Skocz do zawartości

Problem z olejem, zaworami????!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wymieniłem olej na półsyntetyk i zaczeły mi tykać zawory(nie wiem jaki był wczesniej). Nie wiem czy to wina oleju czy zawory juz do kitu. Fakt jest taki ze nie był to olej z "górnej półki". Co robić!!!!!!! Pomocy.
Opublikowano
a co poradzicie na cykajace popychacze ale tylko w zimie przy niskich temperaturach ponizej +10 stopni? jak silnik stoi na luzie to nic nie slychac dopiero jak rusze to cykaja a jak zlapie troche temperatury to juz jest cisza po 1-2 minutach od odpalenia/ruszenia. olej wlany polsyntetyczny Texaco havoline 10W40 o ile pamietam klasa SL...
Opublikowano

tom -> jeździj na półsyntetyku, kup sobie regenerator silnika stp (19 PLN) i będzie ok

tolo -> jak tylko na zimno i w zime to nie rób dziury w całym :) jeździ, chodzi dobrze jest ok. Też możesz STP dolać.

Tak, polecam STP. U mnie na zmuły pomogło.

Co do cykania. Ja mam nowe dźwigienki, popychacze, wałek, sekunde po odpaleniu cyka, ale co z tego jak działa dobrze :)

Opublikowano

tolo -> jak tylko na zimno i w zime to nie rób dziury w całym :) jeździ, chodzi dobrze jest ok. Też możesz STP dolać.

Co do cykania. Ja mam nowe dźwigienki, popychacze, wałek, sekunde po odpaleniu cyka, ale co z tego jak działa dobrze :)

jesli chodzi o mnie to wydaje mi sie ze to moze byc wina oleju skoro tylko w zimie cos tam slychac

Opublikowano
tom -> jeździj na półsyntetyku, kup sobie regenerator silnika stp (19 PLN) i będzie ok

Jak narazie jezdzi dobrze, ale nie jestem przekonany do tych uszlachetniaczy nie wiem czy to nie pogorszy.

co robic ? Zaczac cos wymieniac??

Opublikowano

Zaraz mnie tu skrzyczą Ci co ulepszyli swoje silniki jakimiś wątpliwymi specyfikami, ale ja bym swojej Buni takiej krzywdy nie zrobił. :hand:

Jak silnik jest już życiem zmęczony, to napewno jakaś indianska mikstura mu nie pomoże, chociaż jak bym już nie miał wyboru, to co by mi szkodziło...

Opublikowano
Zaraz mnie tu skrzyczą Ci co ulepszyli swoje silniki jakimiś wątpliwymi specyfikami, ale ja bym swojej Buni takiej krzywdy nie zrobił. :hand:

Jak silnik jest już życiem zmęczony, to napewno jakaś indianska mikstura mu nie pomoże, chociaż jak bym już nie miał wyboru, to co by mi szkodziło...

Dokładnie, wg. mnie lepiej nie bawić się z jakimiś cudownymi odnawiaczami silnika.

Brutusie :) a jeśli byś nie miał wyboru to nie zmieniałbyś silnika zamiast się męczyć z takimi eksperymentami?

Opublikowano
Brutusie :) a jeśli byś nie miał wyboru to nie zmieniałbyś silnika zamiast się męczyć z takimi eksperymentami?

:cool2:

chyba tak...

Pod warunkiem jednak, że reszta byłaby naprawde ok, bo w przeciwnym wypadku, to chciałbym zmienić auto.

Wiem, wiem, nie zawsze fundusze pozwalają...

Opublikowano

to sobie kup webasto:) i masz po kłopocie to jest lepsze od każdego oleju nawet syntetyka... autko masz rozgrzane olej dobże wędruje .a lekkie stukanie to olej weź kobiete do kina za oszczędzoną kase :) stp to wlał bym do wraka ...

Pozdrawiam

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano

No ja też nie znoszę dolewania jakichś dziwnych rzeczy mimo że STP polecam.

U mnie na zmuły nikt nie wiedział co może być przyczyną, ja sam nie wiem, STP pomogło. zmula się nie nie przy 5500 ale przy 6500, na gazie, czyli ponad odcięciem benzyny, i to żadko, więc można by rzec że STP jest ok. Polecił mi je znajomy który jeździ e30@m40 i pracował przy bmw.

Fakt faktem w moim przypadku nie jest to wyleczenie ale podleczenie, generalnie wystarczy i koszt nie duży. Jakbym wiedział co mam wymienić, napewno bym to wymienił i nie bawił sie w dolewanie czegoś. Problem w tym że ja nie iwem i nikt nie wie.