Skocz do zawartości

[E39 540i M62] Problem z wolnymi obrotami.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z wolnymi obrotami. Przy schodzeniu silnika z obrotów wskazówka nie zatrzymuje się na 600-700 obrotach tylko schodzi niżej a potem jakby się odbija i ustawia na właściwych wolnych. Raz jest ro bardziej odczuwalne raz mniej. Jako że ciężko to opisać - nagrałem to i wrzuciłem na youtube'a (link poniżej). Dodam tylko że po każdorazowym dodaniu gazu, puszczałem pedał, odczekiwałem chwilkę i znowu delikatne dodanie gazu. Najlepiej to widać w pierwszych i ostatnich sekundach filmiku. Ma ktoś może jakiś pomysł co jest nie halo?

http://www.youtube.com/watch?v=y2dgBMhvVrI

...... V8 ...... :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nikt nie wie dlaczego M62 tak maja. Ze wszystkich 5ciu M62, ktore znam - kazda ma to samo falowanie. Dodatkowo, gdy wcisnie sie troszeczke gazu (jakies 2%-5%) obroty nie podnosza sie na stale tylko faluja. Masz kolego zdrowy motor. :cool2:

Dodam tylko, ze zjawisko charakterystyczne tylko dla M62TUB44, czyli silnikow poliftowych - z elektorniczna przepustnica.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Dokładnie jest to M62TUB44 - zresztą jedna z pierwszych (09.08r). Kurcze - szkoda że wcześniej nie wiedziałem że to przypadłość M62 :duh: Wydałem parę groszy na różne diagnozy i próby naprawy tego zjawiska :mad2:

Trudno - ale dzięki za szybką odpowiedź. :8)

Opublikowano
Ja u siebie mam instalke gazową i raz na 20-30 tyś obroty fiksują mocno faluje i czasami gaśnie. Wtedy na odpalonym silniku odpinam kostkę od elektronicznej przepustnicy. Na zegarze wyskakuje coś w obcym języku w stylu że silnik jest rozprogramowany. Próbuje go jeszcze go tak odpaliś by sie całkiem rozprogramował. Natępnie podłączam kostkę, przejazd próbny by się zaprogramował i jakiś czas jest ok.
Opublikowano
U mnie poniżej tej pierwszej kreski (obstawiam że to 500 obr) nie schodzi. Nigdy też nie zgasł. Co do rozprogramowania - raz na jakiś czas zostawiam go u szwagra i stoi tak sobie z wyjętym akumulatorem (tak na wszelki wypadek gdyby się napatoczył przypadkowy złodziej :lol: ). Nie robi to na nim żadnego wrażenia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gasnac nigdy nie powinien :!: Jesli gasnie to cos jest nie tak.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
samo wyjęcie akumulatora resetuje tulko ECU /komputer/, programowanie przepustnicy tylko jak napisałem....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
samo wyjęcie akumulatora resetuje tulko ECU /komputer/, programowanie przepustnicy tylko jak napisałem....

:duh: Sa normalne sposoby resetu adaptacji przepustnicy.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• 2 lata później...
  • 4 miesiące temu...