Skocz do zawartości

E60 lampy przód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam parujący prawy reflektor bixenonowy górna partia tam gdzie brewka (nie skrętny przed FL). Pytanie moje jest takie - gdybym chciał podmienić obydwa reflektory na takie po FL czy będą pasować do mojego modelu (2004) ??
Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Kolego dopiero byl pisany temat popatrz dobrze na forum,napisze w skrócie pasują tylko troche przeróbek i ze 2300 trzeba miec w kieszeni :D
Opublikowano

czyli tak naprawdę nie pasują :)

to nie jest kwestia plug&play.

felgi, opony, prestige tuning, elementy carbon, znaczki carbon, grile

hurtowe ceny na zimowe opony renomowanych marek

http://img169.imageshack.us/img169/4364/gpowerwheel.jpg

Felgi oraz akcesoria legendarnego G-Power!

http://www.inovit.pl http://www.kahndesign.pl http://www.wolfrace-wheels.pl

Opublikowano
  • Autor
jdef no i o taką odpowiedź mi chodziło. A pytałem dlatego że zastanawiam się nad wymianą reflektorów (komplet) z racji tej że prawa brewka mi paruje i nie wiem czy będę w stanie to usunąć (+ nie świeci) . Widzę i jest bardzo dużo refl. po FL na rynku a przed liftem z kolei jest dużo xenonów ale skrętnych. Ja mam tradycyjne xenony. Myślałem bardziej, że nie podejdą z powodu innego kształtu jednak widzę że tutaj nie jest to kwestia kształtu a P&P więc czarował nie będę - bawiąc się w przełączniki, przetwornice, transformatory a na końcu możliwe kłopoty z elektroniką w pojeździe.
Opublikowano

są zakłady specjalizujące się w tym temacie, kilka osób na forum chyba także to robiło, ale trzeba trochę pomotać i wydać nieco pieniędzy. tak więc temat jest do ogarnięcia, ale to większa operacja.

i tyle w temacie :)

felgi, opony, prestige tuning, elementy carbon, znaczki carbon, grile

hurtowe ceny na zimowe opony renomowanych marek

http://img169.imageshack.us/img169/4364/gpowerwheel.jpg

Felgi oraz akcesoria legendarnego G-Power!

http://www.inovit.pl http://www.kahndesign.pl http://www.wolfrace-wheels.pl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Dziękuje za link ale im dłużej patrzę na te sprawy tym bardziej nie jestem za jakimikolwiek przeróbkami - mówię o przekładce lamp na po FL do samochodu z 2004 roku. Jakoś się obawiam konsekwencji ... zwłaszcza teraz kiedy ten temat raczkuje i jest to metodą prób i błędów w wielu przypadkach. Póki temat nie zostanie ogarnięty w pełni z przeróbkami i nie stanie się to normą ;) to myślę że nie warto.
Opublikowano
"Normą" to raczej nie będzie nigdy ;) Ktoś tu już polecał gościa, który to sprzedaje. Co ciekawe, w innych aukcjach zawsze ma dopisek "możliwy montaż", a tutaj cisza.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Panowie odgrzeję temat - dotyczy zaparowanej i NIE świecącej prawej brewki

Czy jest opcja - i czego ona wymaga jesli już będzie możliwa - aby zamontować zamiast bixenonów standardowych lampy dynamic xenon lub lampy bixenon ale z palnikiem D1S ( obecnie posiadam D2S)

Dlaczego pytam - otóż cholernie ciężko jest znaleźć jakąkolwiek lampę pod palnik D2S 35W. Myślałem na poczatku o komplecie aby go wymienić -ale widzę że jest to mało realne znaleźć 2 lampy. Szukałem już nawet w pojedynkę prawych ... ale tutaj również klops ...

