nie ma dramatu - mniej doswiadcznym polecam patent z minionych lat, czyli dwa worki soli do kufra :mrgreen:

Dodam rowniez, ze tam gdzie mieszkam drog nie odsnieza sie do czarnego asfaltu i nikt nie robi z tego powodu zagadnienia, a liczba BWM z napedem na 4 kola stanowi mniejszosc sprzedawanych pojazdow tej marki.

vazq~

~ The Gator Nation ~
  • Odpowiedzi 198
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zarejestrowani
Opublikowano
Troche mnie wystraszyliscie z tym tylnym napedem ale i tak dzis dokonalem wyboru i zakupilem w koncu moja betke :mrgreen: tej zimy wiec czeka mnie pierwsze wyzwanie,jakies wskazowki jak sie zachowac w pewnych sytuacjach na sniegu sa mile widziane

Po pierwsze GRATULACJE!!!

A co do wskazówek: jeżeli boisz się tylnego napędu , to na początku proponuje zaufać elektronice i nie wyłączać systemów, delikatnie obchodzić sie z gazem i delikatnie skręcać, żeby nie porwokować poślizgów, jak się już oswoisz to możesz włączyć DTC i troszkę sie powygłupiać na początku np na jakimś dużym prakingu.

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Siemka,

brawo kolego dziąsek ja tam też nie mam nigdy problemów z zimową jazdą pochodzę z Karpacza i wiesz jak się u nas jeździ ..... :cool2:

Jak umiesz jeździć to sobie radzisz w bejii czy w żuku .... i tyle ... NIGDY SIE NIE ZAKOPAŁEM , NIGDY NIE MIAŁEM KŁOPOTÓW Z PODJAZDEM ITP. .....Poprostu zimą częściej jeżdze w trybie MANUAL ...i mam swobodniejszą kontrolę nad autem :cool2: no problemo .....

Przy okazji pozdro dla Jelonki .......Baniaki dalej hulają czy już lipa tam i tylko street i atrapa została :norty:

Pzdr.

Opublikowano
Troche mnie wystraszyliscie z tym tylnym napedem ale i tak dzis dokonalem wyboru i zakupilem w koncu moja betke :mrgreen: tej zimy wiec czeka mnie pierwsze wyzwanie,jakies wskazowki jak sie zachowac w pewnych sytuacjach na sniegu sa mile widziane

Po pierwsze GRATULACJE!!!

A co do wskazówek: jeżeli boisz się tylnego napędu , to na początku proponuje zaufać elektronice i nie wyłączać systemów, delikatnie obchodzić sie z gazem i delikatnie skręcać, żeby nie porwokować poślizgów, jak się już oswoisz to możesz włączyć DTC i troszkę sie powygłupiać na początku np na jakimś dużym prakingu.

Dzieki Dziqsek mysle ze dokonalem jedynego slusznego wyboru :mrgreen: mialem jeszcze ogladac Honde accord ale jak zobaczylem moja E91 wiedzialem ze bedzie juz moja :norty: Ja mieszkam we Wloszech gdzie zim prawie nie ma,wiec doswiadczena z jazda zima mam niewielkie :? Ale na swieta jade do Polski gdzie zima w pelni.A jak sie zachowac gdy np. trzeba pod gorke podjechac albo co gorsze z niej zjechac :?:

• Zarejestrowani
Opublikowano
Przy okazji pozdro dla Jelonki .......Baniaki dalej hulają czy już lipa tam i tylko street i atrapa została :norty:

Pzdr.

Hej Hej :) Szczerze mowiąc w Baniakach dawno nie byłem więc nie mam bladego pojęcia ale nie zauważyłem , żeby coś się tam działo przejeżdżając w nocy obok.

