Skocz do zawartości

Przewietrzanie + odblokowane webasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zapytac fachowców o przewietrzanie.

Odblokowałem websto...pojawiło sie "heat on" oraz obok "vent on"...ale jest tak ze czasem "vent on" jest a czasem nie ma na MID-ie...od czego to zalezy?...jaka jest reguła ze to jest albo nie ma...

I czy normalne jest ze przy zapalonym silniku "heat on" i "vent on" znikają z wyswietlacza?

Jak włącze ręcznie "heat on" to nawiewy musze sam ustawić zeby leciało ciepło ? jak to jest ...moze gdzies jest jakas instrukcja jak uzywac odblokowanego webasta?

P.S: jak odpaliłem webasto strasznie mi zakopcił...az siwo sie zrobiło koło auta...czy moze byc tak ze sie przepali i bedzie chodzic bo dłuugo nie było uzywane...( auto z włoch) czy musze sie nastawic na wymianke lub czyszczenie?

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam. Chciałbym zapytac fachowców o przewietrzanie.

Odblokowałem websto...pojawiło sie "heat on" oraz obok "vent on"...ale jest tak ze czasem "vent on" jest a czasem nie ma na MID-ie...od czego to zalezy?...jaka jest reguła ze to jest albo nie ma...

raczej powinno być cały czas - u mnie nie znika nigdy

I czy normalne jest ze przy zapalonym silniku "heat on" i "vent on" znikają z wyswietlacza?

wentylacja i ogrzewanie postojowe - działają tylko na postoju - po zapaleniu silnika nie da się uruchomić

Jak włącze ręcznie "heat on" to nawiewy musze sam ustawić zeby leciało ciepło ? jak to jest ...moze gdzies jest jakas instrukcja jak uzywac odblokowanego webasta?

tego tematu nie opanowałem nigdy, ustawianie temperatury przed zgaszeniem auta nie ma wpływu na pracę webasta po jego uruchomieniu o zaprogramowanej godzinie - napewno musi być ustawiony nawiew na ciepły (to pokrętło między kratkami nawiewu) żeby grzało w kabinie

P.S: jak odpaliłem webasto strasznie mi zakopcił...az siwo sie zrobiło koło auta...czy moze byc tak ze sie przepali i bedzie chodzic bo dłuugo nie było uzywane...( auto z włoch) czy musze sie nastawic na wymianke lub czyszczenie?

Pozdrawiam

jak będzie kopcić cały czas to pewnie coś jest nie tak - normalnie dymi tyko jak dopala resztki paliwa po zgaszeniu silnika, podczas normalnej pracy piecyka dymu raczej nie powinno być widać

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak sobie poćwiczyłem i wydaje mi sie ze jest tak:

ustawianie temperatury przed zgaszeniem auta nie ma wpływu na pracę webasta po jego uruchomieniu o zaprogramowanej godzinie

Prawda - bo webasto zawsze grzeje tak samo i wyłacza sie zaleznie od temp cieczy - około 74st C...temp na panelu nie ma znaczenia, ale:

napewno musi być ustawiony nawiew na ciepły (to pokrętło między kratkami nawiewu) żeby grzało w kabinie

jesli zostawisz na "auto" to pokretło nie ma znaczenia - webasto bedzie grzało nawiewem na szybe i nogi...a pokretło miedzy frontowymi kratkami pozwala mieszac powietrze zimno<>ciepło tylko naowiewem frontowym ( na twarz)...nie sprawdziłem ( zapomniałem :duh: ) czy jak zgasze auto z włączonym nawiewem z manualnie przestawionym nawiewem na "twarz"...czy po właczeniu webasto tez tak sie uruchomi - wówczas pokrętło ma znaczenie!! - musi byc na czerwonym!!

Pozdrawiam.

Opublikowano

U mnie po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 wyszarza się przewietrzania na wyświetlaczu 16:9 ale grzanie nie i mogę odpalić Webasto również w czasie jazdy. Obie pozycje od przewietrzania i od grzania mam aktywne jak kluczyk jest tylko w pozycji 1.

Zastanawiam się tylko jak zaprogramuję godzinę to kiedy sie włącza ogrzewanie a kiedy przewietrzanie? Może to zależy od temp. zewnętrznej i tej ustawionej w środku auta na panelu od IHKA.

Opublikowano

Tak. Z tego co wiem i nawet gdzies tu było na forum to zalezy to od temperatury zewnetrznej.

Nie wiem tylko jak zresetowac ustawienia na wyswietlaczu. Ja mam MIDa ...i jak sie ustawi juz jakąs godzine to jak zrobić by nie właczało sie automatycznie webasto - by na wyswietlaczu pojawiły sie kreski zamiast cyfr?

WIem ze mozna zresetowac zegary...ale nie wty sztuka by za kazdym razem zerowac zegaray ( a przy tym licznik kilomwtrów)...wie ktos?