Skocz do zawartości

Kluczyk a zapisane dane w samochodzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie działa mi wyszukiwarka (spróbój ponownie za kilka minut i tak wkoło) dlatego pytam na forum.

Kiedyś słyszałem w ASO że kluczyk przechwytuje aktualne dane zapisane w samochodzie - kilometry, temp silnika, serwisy etc. Potwierdza się to na serwisach.

Słyszałem również z ASO że baterii w kluczyku się nie wymienia gdyż ładuje się w trakcie jazdy - w instrukcji sugerują by raz na jakiś czas zabrać ze sobą zapasowy kluczyk w drogę i dzisiaj nastąpił taki moment :) wziąłem klucz ze sobą. I ku mojemu zdziwieniu: odpaliłem auto i nagle pozycje które miałem zapisane (radio/ustawienia foteli/jednostki spalania/zasięg/język/światła ustawienia wszystkiego) stały się jakby default user czyli fabryczne. Po włożeniu klucza codziennego użytku wszystko wróciło do normy.

Moje pytanie brzmi:

- czy dane w samochodzie NIE KOPIUJĄ się automatycznie do nowego kluczyka ?

- czy jest możliwość skopiowania danych i przeniesienia ich na drugi kluczyk - czy muszę się udać do ASO i oni udzielą mi wszelkich porad za drobną opłatą w postaci 800PLN ?? :)

W zasadzie można to na nowo ustawić ręcznie - ale po co :)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

witam

Taki niby bajer jeśli auto jest eksploatowane przez dwóch kierowców

Każdy ma swój klucz, do którego przypisane są indywidualne ustawienia

W twoim przypadku drugi klucz nie był pewnie używany, więc ustawienia wróciły do fabrycznych

Czy da się w prosty sposób skopiować ustawienia z jednego na drugi nie mam pojęcia

pozdrawiam

Opublikowano
Ja to tego drugiego od kupna auta ani razu chyba nie używałem :) Pewnie auta bym nie poznał przy jego użyciu.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano

Nie każdy kluczyk się ładuje w stacyjce - auta wyposażone w dostęp komfortowy mają zwykłe baterie, które trzeba wymieniać.

Kal

Opublikowano
  • Autor

Jarek_pr : a myślisz że ja poznałem i do tego się trochę wystraszyłem o co chodzi ;)?? odpalam a tam mi w milach pokazuje dystans - fotel coś nie bardzo dopasowany (jak nie mój) "szprecha" po niemiecku w iDrive o niskiej temperaturze jakiś kosmos :) a do tego kierownica jeździ góra dół by w końcu się zatrzymać nie w mojej pozycji :D słysząc szum w głośnikach i widząc napis LOCAL - jak jakieś koszmarne ziszczenie najgorszych problemów w E60 hehe

Mój się ładuje w stacyjce nie mam luksusu ;) prędzej Luksusową ...

Opublikowano

Witam,myśle ze nie ma potrzeby oddawać kluczyka do zadnego ASO.

Ustaw wszystkie parametry auta na drugim kluczyku tak jak w tym który uzywasz na codzień i po kłopocie

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Wiadome że zakodować można bezproblemowo - zastanawiałem się tylko czy jest możliwa opcja szybsza aniżeli ręczne wprowadzanie ustawień.