Na LCI nie chcę wymieniać bo to za duży koszt i uważam to za ostateczność jeśli już bardzo mnie wkurzy nie świecąca brewka - kupować w ASO to troszkę nieporozumienie :) wolę w takim razie zmianę na LCI lub jeździć nadal tak jak jest :)

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Opublikowano
A nie szukałeś na niemieckim ebayu?
Opublikowano
  • Autor

Szukałeś ... :)

1. Albo nie ma D2S 35W (jest D1S lub D2S Dynamic - ja nie posiadam)

2. Albo nie wysyłają do Polski :) mimo że PayPal lub przedpłata etc...

3. Albo cena jest porównywalna za komplet lamp LCI (przód tył) ca. 900EUR

Jeszcze jedno pytanie. Zakładam że wszystko jest OK nic nie paruje w lampie i nie ma rozszczelnień - i gaśnie mi brewka z diodą - czy istnieje opcja wymiany samej diody tak aby świeciła ? Chodzi mi o to czy można wymienić jak każdą inną żarówkę/palnik czy są to tzw jednorazówki ? Jak padnie to kaput ..... do kosza i nowa lampa. Jesli tak to zastanawiam się nad sensem kupowania i zakładania używanych lamp z roku 2004.

Ale mam nadzieję że da się diodę podmienić ... coś wiecie na ten temat?

Opublikowano
  • Autor
A czy otrzymam odpowiedź czy dioda w lampie przedniej odpowiedzialna za świecenie brewki (obrysówki) jest wymienna czy jak się spali to kaputt. Ze schematu wynika mi że tak .... ale w praktyce ktoś to testował ?
Opublikowano

Witam!

Nie do konca rozumiem, czy masz na mysli ze cala "brewka" Ci nie swieci,

czy tylko jedna z kilku diod? Jelsi jedna to teoretycznie mozna wymienic,

trzeba rozkleic lampe itp, a diode na pewno kupisz w elektronicznym.

Natomiast jesli nie swieci Ci cala brewka, to znak ze padla Ci przetwornica

do brewki, a wtedy masz zabawe z elektronika:

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

:) nie świeci cała brewka + diody na obrysie

Najpierw padła jedna - bo zaparowała i amen

Od kilku dni obserwuję padanie drugiej - co któryś raz się zaświeci

Jak dobrze pamiętam na przednim obrysie (diody z boku reflektora) powinno się świecić 5 diód - świeciło się 4 później 3 a teraz 2

Opublikowano

Hej!

Jesli padaja Ci diody, co jest mozliwe tylko w przypadku podania zbyt duzego napiecie, to sprawdzilbym na Twoim

miejscu jakie jest napiecie zasilajace. Moze byc za duze, a wtedy moze sie okazac ze masz zwarcie w module

swiatel.

Pozdrawiam

M.

Opublikowano

Witam :)

Zaraz, zaraz, czegoś tu nie rozumię, mam podobny problem (lewa brewka nie świeci) ale od początku.

Najpierw padło oświetlenie lewego ringu(świeciło,nie świeciło - tak kilka razy)następnie przestała świecić brewka. wymieniłem halogenik ringu i świeci a brewka dalej nie. I tu pytanie - na lampie nad brewką jest taka maleńka wtyczka,to oprawka diodki od brewki? a jak nie to od czego? Po jej wysunięciu okazało się że ma kształt literki u (poziomej) tyle że poza oprawką nic więcej nie wylazło :cry2: .

I drugie(a może trzecie)putanie,czy jesteście pewni że producent nie przewidział możliwości przepalenia didy?? :mad2:

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor

Rozmawiałem z ASO - producent nie przewidział "normalnej" wymiany diody - w sensie nie potraktował jej jako elementu który może się spalić (np przywołany ring czy zwykła żarówka/palnik). Można wymienić diody ale wiąże się to z rozbrojeniem lampy i rozszczelnieniem jej :) trochę pracy trzeba w to włożyć (i do tego znaleźć odpowiednie diody) . Wg info jakie uzyskałem to jest to lifetime ale jak wszystko tak i to ma swoją wytrzymałość - zwłaszcza w PL warunkach gdzie 24h/7 jeździmy na światłach.

Na zachodzie pewnie tego problemu w takim stopniu nie ma bo tam obowiązują światła wtedy kiedy zajdzie taka potrzeba. Generalnie Pan w ASO zaproponował zakup nowej lampy :) za 4500PLN - zamiast wymiany diody - z trudem powstrzymywałem śmiech ale się udało. Wtyczka nad brewką to jej zasilanie - czyli krótko mówiąc doprowadzenie prądu aby świeciła.

Diody znajdują się wewnątrz reflektora.

