Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem z klimą. Jak odpale auto na postoju i włącze klime to wyłącza się i włącza co chwile. Chodzi minute i na dwie się wyłącza. Podczas jazdy wszystko jest ok. Jak przejade jakieś 10-15km i zatrzymam się to też jest ok. Problem jest tylko jak odpale na zimnym silniku i auto jest na postoju. Jest napewno szczelna i nabita (serwis robiony 2 tygodnie temu). Co może być przyczyną? czujnik ciśnienia?

Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
Opublikowano

a zobacz jak zapalisz przez grill czy chodzi wiatrak na I biegu?

jak nie to masz rozwiązany problem

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
kolego yo jak najbardziej prawidłowy objaw , klima musi sie co chwile zatrzymac a wentylator chodzi otóż już pisze dlaczego , czynnik chłodzący ma za wysoką temmperature aby dac rade schłodzić wnętrze do temperatury wklepanej przez ciebie na wyświetlaczu dlatego zatrzymuje nadmuch i zbiera chłodne powietrze aby po chwili je wpuścic na kabine , u mnie jest tak samo , od czasu do czasu sie wylącza , natomiast jak lecisz trasą to wali zimnem non stop .
Opublikowano

No to jak już jesteśmy przy klimie, to może ktoś coś mi podpowie.

Otóż miałem padnięty wentylator klimy, pojechałem i kupiłem używany. Przy kupnie podłączyłem go do samochodu, odpaliłem klimę i kręcił aż miło.

Postał sobie miesiąc w oczekiwaniu na montaż, aż wreszcie się doczekał i jakie było moje zdziwienie kiedy po zamontowaniu i poskładaniu wszystkiego wentylator ani drgnie. Po podłączeniu do innego samochodu dmucha aż miło, a u mnie ani drgnie.

Czy to możliwe że przez zbyt małą ilość czynnika wentylator nie startuje? Co konkretnie odpowiada za jego załączenie?

Klimę ostatni raz nabijałem rok temu, a teraz chłodzi, ale szału nie ma.

No i jak stoję w korkach i temperatura jest zbyt wysoka, to oczywiście klima się wyłącza.

Aha - wentylator z wbudowanym modułem, wtyczka 3 PIN.

Opublikowano

No właśnie chodzi o to, że mam na jednym kablu 14V i na dwóch masę. Wiem, że na cienkim czarnym też powinien pojawiać się prąd, ale go tam nie ma.

Stąd moje pytanie: co mogło się popsuć przez miesiąc, że wiatrak nie działa.

Czy zbyt mało czynnika w układzie klimy daje takie skutki?

Opublikowano

Witam

Podepnę się pod temat. W ubiegłe lato naprawiłem klimę (kompresor) i było fajnie. Ale teraz (tydzień temu ponownie uzupełniłem czynnik) jest u mnie ODWROTNIE jak w tym poście. Czyli - jak jadę wolno lub stoję to milutko się schładza..... a jak tylko jadę powyżej 90 km/h to taka jakaś "blada lipa" wieje :x

Czy ktoś może wskazać ... co zacz ?

Pozdrawiam

Memento Mori :-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wentylator na 3piny nie jest taki łatwy do sprawdzenia. Sterowanie czysto elektroniczne i voltomierzem nic nie wybadasz.

Potrzebny oscyloskop.

Klima wyłacza się też i podczas jazdy ale pewnie nie czujesz tego.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

znalazłem problem. Nie działa mi wentylator (dopiero dziś doszedłem do siebie po weselu i sprawdziłem wszystko).

jutro postaram sie pogrzebać coś wiecej i spróbować znaleźć czemu nie chodzi

Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
Opublikowano

PONIEDZIAŁEK 12 LIPIEC

a zobacz jak zapalisz przez grill czy chodzi wiatrak na I biegu?

jak nie to masz rozwiązany problem

ŚRODA 14 LIPIEC

znalazłem problem. Nie działa mi wentylator (dopiero dziś doszedłem do siebie po weselu i sprawdziłem wszystko).

jutro postaram sie pogrzebać coś wiecej i spróbować znaleźć czemu nie chodzi

to musiało być grubo jak nawet pierwszego postu nie przeczytałeś :cool2:

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
przeczytałem wszystko wczoraj dopiero :) poprawiny 3dniowe :)