Atrape i street też odpusciłem bo to mordownie się robią ;/ Ostatnio tylko na piwko do Belfastu chodzę ewentualnie do tej knajpy pod Ratuszem :)

Wpadaj czasem do Jeleniej :)

Ale na swieta jade do Polski gdzie zima w pelni.A jak sie zachowac gdy np. trzeba pod gorke podjechac albo co gorsze z niej zjechac :?:

Heh ciężko mi powiedziec ja 24 lata mieszkałem w Szklarskiej porębie a teraz trzeci rok w Jeleniej więc siłą rzeczy mam pewne odruchy i robie coś naturalnie i z głowy ciężko coś wymyślić. Ale stosuj podstawowe zasady : pod górkę z rozpędu i nie przesadzaj z gazem bo się zakopiesz, zjeżdząjąc z górki to tak samo jak z przedniem napędem;p Jak stroma górka mocno, to wbij pierwszy bieg i pusc gaz i sprzęgło i sie po prostu staczaj.

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Miałem w jak narazie tylko 3 auta: E36, MB W203, E90 i napisze jedno: nie wyobrażam sobie jazdy samochodem z przednim napędem, zwłaszcza zimą...

ps. jezdziłem tez samochodami ojca: Vectra C i A6 Quattro...nuda...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ponoc na lod to sie sprawdza ale na snieg nie bardzo(cytuje osobe ktora od 20 lat handluje lancuchami jak rowniez ma w ofercie skarpety)

Jezeli musze to wrzucam lancuchy PEWAG drogie ale dobre :cool2:

Pzdr,Kwiatek

Sam miałem łańcuchy do busa tej firmy i nie były najgorsze, tylko ten montaż, na początku przerażal potem jak się czlowiek przyzwyczaił to juz większych problemów nie było, tylko że w busie to człowiek ma odpowiedni prześwit do tego rodzaju zabawy.

Sam muszę najpierw spróbować, jak tylko dojdą zrobię jakiś fotoreportaż z jazdy na nich..... - jeszcze musi spaść śnieg..?!

Pozdrawiam

Opublikowano

Jezeli musze to wrzucam lancuchy PEWAG drogie ale dobre :cool2:

Pzdr,Kwiatek

Kwiatek,

a ktore konkretnie masz? Ja sie zastanawiam nad PEWAG SMX 73. Na allegro mozna kupic za 445 zl.

Jesli chodzi o montaz to dramatu nie ma:

http://www.youtube.com/watch?v=iX_mls4I8Xw

Co prawda mam u siebie sportowe zawieszenie i tyl mocno siedzi, ale mysle, ze jakos lapy da sie tam wsadzic i wielkiego problemu z zalozeniem lancuchow nie bedzie.

Opublikowano
tylko ten montaż, na początku przerażal potem jak się czlowiek przyzwyczaił to juz większych problemów nie było

Tak jak sam napisales jest to kwestia przyzwyczajenia :wink: ale moim zdaniem Pewag wypada duzo lepiej od konkurencji.

Kwiatek,

a ktore konkretnie masz? Ja sie zastanawiam nad PEWAG SMX 73. Na allegro mozna kupic za 445 zl.

Nie pamietam symbolu i nie mam jak w tej chwili sprawdzic poniewaz jestem za granica ale te SMX 73 wygladaja podobnie do moich.

Jezeli Ci sie nie spieszy to poczekaj do jutra,kretne do znajomego i powie mi co w tej chwili jest godne uwagi z Pewaga,prawdopodobnie bede Ci je mogl zalatwic jeszcze taniej niz na allegro :wink:

Pzdr,Kwiatek

Opublikowano

To czy kupić porządne łańcuchy czy te tekstylne zależy od sytuacji i od miejsc w których akurat się znajdujemy. W górach gdzie jest stromo i jest kupa śniegu na pewno łańcuchy bo często też są znaki z nakazem ich używania. Jeśli zaś poruszamy się np: po naszych wioskach, trochę wsi, mało odśnieżonej "drogi", zaraz wjazd do miasteczka i jazda po asfalcie to sprawdzą się na pewno te tekstylne skarpety, w sumie fajna opcja.

A najlepiej dla bezpieczeństwa i wygody byłoby mieć te i te :lol:

Tutaj filmik jak chłopaki bmką testują konkretny model tekstylnych isse snow&go, jadą na nich latem do Czosnowa z Wwy, a jaka tam droga m.in przez płyty niektórzy wiedzą, mają też filmiki na śniegu. Trochę roboty przy zakładaniu tego, ale nie głupie to. Wiadomo, że filmik stworzony w celach marketingowych, ale daję wiarę w ich trwałość i funkcjonalność. Smigał ktoś już na tym? Trzeba się nad tym już zastanawiać bo idzie zima...zła :? :? Podobno ma być ostrzej niż w zeszłym roku. :shock:

A tu macie na śniegu, nieźle dają rade.