Bodek - przynajmniej jedna brewka z diodami padła z innego względu niż wysokie napięcie - otóż diody generalnie bardzo wrażliwe są na wilgoć - a mnie się rozszczelnił prawy reflektor i para/wilgoć dostała się do wnętrza - i to załatwiło jedną brewkę/diody za nią odpowiedzialne) . Druga najprawdopodobniej padła ze starości. Jak kupiłem auto świeciły się 4 z 6 , później 3 z 6 a następnie 2 z 6. Na sam koniec brewka raz świeciła a dwa razy nie - teraz odjechała już całkiem i nie świeci w ogóle.

EDIT: Bodek dodałem jeszcze zdjęcia - z tego co się orientuję za oświetlenie przedniej brewki(nad lampami) jest odpowiedzialny "pas" 6 diód które świecą również z boku reflektora (zaznaczone na zdjęciu). Z tego co widziałem na fotkach jak to przerabiają na białe 5 diód świeci z boku i jedna od frontu spójrz na to. Także ja nie widzę tam miejsca na przetwornice - kwalifikuję to jako jedną całość

Kolega Jeromer podesłał mi link do jednego z forów gdzie chłopcy z USA robią trik i domowym sposobem wyciągają stare pomarańczowe diody i wkładają białe. ale to się wiąże z precyzyjną i spokojną robótką oraz rozszczelnieniem reflektora. Poniżej link i efekt:

http://picasaweb.google.pl/aleksander.slawomir/Pulpit#5531691544408076226

Edytowane przez Prezioso

Opublikowano

Witam :D

Dzięki za odpowiedź :) Sprawa jasna. Ponieważ nie mam akurat na zbyciu 4500 a i cierpliwość mi się chwilowo wyczerpała(rozszczelniać nic nie będę) na razie będę jeżdził z jedną a jak się wkurzę to wyciągnę wtyczkę z drugiej,może jakoś to przeżyję :(

Pozdr.

Opublikowano
  • Autor

Wrzuciłem EDIT i dodatkowe zdjęcia

Przy okazji jak dorwę "zapasowe lampy" to te obecne rozkleję i wymienię diody na białe - ale zapas muszę mieć ;)

Opublikowano

Hej!

Diody kupisz w sklepie el. koszt 2-5zl za sztuke. diody zasilane są

napięciem max 1,5V i prąem ~100mA. Zatem miernik w dlon i sprawdz

jakie masz napiecie na wtyczce do brewki. Jesli tam bedzie ok, to pozostaje Ci

demontaz lampy i naprawa uklady diodowego. Klej do lamp latwo znajdziesz

wbrew pozorom (ja kiedys w innym aucie uzywalem silikonu, przynajmniej byla

szczelana pozniej :) ).

Pozdrawiam

M.

Opublikowano
  • Autor

Chłopcy mają troszkę inny patent na wejście do diodek - wycięcie plastiku od góry (czarnego przy wtyku zasilania)

Z tego co się zorientowałem powinny być takie LED'y

http://www.radioshack.com/product/index.jsp?productId=3060973#

Z tym że one mają kąt świecenia 130* a w PL znalazłem jedynie 120* - z racji tej że nie jestem elektrykiem/elektronikiem nie bardzo wiem czym to się je ;) i na co kąt świecenia tak naprawdę wpływa.

• 1 rok później...
Opublikowano

witam

mam problem z "brewkami" czy mozliwe jest zeby obie na raz przestaly swiecic?? sprawdzalem napiecie na wtyczce i w lewej jest 7,2V w prawej 7,1V

mial juz ktos taki problem?

auto z 2003 soft z 2005

• 4 lata później...
Opublikowano
Chciałbym podpiąć się do tematu może ktoś pomoże. Mianowicie również mam do wymiany lampę z przodu, przepuszcza wilgoć do środka i nie działa brewka. Jest to lampa z żarnikiem d2s (przetwornica ma nr 5DV 008 290-00). Mam drugą lampę dobrą ale bez przetwornicy i pod d1s. Do tej nowej lampy idzie również inna przetwornica 5DV 009 000-00. Czy po dokupieniu przetwornicy i przełożeniu żarnika ze starej lampy (czy jest taka opcja że będzie pasował) będzie wszystko działać bez błędów w elektronice? Czym różnią się te lampy? Dodam że na jednej i drugiej soczewce napisane jest D2S i Dynamic Xenon.