Skocz do zawartości

320d - problem z częściami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich klubowiczów.

Od kilku dni jestem posiadaczem bmw e46 320d, r.04".

W zakupionym modelu muszę wymienić:

- łożysko (prawy przód)

- wahacz (prawy przód)

- tarcze wraz z klockami (tył)

- filtr powietrza

Z racji tego, że dopiero zaczynam swoją przygodę z bmw proszę o radę dot. jakiego producenta części polecacie bo wiem, że jest dużo firm robiących części i zapewne różna jest ich jakość. Dodam jeszcze, że mechanik wycenił mi same ww części na 1200zł.

Edytowane przez dvd
Opublikowano

witam

ja również jestem świeżym posiadaczem bmw od 2 miesięcy. bo myślałem ze kupie auto które mnie nigdy nie zawiedzie, jednak się myliłem. po kupnie od razu pojechałem do mechanika nawet trzech aby posprawdzali własnym okiem czy wszystko gra i każdy mówił ze tak cacuszko kupiłem i w ogóle, byłem również w serwisie aby podpiąć pod kompa. również żadnych błędów. powymieniałem wszystkie tam filtry to co potrzeba z myślą abym przynajmniej rok nim bez żadnej awarii przejechał , aż tu nagle jadąc strasznie siwy dym szedł z rury i wysokie nawet bardzo wysokie obroty silnik dostał , mało tego nie można było go zgasić kluczykiem, dopiero szybka reakcja , piaty bieg i puszczenie sprzęgła i samochód zgasł . okazało sie że turbina wciągnęła mi olej i i zaczął sie spalać. no i oczywiscie teraz trzeba oddać auto mechanikowi aby po przeczyszczał mi wszystko z tego oleju wywalic i zregenerowac turbine całosc około 2 tysiaki. :cry: normalnie załamka. i mimo ze auto mi sie podoba to obawiam sie ze moja przygoda tak jak szybko sie zaczeła tak szybko sie zakonczy, i bede musiał ją sprzedac. bo nie zamierzam teraz siedziec w nim jak na szpilkach i nadsłuchiwac sie ze znów zaraz coś mi padnie :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
witam

ja również jestem świeżym posiadaczem bmw od 2 miesięcy. bo myślałem ze kupie auto które mnie nigdy nie zawiedzie, jednak się myliłem. po kupnie od razu pojechałem do mechanika nawet trzech aby posprawdzali własnym okiem czy wszystko gra i każdy mówił ze tak cacuszko kupiłem i w ogóle

Zapewne ten diesel to była "igła i okazja z allegro", a Ci co sprawdzali to auto oglądali wszystko tylko nie turbine. :cool2: Diesla się kupuje wtedy jak się zna jego pochodzenie albo dogłebnie sprawdzi... albo się kupuje benzyne.

Edytowane przez BaX
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dvd: łożysko się wymienia całe z piastą, ceny od 100-300zł. Polecam FAG.
Opublikowano
jeśli auto nie jest po dzwonie to jeszcze skusiłbym się za 21 tyś ..... doinwestujesz auto tymi 9 tyś różnicy i będzie w super stanie ! tylko nie licz że kupiłeś tanio i będzie ok , bo nie będzie !!!! najgorzej jak ma wady ukryte które ciężko było wykryć przy zakupie ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
koledzy dziwne bo ja za swoja pare miesiecy temu dalem 29500 za 2002 rok to chyba przeplacilem skoro kolega kupil za 21tys 2004 tyle ze ja zrobilem 65tys kilometrow i bunia smiga jak zloto dodam ze auto z pewnej reki a kolega kupil pewnie okazje a potem napisze jakie to bmw zlom turbina kazdemu moze sie przytrafic pozdrawiam
Opublikowano
w pln :evil: + koszt rejestracji bo bym sprowadzony

Kolega nie złość się. Tylko popatrz trzeźwym okiem. 21tys + opłaty. Jeśli kupiłeś ją w Polsce od kogoś kto sprowadził ten samochód do Polski to patrz:

21tys - Płacisz Ty, pomyśl za ile ten człowiek kupił ten samochód w np Niemczech żeby jeszcze sam zarobić ja sądzę że za około 16-17tys. Wejdź na mobile.de i Zobacz jakie samochód ludzie sprzedają za 3.5 -4 tys EURO.

No chyba, że sam jeździłeś po ten samochód zagranice ale to i tak lekko za mało.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
Opublikowano
w pln :evil: + koszt rejestracji bo bym sprowadzony

Nie ma co płakać. Skoro auto Ci się podoba, wszystko jest w porządku oprócz dmuchawki to w czym problem?

Nawet jak miałbyś kupić nową to i tak nie ma tragedii. Kupiłeś auto tanio, więc dolicz koszt turbo i tak nie będzie krzywdy.

Dobrze, że się w porę zatrzymałeś, więc pewnie się obejdzie bez większych problemów.

...skoro kolega kupil za 21tys 2004...

:mlotek: 2001 ;)

Opublikowano
dzięki chłopaki :) tak tez myślę bo szkoda mi jej trochę hehe :) ładne są te modele akurat i mi sie bardzo podobają :) pytałem paru ludzi i tez mówią ze skoro wymnienisz sobie to turbo to juz bedziesz wiedział ze nie padnie w najbliższym czasie :) tak rozpisujemy sie na mój temat, a temat jest o częściach więc powtórzę pytanie dotyczące tych częsci, jakie marki polecacie do danych części? na poczatku posta napisał kolega ze filtr powietrza mann , a jak uważacie filtry marki filtron czy one czasami nie współpracują razem ?
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Się podepnę, mógłby mi ktoś podać tę stronkę z częściami i schematami, albo link do jakiejś serwisówki, chodzi mi o filtr paliwa w E90 320i N46 i ogólnie o inne części, a nie mogę znaleźć :(
Opublikowano
na poczatku posta napisał kolega ze filtr powietrza mann , a jak uważacie filtry marki filtron czy one czasami nie współpracują razem ?

ABSOLUTNIE NIE!!! zamienniki puchną i deformują się. Przez to tworzą się nieszczelności i niewydolności układów... wiem z własnego doświadczenia. Więc tylko i wyłącznie części ori!

kolego, Ty to się chyba powienieneś na komunikację miejską przesiąść, przy Twoich problemach z autami.

Jak Ci nawet filtry puchną, czy coś tam, to szczerze współczuję.

Osobiście Filtrona używałem w kilku autach (olej, paliwo, powietrze) i nigdy nie miałem z nimi żadnych przygód.

Co ciekawe, to nawet nigdy nie spotkałem się z opinią jakiegokolwiek mechanika, że Filtron jest zły, bo ...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No potwierdzam , ale może ten filtron był z ALLEdrogo, w megapromocyjnej cenie i pewnie w pudełku filtron było coś made in hina. Filtro robi dobre filtry ( znaczna cześć GM ma te filtry, lub WIX-a na pierwszym montaż) a i ostatnio widziałem OEM Mercedesa z nadrukiem filtrona.... Ważne by unikać jakiś hińskich badziew za parę groszy bo można sobie narobić, a Filtron jak najbardziej OK.