Może do tytułu tematu Tylni napęd zima -dodać- / łańcuchy śniegowe :? :lol:

Opublikowano

Ten temat zawsze powraca przed zimą.. było już i o łańcuchach i o tych otulinach ;) także archiwum rok wcześniej :) i wszystko jest.

Pzdr.

Opublikowano
Ten temat zawsze powraca przed zimą.. było już i o łańcuchach i o tych otulinach ;) także archiwum rok wcześniej :) i wszystko jest.

Pzdr.

Mi się rok temu nic takiego nie rzuciło, może jeszcze wtedy mnie to nie interesowało. Na naszym forum e9x też próbowałem znaleźć coś pod "łańcuchy" / "śniegowe" i nic nie znalazłem, także jak istnieje coś z tego wątku to sorry za zaśmiecanie. Temat się rozwinął więc myślałem, że nie było :lol: pzdr,

Opublikowano

Pzdr.

Mi się rok temu nic takiego nie rzuciło, może jeszcze wtedy mnie to nie interesowało. Na naszym forum e9x też próbowałem znaleźć coś pod "łańcuchy" / "śniegowe" i nic nie znalazłem, także jak istnieje coś z tego wątku to sorry za zaśmiecanie. Temat się rozwinął więc myślałem, że nie było :lol: pzdr,

np. viewtopic.php?f=1&t=18282&hilit=%C5%82a%C5%84cuchy

Każdy temat się rozwija na tym forum :lol: mniej czy bardziej na temat, ale się rozwija. :duh:

Pzdr.

Opublikowano
Moim zdaniem temat jest warty tego aby co roku go odświeżać, chociażby po to - ze co roku wychodzą nowe rzeczy na rynku, aby człowiek miał pogląd, nie można być zawsze wszędzie, a tak ktoś coś nowego podłapie i Cie o tym poinformuje - pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dorzuce 3 grosze

5 to moje pierwsze BMW i powiem szczerze ze tylnonapedowe auto jezdzi duzo lepiej zimą niz z przednim napedem. Jade na sylwestra do zakopanego i ani mysle zabierac łancuchy

Hmmmm
Opublikowano
Tylnim napędem jeździ się całkiem inaczej niż przednim. Stawianie tezy ,że lepiej niż przednim ( mówię o zimie ) jest ryzykowne. A stwierdzenie dzisiaj że w sylwestra Zakopanym będzie cud malina to beletrystyka.
Opublikowano

Dziś spadł ostry śnieg a ja niestety jeszcze na 18 calach letnich i 225 szerokich . Załadowałem wczoraj 130 kg do bagażnika ale jest tragedia przy ruszaniu a o przyspieszaniu nie mówiąc bo kontrolka od trakcji prawie cały czas się świeci :D

Chciałem założyć dziś zimówki ale kolejki ogromne.

Niewiem jest to moje pierwsze tylno napędowe auto ale jeśli zimówki znacząco nie poprawią jazdy to będzie nie ciekawie w tę zimę....

Pzdr

Opublikowano
Aktualnie tez ruszylem dzisiaj, pełna opcja śniegu, sandal na pedał i dyskoteka na desce rozdzielczej :) pobawić się na parkingu można ale niestety w dłuższe trasy nie jest tak pięknie ;(

GG: 5149644

Kom. 794366256

mail. [email protected]

Facebook. www.facebook.com/michael.mode.mass.event

http://img.photobucket.com/albums/v299/xicethugx/coolguys.jpg

Opublikowano
Hehe szkoda że cały rok nie jeździcie na letnich :mad2: Rozumiem zaskoczenie, ale pogodynki od dwóch tygodni trąbiły że nadchodzi śnieg w tym tygodniu. O dziwo, przewidziały idealnie :twisted:

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato