Skocz do zawartości

E83 2.5i Wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie do użytkowników X3 z automatyczną skrzynią biegów.

Czy ktoś z was wymieniał już olej w skrzyni biegów?W książce serwisowej nic na ten temat nie piszą ale z tego co wiem automat.skrzynie które są montowane w X3 pochodzą z GM a tam sie olej wymienia.Nie wiem ile w tym prawdy ale tak słyszałem

• Odpowiedzi 58
  • Wyświetleń 31,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Moderatorzy

BMW nie zaleca wymiany oleju w automacie.

Ja wymieniałem w każdym moim BMW i obyło się bez problemów.Dla skrzyni A5S390R olej 7045E Texaco.

Poszukaj na forum jest wiele wątków i zażartych dyskusji na ten temat.

Opublikowano
  • Autor

Jestem nowicjuszem na tym forum i jakoś nie znalazłem żadnych dyskusji na temat wymiany oleju w skrzyni biegów.Przynajmniej nie ma tego tematu na X3 forum.Jeśli powtarzam temat i denerwuje kogoś moimi pytaniami to z góry przepraszam.

Piszesz kruk 203 o skrzyni A5S390R ale to jest chyba skrzynia 6-cio biegowa.Moja jest A5S360R albo inaczej 5L40E i to jest 5-cio biegowy automat.(olej chyba można w mojej ten sam uzyc co w 390R?)

Wymianialeś olej sam czy w serwisie?Ile litrow oleju udalo sie spuścić?Calość raczej nie.Połowa zostaje ponoć w przewodach i w filtrze.

Mógł byś opisać jak to bylo w twoim BMW?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Masz skrzynkę A5S390R w X3 nigdy nie było 360R.6cio biegowe są skrzynie ZF po lifcie.

Zobacz tu:http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=PA71&mospid=47790&hg=24&fg=05

Tę skrzynkę GM BMW stosowało w E46,E39,E83 oraz w E53.

Najdłuższy wątek spotkasz w dziale E39.

Oleju przy statycznej wymianie wchodzi ok. 6L a w skrzynce jest jak pamiętam ok. 9L.

Olej Texaco ETL7045E kosztuje ok. 22zł/L filtr chyba 80zł.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Właśnie przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni biegów i oczywiście wymiany wymaga również filtr. Mam Skrzynie ZF tak więc usłyszałem, że filtr jest zintegrowany z miską olejową co jest powodem wyższej ceny wymiany w porównaniu do skrzyni GM.

Według realoem zauważyłem jednak, że u mnie filtr nie jest zintegrowany z miską bo dopiero od 09.2007 montowana jest ta zmodyfikowana miska olejowa w której filtr jest zintegrowanym elementem.

Czy można to jakoś samemu z zewnątrz zweryfikować? Nie wiem na ile ma to znaczenie, ale u mnie miska jest metalowa a nie plastikowa. Nie chciałbym by mnie serwis "w konia" robił.

Opublikowano

dlaczego serwis miał by cię robić "w konia" ?

podajesz vin zamawiasz filtr i ew uszczelkę nie wiem co tam u ciebie trzeba i po sprawie, co budzi twoje wątpliwości?

co chcesz weryfikować, vin powie prawdę nie ma innej opcji chyba że miałeś wymienianą skrzynię na jakąś inną niż fabryczna

Opublikowano

@marcych

no wiesz, jeśli filtr nie jest zintegrowany z miską olejową to płace za filtr ok 120zł, natomiast jeśli filtr jest zintegrowany z miską olejową to płacisz za miskę ok 600zł!

jak by nie patrzeć 500zł drogą nie chodzi.

Opublikowano

O czym ty piszesz kolego Oli76. Dostales dobra rade. Sprawdz po vinie i to wszystko. Jaka w tym trudność? Podalem ci namiary gdzie mozesz kupic taniej. Jak chcesz to skorzystaj, a jak nie, to zamawiaj w ASO i po sprawie.

I powinienes sie cieszyc ze masz skrzynie ZF a nie GM.

Opublikowano

Ale właśnie o to chodzi ze po vinie na realoem wychodzi na to, ze u mnie filtr jest elementem oddzielnym. Ale ponieważ wątpię, że te miski się czymś różnią oprócz tego że wcześniej były z oddzielnym a później z zintegrowanym filtrem - o ile to jest prawda.

