Skocz do zawartości

325 TDS i mały problem z automatem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mogę po prostu przełączyć trybu jazdy na "sport" lub "zima".

Przesuwam przyciska na "sport", zapala się na chwile "S" i jak puszcze, to znowu jest na economicu "E".

To samo jak próbuje zmianić na "zime"

Może jakieś sugestie?

Mario

Opublikowano
wyjmij przycisk i go wyczysc i popsikaj jakiegos sprayu do potencjometrow. W moim przypadku to pomoglo.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
  • Autor

a no nie mam tyle szczescia.... - przełącznik wyjąłem, otworzyłem, ładnie przeczysciłem, sprawdziłem miernikiem - przełącznik jest OK, ale niestety nie mogę dalej zmieniac trybów....

Jakie rady ? - jechać gdzieś na komputer ? Gdzie w Szczecinie ?

Czy będę miał duże problemy zimą bez trybu zimowego ?

Mario

Opublikowano
Zimą nie bedziesz miał problemów z wyjątkiem momentu kiedy bedziesz musiał ruszyć np z 2 lub 3 biegu. Jesli bedzie to sprawa komputera to mam w posiadaniu komputer do twojej skrzyni 5hp18. Możesz nabyć go drogą kupna za pieniądze.
Opublikowano
Nie wykluczone zwarcie w instalacji, ale spróbuj rozebrać włącznik i zasteruj przełączaniem trybu ręcznie.
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Odłącz akumulator na na wiecej niz 15 min. - zresetujesz kompy silnika i skrzyni. Mam nadzieje że pomoże - o ile był to chwilowy ale spory błąd w układzie skrzyni.

Krzysiek.

BMW Klub Polska

Opublikowano
  • Autor

eh.... to też nie pomogło.......

Dam sobie spokój chyba....

Może kiedyś przy okazji ktoś się znajdzie w Szczecinie co zdiagnozuje mi to ma komputerze.

Mario

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Trzeba chyba jednak wrócić do tematu - u mnie jest to samo - i nic mi już nie zostało jak tylko zapytać się Was jak to naprawić.

Wszystkjo już sprawdzone - chyba - może ktoś podpowie co sprawdzić - jakie kostki i gdzie - E34 tds kombi.

Z góry dzięki - Krzysiek.

BMW Klub Polska

Opublikowano
witam ten przełącznik składa szię z trzech mikro-włączników i dużo wskazuje na to ,że ten środkowy/czeli E/ jest zwarty na stałe , taki mikro-przełączni to około dwa złote w każdym zakładzienapraw tv.mario gość godny polecenia w szczecinie to Bartek ma warsztat na ul. Robotniczej k.POLMO .ps. poszukaj na forum Bartek Szczecin.

Syrena z sercem od rekina!

http://img264.imageshack.us/img264/227/resize1yf.jpg

Duże Zdjęcie

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Mirek - to nie przełącznik - zmieniłem na ten od szyberdachu (patrzyłem na piny, jest taki sam tyle tylko że trzeba było go "odwrócić" i to samo). Ale juz zrobiłem - jak - poczyściłem wszystkie styki na wtyczkach (te umieszczone pod kolanami kierowcy, pod dzwignią zmiany biegów, te okrągłe otwierane po stronie kierowcy w komorze silnika) ale zanim to zrobiłem odłączyłem kompa od skrzyni (nie aku tylko duża wtyczka od kompa skrzyni odłączona na czas czyszczenia styków). Co pomogło - nie wiem - w sumie aku już raz odłączałem - nie pomogło - może te wtyczki - były trochę "zabrudzone".

Ale dzięki za podpowiedż.

Pozdro - Krzysiek.

P.S. Tak na marginesie to dziwna awaria - skrzynia chodziła bez problemów.

BMW Klub Polska

Opublikowano

Bardzo proszę o pomoc

Jeżdźe e34 525i 24v z lipca 1991 roku. Mam duże problemy z automatyczna skrzynią biegów. Mogę kupic okazyjnie drugą skrzynię z gwarancją z bmw e34 520i 24v z 1992 roku.

Moja skrzynia ma oznaczenia: ZF 0078686 1056 000 075 5PH18

BMW NR 1/219/720

Tamta skrzynia ma oznaczenia: ZF 0143167 1056 000 081 5HP18

BMW NR 1/219/955

Teraz pytanie czy bedzie ona pasowała? :evil:

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Cos z tymi numerami jest nie tak:

poszukaj tu www.realoem.com

Krzysiek.

BMW Klub Polska

Opublikowano
Cos z tymi numerami jest nie tak:

poszukaj tu www.realoem.com

Krzysiek.

ale te numer są spisane z tabliczki na skrzyni.....................

Co z nimi jest nie tak?

szukałem na tej stronie i niczego sie nie dowiedziałem

Opublikowano

widzę że nikt nie może mi pomóc.......... :(

teraz mam następne pytanie. Chodzi o przełożenia skrzyni. Jam mam symbol przełożeń 075 a tamta 081. Co będzie sie działo jak włożę tamtą skrzynię?

Opublikowano
widzę że nikt nie może mi pomóc.......... :(

teraz mam następne pytanie. Chodzi o przełożenia skrzyni. Jam mam symbol przełożeń 075 a tamta 081. Co będzie sie działo jak włożę tamtą skrzynię?

Olej i w tej i w tej taki sam klasy D3

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7fb2e9b03df39d95.html

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
  • Członkowie klubu

goldek76 - nikt po prostu nie wie co ma napisać - więc lepiej nic nie pisać - zobacz też tutaj:

www.automat.pl

a najlepiej zadzwoń do serwisu BMW i podejdz do sprawy tak że chcesz od nich kupic nową skrzynię - ja dzwonię to zawsze mi pomogą - a wcale nie wiadomo czy nie dzwoni potencjalny klient.

Krzysiek.

BMW Klub Polska