Skocz do zawartości

E36 1.8 M43 problem z drganiem kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich!mam problem z kierą trzęsie od 80 do 120 km/h następnie od 150 do 180km/h więcej nie jechałem.amory z przodu nowe,opony przód i tył nowe,klocki i tarcze nowe, komplet tył i przód,sprężyny nie pęknięte,gałki gumy inne ok,generalnie zawiecha jest w 100% ok.trzęsie kierą nie zawsze,2 dni trzęsie 2 nie,20km trzęsie,10nie i tak na przemian.na luzie trzęsie,na dodawanym gazie trzęsie,na puszczonym pedale gazu też trzęsie.felgi ok.podmieniałem 3 komplety kół i to samo,już mnie trafia, o co chodzi,żaden mechanik nic,po prostu jest to zagadka która trwa pół roku.jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o podpowiedzi będę wdzięczny.
Klema
Opublikowano
Sprawdź dobrze luzy na maglownicy, drążkach kierowniczych oraz końcówkach. Jest też opcja krzywej piasty i będzie wtedy telepać mimo zmiany kół ale to raczej rzadko występuje.
Opublikowano
Miałem ten sam problem amortyzatory nowe, tarcze nowe, opony 3x wyważane.Podczas jazdy 80-120km/h i hamowanie kiera drgała. Okazało się ze sworzeń mam wybity po wymianie jak ręką odjął
Opublikowano

o jaki sworzen ci chodzi??

ja stawiam na luzy na maglownicy... ja tez mam ten problem.

tez wymianiałem wszystkie sworznie amortyzatory i dalej to samo.

na zgaszonym silniku jak zaczne ruszac kierownicą to słychac jak delikatnie stuka w maglownicy :duh:

sprubuje olej wymienic bo jak go zobaczyłem myslałęm ze padne,

tobie kolego radze sprawdzic olej, ja stawiam na maglownice.

Opublikowano
witam koledzy! luzy na maglu są małe,ale to prawie wszyscy mają,ale dlaczego raz trzęsie a raz nie.płyn wymieniałem i to samo jest.pzdr
Klema
Opublikowano
witam koledzy!pisze kolega żeby ustawić zbieżność kół,ale czy od złej zbieżności kół może być taki objaw?
Klema
Opublikowano
witam!zbieżność kół, no można ustawić,ale czy od złej zbieżności kół może występować taki problem?
Klema
Opublikowano

W tej sytuacji ,albo pomoże ,albo da odpowiedz na tę zagadkę wyważenie "na samochodzie".

Nie zdejmuje się kół z samochodu.

Czyli wyważenie wszystkich elementów które kręcą się razem z kołami (tarcze ,piasty,półosie).

Opublikowano

Ja wczoraj bylem na diagnozie i mi powiedzial ze mam wszytsko sprawne to sie zapytalem jak to przeciez trzepie kierownica mi akurat zaczynało od 80 i to dosc mocno, powiedzial mi zeby, kola wyważył - pomogło bylem bardzo zdziwiony nie sadzilem ze przez nie wywazone kola tak mono mi trzepało

woec jesli wszystko sparwne wyważ kółka bo nieraz głupie i proste rzeczy sie psuja a ludzie chca silniki wymieniac :p