Skocz do zawartości

E36 1.8 M43 problem z drganiem kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich!mam problem z kierą trzęsie od 80 do 120 km/h następnie od 150 do 180km/h więcej nie jechałem.amory z przodu nowe,opony przód i tył nowe,klocki i tarcze nowe, komplet tył i przód,sprężyny nie pęknięte,gałki gumy inne ok,generalnie zawiecha jest w 100% ok.trzęsie kierą nie zawsze,2 dni trzęsie 2 nie,20km trzęsie,10nie i tak na przemian.na luzie trzęsie,na dodawanym gazie trzęsie,na puszczonym pedale gazu też trzęsie.felgi ok.podmieniałem 3 komplety kół i to samo,już mnie trafia, o co chodzi,żaden mechanik nic,po prostu jest to zagadka która trwa pół roku.jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o podpowiedzi będę wdzięczny.
Klema
Opublikowano
Sprawdź dobrze luzy na maglownicy, drążkach kierowniczych oraz końcówkach. Jest też opcja krzywej piasty i będzie wtedy telepać mimo zmiany kół ale to raczej rzadko występuje.
Opublikowano
Miałem ten sam problem amortyzatory nowe, tarcze nowe, opony 3x wyważane.Podczas jazdy 80-120km/h i hamowanie kiera drgała. Okazało się ze sworzeń mam wybity po wymianie jak ręką odjął
Opublikowano

o jaki sworzen ci chodzi??

ja stawiam na luzy na maglownicy... ja tez mam ten problem.

tez wymianiałem wszystkie sworznie amortyzatory i dalej to samo.

na zgaszonym silniku jak zaczne ruszac kierownicą to słychac jak delikatnie stuka w maglownicy :duh:

sprubuje olej wymienic bo jak go zobaczyłem myslałęm ze padne,

tobie kolego radze sprawdzic olej, ja stawiam na maglownice.

Opublikowano
  • Autor
witam koledzy! luzy na maglu są małe,ale to prawie wszyscy mają,ale dlaczego raz trzęsie a raz nie.płyn wymieniałem i to samo jest.pzdr
Klema
Opublikowano
  • Autor
witam koledzy!pisze kolega żeby ustawić zbieżność kół,ale czy od złej zbieżności kół może być taki objaw?
Klema
Opublikowano
  • Autor
witam!zbieżność kół, no można ustawić,ale czy od złej zbieżności kół może występować taki problem?
Klema
Opublikowano

W tej sytuacji ,albo pomoże ,albo da odpowiedz na tę zagadkę wyważenie "na samochodzie".

Nie zdejmuje się kół z samochodu.

Czyli wyważenie wszystkich elementów które kręcą się razem z kołami (tarcze ,piasty,półosie).

Opublikowano

Ja wczoraj bylem na diagnozie i mi powiedzial ze mam wszytsko sprawne to sie zapytalem jak to przeciez trzepie kierownica mi akurat zaczynało od 80 i to dosc mocno, powiedzial mi zeby, kola wyważył - pomogło bylem bardzo zdziwiony nie sadzilem ze przez nie wywazone kola tak mono mi trzepało

woec jesli wszystko sparwne wyważ kółka bo nieraz głupie i proste rzeczy sie psuja a ludzie chca silniki wymieniac :p