Skocz do zawartości

Skrzynia automat - jak dbać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rok produkcji autka to 10-1995 tu sa dane z VIN:

http://img124.imageshack.us/img124/7465/e36vin14km.jpg

Moze mi ktos wyjasnic, czy w tej skrzyni przeprowadza sie jakies konserwacje, typu wymiana oleju lub filtra ??? Czy moze jest ona niezniszczalna podczas normalnej jazdy.

Narazie nic sie nie dzieje, ale to tak jak z silnikiem moze chodzic bez wymiany oleju, czy czegos tam, do czasu !?

Autko ma przejechane 115000 - Na 100%

Czy cos powinienem w najblizszym czasie robic ?

Opublikowano
Powinienes wiecej jezdzic, regularnie jezdzic do serwisu bmw na diagnostyke i zbierac pieniadze bo Bedziesz Mial Wydatki.
Serwis BMW. Nie ma rzeczy niemowliwych. Zaraszam - Ireland.
Opublikowano

Moze mi ktos wyjasnic, czy w tej skrzyni przeprowadza sie jakies konserwacje, typu wymiana oleju lub filtra ??? C

wg "Haynes Repair Manual " ze strony 14:

"...

Every 24 000 miles or 2 years,

whichever comes first:

-Change the automatic transmission fluid and filter

(Section 28)

..."

wynika z tego ze chyba tak, z reszta wg www.automat.pl wynika podobnie

ja w swojej ostatnio m.in. wymienialem olej i filtr (i pare innych rzeczy) i od razu czuc zmiane

zh
Opublikowano

Gdzie od Koszalina najblizej znajde ASO , w ktorym chlopaki znaja sie na automatach i nie potrafia tego serwisu spierdzielic ??

A zastanawia mnie to, dlaczego w ksiazce ktora posiadam tak rozpisuja sie na temat wymiany oleju silnikowego i np plynu hamulcowego, ze tam co 2-3lata trzeba to koniecznie wimienic a olej silnikowy co roku jak robi sie malo kilometrow, a na temat skrzyni automatycznej, tylko kilka wzmianek i ze np plynu wchodzi 3l ATF, jak trzeba holowac i takie tam ...

Reszte wykonywac jak inspekcja pokaze . Jak wiekszosc z was wymieniam w normalnym zakladzie, albo u znajomka podstawowe rzeczy, a inspekcje sam kassuje.

Dlaczego nie jest napisane co by np co 50tys wymienic olej, filtr i uszczelke ??!! :shock:

Ja nie mam zadnego bagnetu do sprawdzania oleju w skrzyni.

Troche dziwne ?? :? Ze nie ma jakis wytycznych .

Pozdrawiam

Opublikowano

Na innym VIN dekoderze odczytalem to :

http://img295.imageshack.us/img295/4748/vinnrmojebmwe36innastrona7fm.jpgCzy ktos moze mi wyjasnic co znaczy - lifetime oil filing – skrzynia automatyczna.

Jest tez jakis inny numer skrzyni ; A5S 310Z

Tamten Vin dekoder wyswietlil ; 5HP - 18/EH

Z tego wczesniejszego obrazka (VIN dekodera wynika, ze zywotnosc skrzyni zalezy od (chyba) stanu oleju w skrzyni – LEBENSDAUERFÜLLUNG

Lebensdauer – Dlugosc zycia , trwalosc

Füllung - Wypelnienie

To jest dalej wszystko do mojego pytania ; JAKIE CZYNNOSCI SERVISOWE POWINIENEM PRZEPROWADZAC I CO ILE ???

.