Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Dzisiaj mierzyłem napięcie lambdy na rozgrzanym silniku . Napięcie to waha się między 0,38v - 0,42 były momenty że spadło do 0,23v ale podnosiło się też czasam do 0,51v Czy to normalne ?
Opublikowano
To w moim przypadku jeżeli sąda pracuje najczęściej w przedziale 0,3v-0,4v (są momenty 0,2v-0,6v) jest do wymiany ?
Opublikowano
Silnik pracuje ok Spalanie przy spokojnej jeździe miasto 10,5l-11l trasa 7l-7,5l Ale sprawdze jutro jeszcze raz rozgrzeje porządnie silnik . Jak będzie dalej pracowała w tak małym przedziale to wymieniać ? Czy ten problem może być spowodowany sondą viewtopic.php?f=68&t=130330
Opublikowano

Nie będzie to problem sondy na te spadające obroty. Spadają ,gdyż dochodzi dodatkowe obciążenie na silnik.

Najpierw wykonaj reset dme http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=592.

Wprawdzie jest to E32,ale robi się to w ten sam sposób.Po resecie,gdy będzie się uczył miej włączoną klimę.

Jeśli nie pomoże to zacznij od sprawdzenia czy w klimatyzacji nie ma za dużo gazu ,gdyż zbyt duża ilość będzie powodować duże obciążenie dla silnika i tym samym spadek obrotów.

W marce renault by wyeliminować ten problem zmieniono oprogramowanie w sterowniku ,gdzie została już wpisana klimatyzacja

Opublikowano
Robiłem reset ale potem nie włączałem klimy . Odczynnika nie mam za dużo bo sam dobijałem (825g) Jutro zrobie reset i zrobie tak jak mówisz . A co do lambdy jeżeli będzie dalej tak samo zmieniać czy olać , bo we wtorek mają mi instalować gaz . Bardzo ci Dziękuje za Pomoc
Opublikowano
Czym sprawdzałeś napięcie? Jeżeli jakimś tanim miernikiem to za takie napięcie może być winne duże opóźnienie miernika. Najlepiej jest sprawdzić na oscyloskopie. Ale jeżeli miałeś dobry sprzęt to sonda do wymiany.
Opublikowano
zgadzam sie z przedmówca, bardzo ciezko jest mierzyc dokladnie tak male napiecia i z pewnoscia tanie multimetry moga wykazywac spore bledy, w przypadku takich napiec sluza raczej do zdiagnozowania czy napiecie w ogole jest czy go nie ma
Opublikowano
Dzisiaj mierzyłem miernikiem jeszcze raz na rogrzanym silniku , około 30sek. minimum 0,22v ,max 0,71v i co chwile się zmieniało (0,22 , 0,55 , 034 , 071 i.t.d) Czyli sąda jest ok ? A co do obrotów reset nic nie dał.
Opublikowano

Spróbuj odciągnąć 100g czynnika.Może waga w maszynie oszukuje,to się zdarza

Możesz wytłumaczyć słowa sam nabijałem klimatyzację?

Czy robiłeś to nabojami jednorazowymi?

Opublikowano
Pracuje w serwisie opon i klimatyzacji a odczynnika jest na pewno 825g zresztą przed nabiciem było 500g i było dokładnie to samo.
Opublikowano (edytowane)

To ok ,a czy zdarzy się taki objaw ,gdy w tych samych warunkach nie włączysz klimy ,tylko na postoju zaczniesz mocno kręcić kierownicą w prawo i w lewo?

Dążę do tego ,czy jest to zależne od obciążenia.

Edytowane przez maniura
Opublikowano
Ale miałem dokładnie 495g i było to samo a ma być 825g tak , że odciągnięcie nic nie zmieni a poza tym nie da się odciągnąć 100g trzeba przejść cały proces nabijania (faza recyclingu , próżnia , test szczelności itd) i nabić 725g
Opublikowano
Jak nie włącze klimy to też spada ale bardzo delikatnie , spadnie może do 750 i podniesie się na 800 prawie nie odczuwalne .Dziwi mnie to czemu to się dzieje tylko jak jest upał !! A co do maszyny masz faktycznie racje da się wcisnąć stop , nie pomyślałem bo nie miałem jeszcze klijenta który by chciał odciągnąć pare gram :D
Opublikowano

Sprężarka klimatyzacji może odbierać od silnika nawet 4 KW mocy.

Dla silnika jest to bardzo istotne obciążenie.

Dlatego sterownik silnika (ECU) musi sterować włączaniem i wyłączaniem sprężarki.

Przed włączeniem sprężarki można zaobserwować podniesienie obrotów silnika.

Na przyrządach można dostrzec większe uchylenie zaworu biegu jałowego,(wyczyść krokowy)

wydłużenie czasu wtrysku oraz korekcję konta wyprzedzenia zapłonu.

Zmiana tych parametrów przygotowuje silnik do dodatkowego obciążenia sprężarką.

Na włączenie klimatyzacji mają wpływ: temperatura silnika, włącznik klimatyzacji,

obroty silnika, prędkość pojazdu, informacja o stanie pracy silnika

(bieg jałowy, średnie obciążenie, maksymalne obciążenie)

Wiele sterowników wyposażono w procedury wyłączające sprężarkę podczas normalnej pracy

oraz na wypadek awarii. Gdy obroty silnika spadają zbyt nisko wystarczy odłączyć od silnika

sprężarkę by obroty podniosły się. Silnik ustabilizuje swoją pracę i zezwoli na ponowne

załączenie sprężarki. Mniejsze jednostki napędowe mogą mieć problem ze zbyt małą mocą

silnika. Przy ruszaniu może brakować mocy na dynamiczne przyspieszenie. Dlatego przy

ruszaniu sprężarka może być odłączana na kilka sekund. Ten czas wystarczy na rozpędzenie

samochodu. Po kilku sekundach ponownie sprężarka zostaje włączona. Gdy pedał gazu jest

maksymalnie wciśnięty ECU odłączy sprężarkę „domyślając się” że kierujący potrzebuje

całą moc silnika wykorzystać na przyspieszenie samochodu.

Na zimnym silniku,gdy robisz "przygazówkę" sterownik może wyłączać klimę ,a gdy obroty spadają "myśli" że nie będzie już potrzebna pełna moc i ponownie włącza klimę.W tym momencie obroty spadają do poziomu

500

Następnie sterownik podnosi obroty ,by silnik nie zgasł.

Nie twierdzę iż jest to normalne zachowanie,ale jak już przeczytałeś wcześniej przyczyn może być wiele

Opublikowano (edytowane)

Niestety pewne usterki ,a najbardziej chwilowe są trudne do zdiagnozowania.

Profilaktycznie wyczyść krokowy i sprawdź dokładnie szczelność dolotu

Edytowane przez maniura
Opublikowano

Jak zaobserwujesz na zegarach ciśnienia od klimy,to zobaczysz ,że wysoka temperatura zewnętrzna ma bardzo duży wpływ na ciśnienia w układzie klimatyzacji (bardzo wzrasta wysokie ciśnienie).Przy wzroście ciśnienia kompresor daje większy opór i większe obciążenie na silnik.

Kupiłem auto niedawno i zdarzyło mi się takie coś jakieś dwa razy.U mnie przy takich objawach pomógł serwis klimatyzacji,ewentualnie samo się naprawiło.Nie wiem dokładnie ,bo jest już dobrze,a między czasie nic innego nie było robione

• 5 lat później...