Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam małe pytanko w swojej 3-jeczce mam założone felgi 18 z oponami

Przód - 225/40 r18

Tył - 255/35 r18

Tylnie oponki mam do wymiany z zastanawiam się czy pozostać na takich jak było oryginalnie czy też z tyłu założyć 225/40 r 18 i czy autko przy węższych oponkach będzie żwawsze bo wiecie szersza opona to większy opór toczenia itp.

Opublikowano

1. nie będzie żwawsze - nie ma chyba nawet takich czujników, które by to wyczuły :-) - a już na pewno nie kierowca

2. Wszystko zależy od tego jakiej szerokości masz felgi - masz takie same z przodu i z tyłu? To zamontuj takie same opony... Jeśli masz różne felgi... pozostań przy aktualnych "ustawieniach", ale i tak masz dziwnie te opony dobrane - producent zaleca 225/45 i 255/40...

Opublikowano
1. nie będzie żwawsze - nie ma chyba nawet takich czujników, które by to wyczuły :-) - a już na pewno nie kierowca

2. Wszystko zależy od tego jakiej szerokości masz felgi - masz takie same z przodu i z tyłu? To zamontuj takie same opony... Jeśli masz różne felgi... pozostań przy aktualnych "ustawieniach", ale i tak masz dziwnie te opony dobrane - producent zaleca 225/45 i 255/40...

Insane ale kolega ma 18" i powinno byc 225/35/18 oraz 255/30/18. Jesli (wiekszy ) profil nigdzie nie ociera to ja pozostawiłbym tak jak jest.

Opublikowano
Witam koledzy przy 18 jest 225/40/18 przod tyl 255/35/18 a przy 19 jest 225/35/19 przod tyl 255/30/19 tak jest na wklejsce i w instrukcji obslugi.pozdr
Opublikowano

Witajcie

Tak jak kolega pisał na tabliczce jasno napisano.

Jednakże w.g. przepisów różnica wielkości koła nie może być większa niż 2% od przewidzianych przez producenta,

na prawie wszystkich stronach oferujących sprzedaż opon można znaleźć tabelę zamienników

Pozdrawiam

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

Opublikowano

Insane ale kolega ma 18" i powinno byc 225/35/18 oraz 255/30/18. Jesli (wiekszy ) profil nigdzie nie ociera to ja pozostawiłbym tak jak jest.

Mylicie się obaj ;).

producent zaleca 225/45 i 255/40...

aż poleciałem sprawdzić czy się nigdzie nie pomyliłem ale faktycznie oponki mam takie jak napisałem. Poniżej zamieszczę fotkę autka na felgach jakie posiadam

I dobrze napisałeś, bo to są felgi Styling 193: przód 8x18 - 225/40R18, tył 8,5x18-255/35R18.

Biorąc pod uwagę normalną eksploatacje, a nie ''german styl'' to na szerokość 8,5'' opona 225 wąska. Osobiście zostałbym przy 255.