Z resztą zapytałem się czy ktoś może ma jakoś wiedzę na ten temat i czy można to jakoś samemu zweryfikować - na oko. W końcu po to jest forum by się pytać i dokształcać, a części pewnie sam kupie i zrobię poza ASO.

Poza tym dzięki dla kolegi Mariusz1954 ze namiary. :cool2:

• 2 lata później...
Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem w końcu ten ojej w skrzyni biegów i w rozdzielaczu,adaptacje skrzyni też zrobiłem ale INPA pokayuje mi bląd 54C6 granica zużycia oleju osiągnięta.

Czytałem na jakimś forum że trzeba "poinformowac sterownik"o nowym oleju.Ma to coś wspólnego z ciśnieniem oleju którego wlaściwości się zmieniają w związku z czasem jego pracy.Jak to zrobić? Sterownik skrzyni zresetować?

Opublikowano
W INPIE powinienes miec jakies funckje serwisowe i jedna z nich jest wymiana oleju... :) W autologicu mam sporo funkcji dotyczacych VTG, takze "informacje" o wymianie oleju :) Wiec w INPIE tym bardziej powinna byc taka opcja.
Opublikowano
  • Autor

Mam opcje:

F1.MK_Soll Vorgabe

F2:Funktionsprüfung Kupplung(Sprawdzenie funkcji sprzęgła)

F3:HO Integrator Lammele eingeben(podac integrator łańcucha lamelowego)

F4:HO Integrator Getriebe eingeben(podac integrator skrzyni biegów)

F5:Reset HO Integratorengruppe(zresetowac grupe integratorow)

F6:LT Integrator Lammele eingeben

F7:LT Integrator Getriebe eingeben

F8:Reset LT Integratorengruppe

F9:Klassierwiederstand rücksetzen

F10 SG Reset

End-Of-Line Test

Kalibriewerte rücksetzen(wartości kalibracji cofnąć(

co to jest LT integrator oraz HO integrator nie mam pojęcia

Opublikowano
  • Autor
Integrator znaczy adaptacja.Mam tylko pytanie którą grupe zresetowac?,HO,czy LT .Nie narobie sobie problemu jesli to zresetuje?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Problem rozwiązany.Rheingold zresetował wszystkie integratory i bląd 54c6 zniknął
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta. Posiadam co prawda 3.0i ale skrzynia ta sama czyli GM A5S390R, czy sposobem z poniższego linka w naszych x3 jest możliwość wymiany prawie całego oleju w ASB domowym sposobem? Opisany sposób dotyczy e46 ale skrzynia też GM

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=122945

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam, jak sprawdzic model skrzyni biegow po nr vin? sprawdzilem juz chyba wiekszosc stron dekodujacych VIN i jedynie wyskakuje ze skrzynia automatyczna. Pozdrawiam
Opublikowano
Witam, jak sprawdzic model skrzyni biegow po nr vin? sprawdzilem juz chyba wiekszosc stron dekodujacych VIN i jedynie wyskakuje ze skrzynia automatyczna. Pozdrawiam

ETK: http://www.bmwfans.info

Wchodzisz w skrzynie i masz typ..

Bardzo Ci dziekuje, pozdrawiam i wyrazy szacunku, bo czytajac forum nie jeden raz korzystalem z twoich rad ;)

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
WItam.Chciałbym wymienic olej w skrzyni aut. w E83 3.0i.Czy jest to wykonalne bez posiadania kanału/podnosnika?Staram sie sam grzebać przy samochodzie,co da rade bez kanału to naprawiam;)Wymieniałem olej silnikowy i dałem rade.W skrzyni bedzie podobny poziom trudnosci?Czy lepiej bez kanału sie nie zabierać za to?
Opublikowano
Skrzynia jest GM.Niby skrzynia działa ok,ale sie naczytałem ze warto wymienic olej i teraz mnie to męczy:)Mowisz zeby nie ruszac?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Wymieniaj nie słuchaj.Kolega robi w skrzyniach więc może szuka klientów ;) Tylko zalej oryginał czyli do skrzyni GM olej Texamatic i wymiana dynamiczna czyli ok 11 litrów.Ja wymieniłem przy 240 tyś km a teraz mam 270 tys. Mój był czarny a po wymianie skrzynia lepiej zmienia biegi.
szczyrk81 ZDW