Skocz do zawartości

318is Nieprawidłowa praca silnika: dławienie, utrata mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rano odpalam auto to zawsze ładnie załapie ale trochę dłużej, bo muszę kręcić 2 sekundy, jak już się odpali to obroty mam na 950rpm, poczekam 1 minutę i ruszam się do jazdy, potem występują problemy jadąc zimnym i ciepłym silnikiem:

Zimny silnik:

Delikatnie daję gazu silnik podczas jazdy zachowuję się tak jakby się dławił, tracił moc tzn przyśpiesza, zwalnia, przyśpiesza, zwalnia jakby jakaś świeca nie pracowała, ale świece mam nowiutkie i kable też. Pracuje trochę równo.

Ciepły silnik:

Z przyśpieszeniem, zwalnianiem i przyspieszaniem przez silnik nie ma już problemu, ale jest inny problem na biegu jałowym pracuje nierówno na 80%, jak chce kogoś wyprzedzić to redukuję bieg i daję gazu wtedy ładnie si wkręca jak wskazówka obrotomierza dochodzi do 5 tys rpm to zaczyna strasznie tracić moc, wychodzi z 5 tys rpm dostaje kopa i jak znowu dochodzi do 6 tys rpm to znowu traci, a jak wyjdzie z 6 tys rpm to już ładnie się zbiera aż do 7 tys rpm.

_____

Kolejny raz źle zatytułowałeś temat! Ile razy można prosić o to samo? :duh: Ostrzeżenie nr 2. /mattiss

Opublikowano
Weź najlepiej pod komputer podepnij, masz parę czujników w aucie i może pokaże który uwalony. U mnie ciut podobne objawy były, komp pokazał błąd sondy i wałka rozrządu, na razie samą sondę wymieniłem i auto odżyło.
Opublikowano
Komputer może podpowiedzieć co może być winne. Wyświetlą się kody błędów. Należy je prawidłowo zinterpretować i ustalić najbardziej prawdopodobny element. I w tym momencie są dwie szkoły. Jedna mówi żeby od razu wymienić wskazany przez komputer element, a druga żeby sprawdzić wskazany przez komputer element i w razie nieprawidłowości w jego działaniu wymienić. Wszystko zależy od mechanika do którego oddasz auto.
Opublikowano

Witam

Jedź na komputer. A jak jest przy tych wszystkich objawach ze spalaniem?? Wzrosło?? Komputer zapewne wykaże złą mieszankę-błąd lambdy, ale to oczywiste, przy takich sensacjach podczas jazdy. Może któraś z nowych świec jest wadliwa?? Ktoś miał niedawno taki przypadek, że nie miał przerwy na nowej świecy... Komputer pokaże też błędy cewek zapłonowych i przepływomierza-jeśli to ich wina. Także na pewno warto się tam wybrać...

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png