Skocz do zawartości

BMW E34 518 M40 poduszki tylnego zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym się zapytać czy jest możliwość samemu wymienić tuleje na tylnej belce bez wizyty na warsztacie, i jak się za to zabrać. Kiedyś widziałem podaną w którymś temacie stronkę bodajże Niemiecką na której było coś takiego bardzo dokładnie opisane w dodatku z zdjęciami ale niestety nie mogę jej znaleźć. Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano
można,ale trzeba mieć troszke pojęcia,gdyż tuleje trzeba najpierw wybić a póżniej wprasować,co nie jest takie łatwe i trzeba mieć jako takie pojęcie
Opublikowano
Pojęcie mam tylko chodzi mi o to czy to za pomocą jakiegoś ściągacza da się ściągnąć czy trzeba na prasę?
Opublikowano
Witam, nie jest to super trudne, tylko pracochłonne. Stawiasz auto na żabach i wypalasz najpierw gumę, a potem wypiłowujesz metalową obudowę tulei. Potem nową smarujesz jakimś smarem, wkładasz i opuszczasz auto na żabie i swoim ciężarem ładnie wchodzi. Razem z mechanikiem zajęło mi to jakieś trzy godziny, obie tuleje. Musisz mieć dobry smar, żeby tuleja weszła do końca, bo jak stanie w połowie to już jej nie wyjmiesz bez zniszczenia.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
No właśnie o coś takiego mi chodziło, wielkie dzięki. Jak by ktoś jeszcze miał jakieś pomocne informację to bardzo zapraszam,
Opublikowano
No i już zrobione robiłem ze znajomym mechanikiem na warsztacie. Wystarczyło opuścić zawieszenie całe z dyfrem wybić tuleje, a żeby wcisnąć te tuleje to wystarczy kupić dłuższą śrubę około M14 podkładkę większą i automatem wciągną szybko bez problemu.