Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, czy jest jakies logiczne wyjaśnienie dlaczego w E90 nie ma wskaźnika temperatury jak w innych samochodach? Czy w innych modelach też go nie ma? Czy w przypadku przegżania w odpowiednim momencie zapali się jakaś lampka? Pytam tak na przyszłość by wiedzieć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlaczego nie ma to pytanie do BMW AG a nie na forum. Powinna się zapalić odpowiednia "ikonka". Więcej info masz w instrukcji obsługi, pod koniec są wszyskie piktogramy z opisem.
Krzysztof
Opublikowano
Ja byłem trochę zdziwiony po zakupie auta , tym bardziej że sprawdzałem do tego czasu tylko cisnienie w oponach i poziom oleju. W bmw ten problem odpadł. Komputerom wierze umiarkowanie. Po 15 tys km dolali mi 1 litr oleju po wskazaniu komputera. Byłem trochę zaskoczony że silnik bierze olej ale po przeczytaniu paru postów stwierdziłem że nie tylko mnie ( silnik benzynowy) dolewali olej po 15 tys km.
Opublikowano
w niższych modelach czasem rezygnuje sie z niektórych rzeczy. Wychodzą z założenia, ze kierowca nie musi zawracać sobie głowy tym a w razie problemu na pewno zapali sie informacja na desce. W mocniejszych wersjach jest chyba wskaźnik, przynajmniej te kreseczki przy obrotomierzu. Ponoć w nowych modelach znów wrócili do wskażnika temperatury. Pamietam, ze kiedyś w Poldku to nawet wskaźnik ciśnienia oleju był

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
w niższych modelach czasem rezygnuje sie z niektórych rzeczy. Wychodzą z założenia, ze kierowca nie musi zawracać sobie głowy tym a w razie problemu na pewno zapali sie informacja na desce. W mocniejszych wersjach jest chyba wskaźnik, przynajmniej te kreseczki przy obrotomierzu. Ponoć w nowych modelach znów wrócili do wskażnika temperatury. Pamietam, ze kiedyś w Poldku to nawet wskaźnik ciśnienia oleju był

Bagnet do pomiaru oleju to chyba nie drogie urządzenie a pewne. Mam model z marnym silnikiem ale po liftingu .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W nizszych modelach ?? A czemu w e60 też nie ma ?? To też niższy model ?? Chyba mocno naciągana ta Twoja teoria :norty: W benzynowych silnika w e90 nie było bagnetu do pomiaru oleju tylko w traktorach.
Krzysztof
Opublikowano
Mi by się przydał choćby po to, żeby z rana wiedzieć kiedy silnik się już rozgrzal i czy ogień jest już dozwolony :)
virus by Masters - 190km, 395Nm
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podobno temp można sprawdzić "wchodząc" w komputer.

Czy ktoś wie jak to zrobić?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
W nizszych modelach ?? A czemu w e60 też nie ma ?? To też niższy model ?? Chyba mocno naciągana ta Twoja teoria :norty: W benzynowych silnika w e90 nie było bagnetu do pomiaru oleju tylko w traktorach.

w niższych modelach serii a nie w niższych modelach marki

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
ja tez jestem zdania ze by sie przydal. w poprzednim aucie zwiesil mi sie zawor termostatyczny i gdyby nie wskaznik to jezdzilbym caly czas na zimnym silniku.
Opublikowano
No dlatego szkoda że nie ma wskaźnika, troche mnie to drażni,, szkoda że komputer pokładowy nie pokazuje np temp, tak jak ilość km do tankowania itd? ciekawe czy jakis szpec dałby rade wsadzić to by pokazywał temp z czujnika?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jeżeli można to niech ktoś wklei tutaj procedurę jak dojść do temp oleju w ukrytym menu
Opublikowano
To jeżeli można to niech ktoś wklei tutaj procedurę jak dojść do temp oleju w ukrytym menu

procedura do znalezienia na forum. niech poda ktore menu/podmenu?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

jest pytanie:

5 ostatnich sekund w tym filmiku:

czy to coś związane z mierzeniem temp silnika? wygląda na to, że tak, bo wskazuje 90... co to jest?

a moze zna ktoś elektroniczny, mały wskaźnik temp silnika? Takie coś, co można zamontować w miejscu, gdzie nei wali po gałach. Wskaźniki jak miał kolega bodaj Rufio (?)...podziękuje...nie będę rzeźbić w desce..

////////////////////EDIT

poprawiłem link. Czemu nikt nie krzyczał, że jest do innego tematu zamiast do youtube? :wink:

Edytowane przez sabur
Opublikowano

ten temat znam, ale chciałbym coś, co jest na widoku bez koneiczności wchodzenia do menu przy każdym uruchomieniu samochodu.

Mały wyświetlacz który ma swój czujnik, albo zczytuje dane z kompa ale do tego trzeba ogarniętego elektyka :wink: