Skocz do zawartości

[E36 328ti '95 Compact] Brak abs po przekroczeniu 20km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Samochód jak w tytule:

Pytanie do znawców INPA i ABS, 2 czujniki lewego tylnego koła zmienione i nic nie pomaga,

po włączeniu zapłonu i opdaleniu kontrolka ABS gaśnie lecz po przekroczeniu około 20km/h

włącza się ponownie na stałe. w INPA jest następujący błąd:

-----------------------------------------------------------

116 wheel sensor rear left start up detection

Error frequency : 251

Vehicle speed 0.00 km/h

ABS-control not active

brake lights switch not actuated

low power supply not detected

Proszę o pomoc na temat tego błedu, dopuki nie przekrocze kilku km na godz kontrolka nie świeci.

Pozdrawiam

Opublikowano

miałem to samo w kwestii ABS, Musisz nowy czujnik ABS kupić, twój po prostu jest spsuty :)... nowy czujnik kosztuje ok 40-70 PLN, szukaj na allegro i nie kupuj oryginału, nie ma sensu, wystarczy zamiennik-chińszczyzna.

Pozdrawiam.

PS.

ja kupiłem od nich:

http://moto.allegro.pl/item1102419028_czujnik_abs_przod_bmw_3_e36_34521163027_nowy.html

i nie mam zastrzeżeń.

No i polecam przy okazji sprawdzić okładzinę klocków hamulcowych, bo aby wymienić czujnik trzeba zdjąć klocki, także szkoda płacić 2 razy.

- Bóg stworzył BMW bo wie co dobre.

- A pozostałe samochody?!

- Bo wie co to poczucie humoru :D

BMW E36 318ti Compact z silnikiem M44B19 w kolorze "Magnetic Blau"... mrrr... ;)

http://www.motostat.pl/user_images/31525/icon3.png

Opublikowano

Witam,

Testowałem już 2 czujniki i to samo, czujnik sam wymieniam - z tyłu to zdjęcie koła i 1 śrubka około 5min roboty,

nie trzeba ściągać klocków.

Teraz tak mnie tkneło że mam półosie od E30 bo wstawiałem szpere od E30,

czy może być to spowodowane innym rozstawem szczelin w pierścieniach ABS ?

Jedna półoś miała pierścień "klasyczny" czyli taki sam jak w e36, a druga jest inna

pierścień jest masywny i wygląda jak tryb, tu widać różnicę

http://www.318ti.org/notebook/diff_conversion/images/abs_teeth_s.jpg

oczywiście u mnie jest w stanie idealnym.

Czy ktoś miał z tym do czynienia ? W sumie nie powinno mieć to takiego wpływu,

bo prawe koło nie zgłasza błędu, a może za daleko wysunełem czujnik od pierścienia po lewej (chociaż obydwa są na podobnej odległości),

w jakiej odległości powinien być czujnik od pierścienia?

Wolałbym żeby to był jednak czujnik ;)

Opublikowano
Sprawdz, czy czasem kabelki od czujnika do ABS maja przejscie.

Czy gdyby kabelki nie miały przejścia kontrolka od razu zapaliła by się i nie gasła ?

Tak się dzieje przy uszkodzonym kompletnie czujniku, a tutaj abs widzi czujnik, kontrolka gaśnie

a bład pojawia się po przekroczeniu pewnej prędkości i zapala się wtedy ponownie na stałe do czasu

wyłączenia zapłonu. Przełoże jutro tylne czujniki miejscami to rozwieje wątpliwości.

Opublikowano
Weź depnij przy większej prędkości parę razy pedał hamulca tak żeby koła się zatrzymały, kolega tak miał (w passacie B4) że przy pewnej prędkości zapalała się kontrolka, jak dobrze przyhamował to gasła i zaczynał działać ABS, przyczyną była marna pompa ABS.
Opublikowano
takie rzeczy dzieją się czasem przy różnych rozmiarach opon i przy różnej ilości zębów na pierścieniu od abs-u
Opublikowano
No ja bym obstawiał pierścienie. Raz ze znajomym robiliśmy hamulce w mitsubishi i złamaliśmy pierścień w tylnym kole :x po zakupie nowego różnił się ilością zębów i abs nie działał :!: Ta korona ma być taka jak montowana :cry:
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"