Skocz do zawartości

BMW E34 518 M40 poduszki tylnego zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym się zapytać czy jest możliwość samemu wymienić tuleje na tylnej belce bez wizyty na warsztacie, i jak się za to zabrać. Kiedyś widziałem podaną w którymś temacie stronkę bodajże Niemiecką na której było coś takiego bardzo dokładnie opisane w dodatku z zdjęciami ale niestety nie mogę jej znaleźć. Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano
można,ale trzeba mieć troszke pojęcia,gdyż tuleje trzeba najpierw wybić a póżniej wprasować,co nie jest takie łatwe i trzeba mieć jako takie pojęcie
Opublikowano
  • Autor
Pojęcie mam tylko chodzi mi o to czy to za pomocą jakiegoś ściągacza da się ściągnąć czy trzeba na prasę?
Opublikowano
Witam, nie jest to super trudne, tylko pracochłonne. Stawiasz auto na żabach i wypalasz najpierw gumę, a potem wypiłowujesz metalową obudowę tulei. Potem nową smarujesz jakimś smarem, wkładasz i opuszczasz auto na żabie i swoim ciężarem ładnie wchodzi. Razem z mechanikiem zajęło mi to jakieś trzy godziny, obie tuleje. Musisz mieć dobry smar, żeby tuleja weszła do końca, bo jak stanie w połowie to już jej nie wyjmiesz bez zniszczenia.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
  • Autor
No właśnie o coś takiego mi chodziło, wielkie dzięki. Jak by ktoś jeszcze miał jakieś pomocne informację to bardzo zapraszam,
Opublikowano
Gdzieś czytałem żeby nie używać smaru do wciskania tulei tylko talku. Smar reaguje z gumą tulei.
Opublikowano
  • Autor
No i już zrobione robiłem ze znajomym mechanikiem na warsztacie. Wystarczyło opuścić zawieszenie całe z dyfrem wybić tuleje, a żeby wcisnąć te tuleje to wystarczy kupić dłuższą śrubę około M14 podkładkę większą i automatem wciągną szybko bez problemu.