Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam Bmw e60 2.3 benzyna to moje pierwsze auto tej marki.

Spotkałem sie z opinią ze bmki maja tendencje do grzania sie.

Dzisiaj odpaliłem auto przejechałem kilka km i wyświetliła mi sie inf,ze temp.silnika jest za wysoka.

Co można na to poradzic,nie ukrywam ze jak dla mnie taka inf. to duzy dyskonfort bo wiem

co oznacza przegrzanie silnika.To już drugi raz kiedy mam ten komunikat,fakt ze temp. na zewnątrz

wynosi ponad 30 stopni ale to nie wydaje mi sie normalne.

Prosze o jakieś rady jak rozwiązc problem.

pozdrawiam

Opublikowano
No cóż. W żadnych spotykanych warunkach taki komunikat nie powinien się wyświetlić. Coś musi być nie halo jeśli wskazuje ci taki błąd. Podejrzewam, że może to być wina wymiennika ciepła, tylko że nie mam pewności co do tego. A jak z poziomem płynu chłodniczego?

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano
U mnie podczas jazdy "po mieście" wentylator co parę minut się załącza ale jeszcze tak się nie zgrzała żeby wywalić taki komunikat!
Opublikowano

No właśnie,musze pózniej zejść do auta i sprawdzić poziom płynu chłodniczego.

Wskażnik temp pokazuje 3 kreski i nawet jak juz wyświetla komunikat to wciąż są 3 kreski.

Pomijając poziom płynu chłodniczego co jeszcze moge sprawdzićw układzie chłodzenia

we własnym zakresie?Jak macie jeszcze jakieś pomysły to prosze piszcie.

Dzięki za podpowiedzi

Opublikowano
Najpierw powinieneś sprawdzić poziom płynu chlodzacego , puźniej układ czy nie ma żadnych wyciekow , jeżeli możesz to przyjzyj się chlodnicy czy nie jest pogieta i w jakim stanie są blaszki na chlodnicy , czy przypadkiem toną liści lub worek foljowy ci się nie dostał gdzieś z przodu - to wszystko możesz sam sprawdzić , puźniej podjedz niech ci ktoś sprawdzi termostat i wetylator , to na tyle co można ci poradzić bez wizyty w serwisie , Powodzonka i aby to była pierdolka
Opublikowano
Kolego jeśli poziom płynu w normie to sprawdz termostat!!! Jak sprawdzić? Koniecznie podepnij diagnoze. U mnie mimo,że nie ukazał sie jeszcze komunikat o wysokiej temperaturze przy odczycie diagnostycznym był błąd "charakterystyka termostatu". Nie pojezdziłem tygodnia od odczytu, a zaczeło wywalac komunikat (żółty)na IDrive. Natychmiast wymieniłem termostat i problem rozwiazany. Koszt max 500zł z ori termostatem,diagnozą,płynem. Termostat dławił przepływ. Obstawiam to u Ciebie. Uważaj bo jak ukaże sie komunikat wysokiej temperatury w kolorze czerwonym na IDRIVE silnik zostanie samoczynnie wyłączony.