Skocz do zawartości

Spalanie w trasie teraz na oponach zimowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj byłem we Wrocławiu, wyszło mi spalanie około 14 litrów LPG mimo dość wolnej jazdy, co prawdą trochę w mieście jeździłem (korki były), ale wydaje mi się że ostatnio jak byłem na tej trasie mimo że jechałem szybciej i tak spalił tyle samo lub mniej. Czy opony zimowe w temperaturze 14 - 25 st (droga więcej) mogą powodować 1 - 1,5 litra wyższe spalanie niż na letnich?

Poprawiam: średnia z 593 km w których niestety były też korki z innego odcinka trasy wyszła: 13,7 l gazu.

Średnia z nocnego powrotu z centrum Wrocławia do Jaworzna, we Wrocławiu dziurawe drogi wolna jazda, mimo nocy światła, autostrada na początku tempo 140 km/h potem 120 km/h, remonty w które zwalniały do około 100 km/h, potem jeszcze z 6 km zwykłych dróg i postój na kontrolę policyjną, wyszła: 13,2 l. Nie chodzi o wskazania OBC tylko podaje realne spalanie.

Na nie zimówkach byłoby mniej?

Pozdrawiam

Opublikowano

Zwykle jest dokładnie odwrotnie, na zimówkach auta pala mniej, bo zimówki maja rozmiar 205/65/15, a letnie zakładamy na felgi 16, 17 lub nawet 18stki i wtedy opony są znacznie szersze, co powoduje zwiększone zużycie paliwa, bo mają one wyższe opory toczenia.

Kiedyś na niemieckim forum porównywali takie zużycia paliwa i przy ekstremalnych rozmiarach felg i opon letnich różnice z zimówkami dochodziły nawet do trzech litrów na 100 km...

Opublikowano
Kto "normalny" jeździ przy 24st na oponach zimowych ? :lol:

Myślę, że wielu, bo gdy po zimie zostaje Ci 4 mm bieżnika, to na następną zimę już się będą nadawać i trzeba je "dojeździć" do końca, a to może trwać i do lipca...

Opublikowano
Kto "normalny" jeździ przy 24st na oponach zimowych ? :lol:

Chciałem oddać letnie do regeneracji... a dopiero teraz znalazłem sensowną firmę a trzeba było jechać a auto na zimówkach.

Zimówki to 225/60/15 wszystkie 6-ry. Letnie będą 235/45/17.

A co do spalania zimowe czy letnie: na zimowych na asfalcie podobno właśnie ten efekt który powoduje ich buczenie odpowiada za dużo wyższe opory toczenia, chodzi o lamelki inną budowę bieżnika. Letnia przecież jest całkiem płaska jak kartka papieru a jedyny "bieżnik" to odprowadzenie wody. Oczywiście mówię o typowo letnich a nie o tzw. całorocznych.

Pozdrawiam

Opublikowano
Gdzie oddajesz do bieżnikoweania i jakie są koszty
PRZEDNI NAPĘD JEST DLA DZIEWCZYNEK
Opublikowano

nie, nie oddałem felgi 17" do regeneracji, piaskowanie, uzupełnianie ubytków, malowanie, proszkowe 3-ma warstwami :) Wrzucę fotki na forum.

Pozdrawiam

Opublikowano
na zimowych na asfalcie podobno właśnie ten efekt który powoduje ich buczenie odpowiada za dużo wyższe opory toczenia, chodzi o lamelki inną budowę bieżnika.

Dobra zimówka nie buczy i jedzie miękko, jak byś szedł w kapciach. Jeżeli coś buczy, to albo opona jest po ostrym "odhamowaniu", albo ma guza...

Opublikowano

nie, nie oddałem felgi 17" do regeneracji, piaskowanie, uzupełnianie ubytków, malowanie, proszkowe 3-ma warstwami :) Wrzucę fotki na forum.

Pozdrawiam

Witam, jakie sa koszta takiej regeneracji :?: Ja planuje tez zregenerowac moje 16stki ale nie malowac tylko polerowac lub chromowac i to kosztuje ok 400zl/komplet tylko niewiem ile sobie licza za uzupelnianie ubytkow, ogolnie mam dobry stan ale pare malutkich odpryskow/ubytkow jest...

Pozdrawiam
Opublikowano

Pozdrawiam

Witam, jakie sa koszta takiej regeneracji :?: Ja planuje tez zregenerowac moje 16stki ale nie malowac tylko polerowac lub chromowac i to kosztuje ok 400zl/komplet tylko niewiem ile sobie licza za uzupelnianie ubytkow, ogolnie mam dobry stan ale pare malutkich odpryskow/ubytkow jest...

470 pln od 17". Ja robiłem to w www.felg.pl

Pozdrawiam