Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Wczoraj stalo mi sie cos takiego obroty silnika zawiesily sie i falowaly tak 1000-1400,zgasilem silnik i teraz mam obroty biegu jalowego tak 500-600,i nie wiem co to jest.Mieliscie cos podobnego?
Opublikowano
Przyczyna zawieszenia obrotow jest silniczek krokowy.Mialem taki problem w swojej e34,po wyczyszczeniu wszystko wrocilo do normy na jakies 1000km i znow czyszczenie.Powodzonka

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!

Niedawno zakupiłem autko e30, silnim m20, rok 1987 maj.

Mam tam lpg na śrubkę. Sam układ przepływka, krokowiec i cały dolot był trochę przegrzebany. Krokowiec obity i odłączony, powiedmy, że jakoś to chodziło na benie i poprawnie na gazie.

Zrobiłem porządek ze wszystkim (dolot), wymieniłem siniczek krokowy, ustawiłęm zawory itp. i na benzynce zaczął pracować pięknie. Odpala dość szybko za 1 kręceniem (nawet dzisiaj -22'). Aleeeeee!!!!!!!!!

Na lpg chodzi bdb tylko z odłączonym krokowcem. Z załączonym obroty nie falują tylko skaczą od 0 d0 1500, po zwiększeniu dawki gazu są w granicach 500-2000. To są jakby impulsy jakby gwałtowne otwarcie całkowite krokowca i po ok. 1sekundzie jego całkowite zamknięcie.

Przychodzi wam coś do głowy, opróc złego wpięcia gazu (np. w instalację od krokowca?), bo szczerze mówiąc elektryki gazu jeszcze nie prześedziłem.

Napiszcie, co o tym myślicie.

Opublikowano

Miałem coś podobnego po zakupie E30. jakiś pajac nie wyczyścil silniczka krokowego a obroty podniósł śróbką na przepustnicy. Czujnik położenia przepustnicy 9u mnie nie liniowy) pokazywał że jest otwarta i nie włączał się silniczek krokowy.

Po cofnięciu przepustnicy pomogło

Opublikowano

Rozważałem całe to zachowanie mojego auta i konsultowałem to z moim kolegą mechanikiem. Jest kilka opcji, które będę sprawdzał.

Raczej z położeniem przepustnicy to nie to, bo na benie by były za wysokie, ale jutro skręcę ją i zobaczę.

Ciekawe czy ktoś jesczsze z takijm silnikiem m20 miał coś takiego. Zaznaczam, że jest tam krokowy na 3 piny łamany na 90'.

Najprościej zrobić odcięcie krokowca przekaźnikiem gdy załączamy gaz, ale to raczej zaleczenie objawu niż dojście do sedna sprawy.

Chyba z moim kolegą będę również próbował wstawić tam krokowca na 2 piny (zamykającego się mechanicznie za pomocą sprężyny, nie elektrycznie jak ten co jest), może będzie mniej wariował.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cze. Jak wstawisz krokowca z 2 pinami, to jest taki specjalny emulator PD30, którym możesz sam regulować obroty na gazie. Ja taki mam.

Pozdro

• 1 miesiąc temu...
  • 9 miesięcy temu...