Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dołożyłem do auta z 2003 roku moduł video (fbas) i nową navi (nav03). Chciałbym pozmieniać viny w tych komponentach i przekodować navi.

Navi przy probie kodowania w ncsexpercie wyświetla komunikat "wrong ecu coding index" - popatrzyłem po urządzeniach i mają codirung index 0, a navi ma 5. Zmiany vinu nigdzie nie znalazłem - tylko w Ediabas Tool32 była opcja zmiany vinu ale po restarcie urządzenia wskakiwał znowu stary. W e38 i e39 takie rzeczy robiłem pasoftem, ale do nowego auta nie mam tego softu...

Moje pytania są następujące:

1. Jak zmienić vin w tych urządzeniach?

2. Jak i czy da się zmienić codirung index?

Pozdrawiam

Marcin

• 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Najprościej zrobić to WinKfp.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Wgrywasz nowy soft do sterownika podajesz vin twojego auta i po sprawie.
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Wgrywasz nowy soft do sterownika podajesz vin twojego auta i po sprawie.

Czy można prosić o rozwinięcie zdania? Po zamianie navi (e53) nie współpracuje ona z autem. Jak wkodować prawidłowy VIN obecnego auta? Posiada ona VIN starego auta - dawcy.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Wszystko jest opisane na forum.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam, mam mały problem. w e65 2004rok, po wypadku przestał świecić lewy ring i prawy xenon zaczął mrugać. Najprawdopodobniej zjarał się moduł świateł. kumpel kupił drugi ale różnił się dwoma ostatnimi cyframi. podłączyliśmy go i wszystkie światła działają teraz jak należy. Chcieliśmy dokodować DRL i teraz jest problem z odczytaniem tego modułu. W ncs-ie wyskakuje błąd Wrong ECU coding index..... Pewnie wina jest tego że został stary vin w LMA. Jak można to zmienić? Czy wystarczy sama zmiana przez tool32?