Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Nie mogę dojść co się dzieje w moim BMW E34 518 M40 wymieniłem płyn chłodniczy bo wymieniałem nagrzewnice i od tego czasu mam problem niby odpowietrzyłem układ ( ciepłe powietrze jest z nawiewu, parownik jest ciepły i silnik się nie grzeje) ale główny przewód który idzie do chłodnicy jest bardzo twardy, i jak na uruchomionym silniku gdy jest już nagrzany odkręcę korek wlewu na chłodnicy wywala mi płyn chłodniczy i nie wiem co jest czy źle odpowietrzyłem układ, czy może uszczelka pod głowicą, ale nie ma płynu w oleju ani oleju w płynie i silnik chodzi dobrze. Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję

Edytowane przez s4p3v
Opublikowano
tylko że przewody oba do chłodnicy są ciepłe i ten od termostatu też, słyszałem że może to być korek czy to możliwe?
Opublikowano
Możliwe, wymień korek i wtedy sprawdź, tylko dobrze byłoby gdybyś jeszcze raz odpowietrzył układ po wymianie korka.
Chroń mnie Boże, przed Diabłami w mundurach o niebieskim kolorze...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wymieniłem wisko, pompę wody, termostat i wydaje mi się dalej że jest za twardy wąż od chłodnicy, ale po woli zaczyna mi się wydawać że tak chyba ma być bo na korku pisze że podczas gdy silnik jest gorący nie należy odkręcać. Czy faktycznie tak ma być.
Opublikowano
mogles najpierw wymienic ten korek a pozniej ewentualnie reszte gratow ,wtedy bys byl pewny
http://img11.imageshack.us/img11/6204/e340211.jpg
Opublikowano
Wisko i Pompę musiałem, a korek mam używany jutro zmienię, tylko pytanie czy za każdym razem co odkręcę korek od chłodnicy muszę odpowietrzać układ ?
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam Panowie proszę o pomoc , wymieniłem drugi raz termostat w 520 i 24 zawory benzyna i dziś znowu kontrolka na czerwonym i wąż zimny co sie dzieje proszę o pomoc ?? wręcz błagam Panowie
Opublikowano
Witam, to że silnik się grzeje nie musi być winą termostatu. Jeżeli go wymieniłeś na nowy i to drugi raz to znaczy, że ten element jest sprawny. Może być niesprawna pompa, ale zakładam, że sprawdziłeś, czy leje z wężyka w zbiorniku wyrównawczym. Ponadto może być układ zapowietrzony i to by było najlepsze rozwiązanie u Ciebie. Trzeba odpowietrzać do skutku, strumień w zbiorniku ma być ciągły, wszystkie węże miękkie i ciepłe, łącznie z tymi przy elektrozaworach. Może być jeszcze niedrożna chłodnica oraz kompresja z silnika bijąca w układ chłodzenia, która będzie non stop zapowietrzać układ gazami oraz nabijać duże ciśnienie w wężach. Innych niedomagań nie widzę, co nie znaczy, że ich nie ma.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Jak założyłem nowy termostat to wszystkie węże były ciepłe , co do uszczelki pod głowica to jest tez spoko bo ostatnio olej wymieniałem i nic co do chłodnicy została wypłukana i jest wszystko ok , wiec chyba pozostaje odpowietrzenie ale pytanie jak :(
Opublikowano
Witam, ugniatanie węży do skutku i otwarte ogrzewanie, odpowietrzanie to nic magicznego. Jeśli chodzi o uszczelkę to nie musi mieć nic wspólnego z olejem, wystarczy, że będzie dmuchać gazami wylotowymi w płyn, jeżeli nie będzie przepalona między kanałem olejowym, a chłodzenia to oleju ze ścianek cylindra jest za mało, żeby przedostawał się do płynu. Odpowietrzaj do skutku, uwolnij powietrze z górnego węża i dolnego popuszczając opaski podczas pracy silnika, jeżeli to wszystko zawiedzie to zostaje głowica/uszczelka. Jeżeli termostat i pompa jest ok, oczywiście.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

co do pompy.odkręcasz korek i podczas dodawania gazu trzeba patrzeć czy strumień w chłodnicy(okolice górnego węża) jest silniejszy czy nieustannie ten sam.Jak ten sam to coś z pompą,jak jest silniejszy to ok.

Co do kompresji to potrzebne jest do tego urządzenie,najlepiej podjedz do mechanika,koszt takiego sprawdzenia to około20-30 zł