Skocz do zawartości

Pompa wspomagania - cieknie

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano
Czy może ktoś z tym sie spotkał? Jak z tym walczyć? Co zakupem innej?

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

Mi też leciutko cieknie wspomaganie.Nigdy nie sprawdziłem na ile to jest sama pompa czy może raczej problem w uszczelnieniu przewodu który wychodzi ze zbiorniczka wyrównawczego.U mnie jest to dość nieduży wyciek bo dopiero wczoraj od dwóch miesięcy dolałem 200 ml.

Wydaje mi się że u mnie cieknie ze zbiorniczka i zacieka po przewodzie.Trzeba umyć i zobaczyć.

Uszczelnienie takiej pompy to wydaje mi się że można zrobic we własnym zakresie a jezeli nie to są zakłady które regenerują takie pompy więc nie powinno być problemu.Gorzej jezeli pompa jest już zarżnięta.Jak tylko cieknie to raczej żaden problem.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Przewód od wspomagania wymieniłem. Pompę wyciągnę w tygodniu i spróbuję coś zdziałać.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Mi też leciutko cieknie wspomaganie.Nigdy nie sprawdziłem na ile to jest sama pompa czy może raczej problem w uszczelnieniu przewodu który wychodzi ze zbiorniczka wyrównawczego.U mnie jest to dość nieduży wyciek bo dopiero wczoraj od dwóch miesięcy dolałem 200 ml.

Wydaje mi się że u mnie cieknie ze zbiorniczka i zacieka po przewodzie.Trzeba umyć i zobaczyć...

Jeżeli Ci rosi na zbiorniczku, to może być powód taki, iż w zbiorniczku jest filtr oleju i jest juz przypchany i olej wyciska z powodu wzrostu ciśnienia. Filtr jest niewymienialny - trzeba wymienić cały zbiorniczek - jeżeli masz ten mały zbiorniczek (nie masz nivo), to koszt nieco ponad 100zł., a więc niewiele. U mnie minimalnie "rosiło", ale na tyle mało, że po 1.5roku nie ubyło mi nawet zauważalnie płynu, lecz lubię mieć czysto pod maską, to ten zbiorniczek wymieniłem i teraz jest OK.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

mam to samo w swojej - rosi z rurki u wejscia do zbiorniczka

myslalem nawet, ze to z opaska cos nie halo na rurce ale jesli mowicie, ze to z filtra w zbiorniczku to ... zobacze ;-)

zh
Opublikowano
mam to samo w swojej - rosi z rurki u wejscia do zbiorniczka

myslalem nawet, ze to z opaska cos nie halo na rurce ale jesli mowicie, ze to z filtra w zbiorniczku to ... zobacze ;-)

1. Nie wiem jak to jest dokładnie w E34

2. To nie wprost z filtra, tylko że on jest przypchany i wzrasta ciśnienie ...

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Oryginalne opaski ściskowe na wężach są o ustalonym ścisku. Twardość węży w wyniku starości i ciepłoty sprawia, że w miejscu ścisku przez opaskę wąż robi się swobodny, co również prowadzi do przecieków. Wystarczy założyć opaskę skręcaną, a w przyszłości myśleć o wymianie węża na nowy - okucie kosztuje max. 20 zł
Opublikowano

i wlasnie od opaski zaczne swoja przygode z naprawa ;-)

tez tak sobie pomyslalem, jak zobaczylem ze tej oryginalnej "podpaski" niczym sie nie podkreci

zh
  • Członkowie klubu
Opublikowano
U mnie zaczęło się jak u Sebasta - rosiło. Stwierdzilem, że może to przewód wyminilem+ nowe opaski. W efekcie zaczęła cieknąć pompa - choć wcześniej była sucha. Może faktycznie ten wspomniany filterek jest przypchany, wzrasta ciśnienie i puszcza w najsłabszym układzie. Jak sprawdzić "filterek", czy pełni też on role zaworu zwrotnego. A może zrobić próbę bez filtra - i postawic diagnoze.???!

UIHZ9556.JPG

• Członkowie klubu
Opublikowano

Odgrzewam temat - pompa nadal cieknie. Naprawy są podobno nieskuteczne po miesiącu temat powraca.

Czy może ktoś wie gdzie mozna dostać sensowną używkę? :modlitwa:

Czy od innych modeli lub silników będzie pasować [moja wersja bez nivo]? :?:

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Niestety musisz mieć pompę tylko od tego silnika. Może być od E32. Poszukam jutro, jak oczywiście nie zapomnę, czy przypadkiem nie mam

Nie koniecznie - np. te same pompy były też w 730 i 735, ale za to np. zależy czy samochód jest z nivo czy bez ...

Stronka

• Członkowie klubu
Opublikowano
A czy od 540 [E39] moze przypasować?

UIHZ9556.JPG

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ja się podepne pod temat i zapytam co mogło sie stać gdy przy wyłączonym silniku przy maksymalnym skręcie w lewo pojawiła się spora plama oleju ze wspomagania.E36 325 92r
Opublikowano
To chyba jakas popularna usterka, mnie tez cieknie, z połaczenia tego węża i zbiorniczka, i teraz nie wiem czy to wąż przecieka, czy filtr jest zapchany i cieknie z połączenia weza i zbiornika ... Wyczyszcze dokładnie i zobaczymy :)

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png