Skocz do zawartości

Pompa wspomagania - cieknie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Czy może ktoś z tym sie spotkał? Jak z tym walczyć? Co zakupem innej?

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Witam

Mam co prawda 316,ale to nie w tym rzecz.

Do pomp wspomagania sa reperaturki po niwygorowanej cenie.

pozdrawiam

Opublikowano

Mi też leciutko cieknie wspomaganie.Nigdy nie sprawdziłem na ile to jest sama pompa czy może raczej problem w uszczelnieniu przewodu który wychodzi ze zbiorniczka wyrównawczego.U mnie jest to dość nieduży wyciek bo dopiero wczoraj od dwóch miesięcy dolałem 200 ml.

Wydaje mi się że u mnie cieknie ze zbiorniczka i zacieka po przewodzie.Trzeba umyć i zobaczyć.

Uszczelnienie takiej pompy to wydaje mi się że można zrobic we własnym zakresie a jezeli nie to są zakłady które regenerują takie pompy więc nie powinno być problemu.Gorzej jezeli pompa jest już zarżnięta.Jak tylko cieknie to raczej żaden problem.

Opublikowano
  • Autor
  • Członkowie klubu
Przewód od wspomagania wymieniłem. Pompę wyciągnę w tygodniu i spróbuję coś zdziałać.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Mi też leciutko cieknie wspomaganie.Nigdy nie sprawdziłem na ile to jest sama pompa czy może raczej problem w uszczelnieniu przewodu który wychodzi ze zbiorniczka wyrównawczego.U mnie jest to dość nieduży wyciek bo dopiero wczoraj od dwóch miesięcy dolałem 200 ml.

Wydaje mi się że u mnie cieknie ze zbiorniczka i zacieka po przewodzie.Trzeba umyć i zobaczyć...

Jeżeli Ci rosi na zbiorniczku, to może być powód taki, iż w zbiorniczku jest filtr oleju i jest juz przypchany i olej wyciska z powodu wzrostu ciśnienia. Filtr jest niewymienialny - trzeba wymienić cały zbiorniczek - jeżeli masz ten mały zbiorniczek (nie masz nivo), to koszt nieco ponad 100zł., a więc niewiele. U mnie minimalnie "rosiło", ale na tyle mało, że po 1.5roku nie ubyło mi nawet zauważalnie płynu, lecz lubię mieć czysto pod maską, to ten zbiorniczek wymieniłem i teraz jest OK.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

mam to samo w swojej - rosi z rurki u wejscia do zbiorniczka

myslalem nawet, ze to z opaska cos nie halo na rurce ale jesli mowicie, ze to z filtra w zbiorniczku to ... zobacze ;-)

zh
Opublikowano
mam to samo w swojej - rosi z rurki u wejscia do zbiorniczka

myslalem nawet, ze to z opaska cos nie halo na rurce ale jesli mowicie, ze to z filtra w zbiorniczku to ... zobacze ;-)

1. Nie wiem jak to jest dokładnie w E34

2. To nie wprost z filtra, tylko że on jest przypchany i wzrasta ciśnienie ...

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Oryginalne opaski ściskowe na wężach są o ustalonym ścisku. Twardość węży w wyniku starości i ciepłoty sprawia, że w miejscu ścisku przez opaskę wąż robi się swobodny, co również prowadzi do przecieków. Wystarczy założyć opaskę skręcaną, a w przyszłości myśleć o wymianie węża na nowy - okucie kosztuje max. 20 zł
Opublikowano

i wlasnie od opaski zaczne swoja przygode z naprawa ;-)

tez tak sobie pomyslalem, jak zobaczylem ze tej oryginalnej "podpaski" niczym sie nie podkreci

zh
Opublikowano
Masz rację - "podpaski" się wymienia, żeby nie ciekło mocniej :D
Opublikowano
  • Autor
  • Członkowie klubu
U mnie zaczęło się jak u Sebasta - rosiło. Stwierdzilem, że może to przewód wyminilem+ nowe opaski. W efekcie zaczęła cieknąć pompa - choć wcześniej była sucha. Może faktycznie ten wspomniany filterek jest przypchany, wzrasta ciśnienie i puszcza w najsłabszym układzie. Jak sprawdzić "filterek", czy pełni też on role zaworu zwrotnego. A może zrobić próbę bez filtra - i postawic diagnoze.???!

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
  • Autor
  • Członkowie klubu

Odgrzewam temat - pompa nadal cieknie. Naprawy są podobno nieskuteczne po miesiącu temat powraca.

Czy może ktoś wie gdzie mozna dostać sensowną używkę? :modlitwa:

Czy od innych modeli lub silników będzie pasować [moja wersja bez nivo]? :?:

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Niestety musisz mieć pompę tylko od tego silnika. Może być od E32. Poszukam jutro, jak oczywiście nie zapomnę, czy przypadkiem nie mam
Opublikowano
Niestety musisz mieć pompę tylko od tego silnika. Może być od E32. Poszukam jutro, jak oczywiście nie zapomnę, czy przypadkiem nie mam

Nie koniecznie - np. te same pompy były też w 730 i 735, ale za to np. zależy czy samochód jest z nivo czy bez ...

Stronka

Opublikowano
  • Autor
  • Członkowie klubu
A czy od 540 [E39] moze przypasować?

UIHZ9556.JPG

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja się podepne pod temat i zapytam co mogło sie stać gdy przy wyłączonym silniku przy maksymalnym skręcie w lewo pojawiła się spora plama oleju ze wspomagania.E36 325 92r
Opublikowano
To chyba jakas popularna usterka, mnie tez cieknie, z połaczenia tego węża i zbiorniczka, i teraz nie wiem czy to wąż przecieka, czy filtr jest zapchany i cieknie z połączenia weza i zbiornika ... Wyczyszcze dokładnie i zobaczymy :)

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png