Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na przeglądzie technicznym okazało się, że jedna z dwóch żarówek oświetlających tablice rejestracyjna jest przepalona. Nie miałem sygnalizacji tego problemu. Dzisiaj jadąc po żaróweczkę przepaliła się druga - i ten fakt został mi radośnie obwieszczony przez elektronikę samochodu. Na szybkiego sięgnąłem do instrukcji, żeby sprawdzić typ żarówki i na 159 stronie niemieckojęzycznej wersji manuala znalazłem informację, że typ żarówki to C5W (popularna rurkowa). Kupiłem 2 sztuki, wróciłem do domu, wyjąłem tablicę rejestracyjną odkręciłem ramkę, wyjąłem lampkę i ... okazało się że potrzebna jest W5W. Z tablicą za tylną szybą ponownie musiałem jechać do sklepu. W sumie wymiana banalna - dostęp kiepski bo ramka tablicy blokuje możliwość wyjęcia lampki - ale być może, że przy innej ramce, niżej przykręconej nie ma tego problemu. Nawet myślałem o wymianie na ledowe oferowane np na allegro. Ale po pierwsze cena 2 zł do 150, po drugie mam wrażenie ze zdjęć, że te ledowe oślepiają kierowców, po trzecie jest mi zdecydowanie obojętne czy podświetlenie jest białe jasne, czy żółte standardowe.
Opublikowano

U mnie są W5W też jedną mam spaloną :) już się temu przyglądałem ale zawsze zapominam kupić i wymienić ( a nawet mam gdzieś taką w garażu ) :) .

Fakt do wymiany żarówek należy odkręcić tablice i ramkę co w moim przypadku jest troszku kłopotliwe bo przynitowałem sobie tablice :)

Czy W5W czy rurka to chyba zależy od lampki . Być może w instrukcji są dwie wersję ?

Opublikowano
Ja tez kupiłem z automatu za instrukcją zarowke C5W a po odkreceniu tablicy rejestracyjnej i wyjęciu obudowy podswietlenia było tylko lekkie WTF :) jednak W5W była potrzebna - a po wymianie świeci trochę jaśniej niż ta starsza, druga W5W.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam. Dla mnie jesteście mistrzami jak sami to wymieniliście. Ja się dziś użerałem z tym i nie chce wyjść ta osłonka. Dziwne bo w Oplu np. jest taki zaczep który się podważa lekko i wychodzi ta osłonka, a tu nic takiego nie ma... Hellpppp :)
  • 2 lata później...
Opublikowano

Odkopuję, bo bez sensu dawać nowy temat.

Jakieś wskazówki jak do tego tematu podejść i nie ośrupać zderzaka?

Opublikowano
Ja już wymieniałem dawno i nie musiałem ściągać ramki tablicy rejestracyjnej delikatnie podważyłem i wyszło idealnie a potem pstryk i jest na odpowiednim miejscu, dodam iż inne żarówki niż w5w będą wywalać błąd na desce, ja wymieniałem na parkingu galerii krakowskiej w 3 minutki;-)

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)

Opublikowano

W5W już zamówione.

Czyli nie stosuje się takiej metody, jak w starszych modelach, że stara się np. płaskim śrubokrętem przesunąć "klosz" w prawo?

Opublikowano
ja dokładnie tak zrobiłem z wyczuciem;-)

Pokonując granice własnej wytrzymałości,

Wznosisz się na wyżyny własnych umiejętności,

Bo to życie oferuje nam dziś wiele możliwości,

A ty łap los w swoje ręce nadal bądź duchowo mocny!

P.S Ryszard Andrzejewski (PEJA)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Czy ktoś z Was wymieniał te żarówki w e87 po lifcie?

Obiła mi się o uszy informacja że po lifcie oryginały były ledowe czy to prawda?

Mam podświetlane klamki seryjnie i chciałbym ten sam kolor światła na tablicach...

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mam pytanie co do uzytkownikow, uzywajacych ledowych zarowek z tylu pod tablice rejestracyjna.

Uzywam takich: http://sklep.motohid.pl/pl/p/W5W-LED-Can-Bus-2xSMD-W5W-T10-white-6000k/110

Te zarowki trzymaja mi max 3-4 miesiace, ktos moze ma lepsza alternatywe dla trzymajacych dluzej ledow?

Czy ma ktos np. takie http://allegro.pl/showItem2.php?item=5985267043 i moglby sie wypowiedziec o ich zywotnosci?

Opublikowano

Ja u siebie wymieniłem na takie https://www.24sklep.pl/zarowki-led-samochowe/56-zarowka-samochodowa-led-t10-canbus-2-smd-5050.html tylko nie pamiętam czy z jedna diodą czy z trzema i obowiązkowo z CANBUS żeby nie pokazywały błędów, co żywotności od wymiany pół roku i jest ok...

PS polecam sklep chyba najtaniej...

Opublikowano
Wczesnielm kupilem podobne na allegro dwa razy to padly po 2 tyg. Wiec pomyslalem ze kupie lepsze i drozsze. Trzymaja mi po 3-4 miejsiace tow roku wychodzi ponad 100 zl za zarowki do tablicy to bez sensu. Zobacze te co ty masz