Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich mam spory problemik ktory naprawde mnie denerwuje-mianowicie zmienilem kola w mojej e90 z 17 felg z run flat tyres na 18 z normalnymi oponami przez ok 2tyg bylo ok a teraz komp pokazuje mi ze mam kapcia(czerwona kontrolka run flat)sprawdzalem cisnienie w kolach kilka razy resetowalem ta kontrolkke,bylem dzis podlaczyc auto do kompa i nic nie pokazalo wszystko jest ok.pomocy!a podobno jest jakies oprogramowanie ktore mozna zainstalowac w samochodzie i ono wylancza to dziadostwo-prosze o pomoc?
Opublikowano

moze to byc w miare typowa usterka czesci ukladu DSC:

1) gdy masz dystanse,

2) lub masz niezbyt idealne felgi,

to w miare czesto siada: czujnik predkosci obrotowej, zamontowany w beznadziejnym miejscu do wymiany: nalezy zdemontowac fotel kierowcy, sciagnac wykladzine i nastepnie wymontowac modul

najgorsze jest to, ze diagnostyczny komp. nie pokazuje tego bledu i mozesz to sprawdzic jedynie przez podmiane czujnika z "dobrego" auta, kolejna wada jezeli okaze sie, ze to jednak czujnik :mad2: to cena ~1700zl,nastpenie powinnienes jeszcze wgrac odp. soft dla nowego czujnika, wiec moze okazac sie, ze ten "pierd" kosztuje Cie ponad 2tys.

lub wersja optymistyczna, ktoras z "wtyczek" nie kontaktuje :cool2: , z ktorego kola masz bledy mozesz sie dowiedziec podpinajac diagnostyczny komp. ale tylko podczas jazdy (jezeli lampka raz sie pali a raz nie...), pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli masz stare koła to wróć do nich na trochę i jeśli problem będzie nadal to niestety masz pecha i to co pisze kolega wyżej może byc realne. Jesli nie masz tych kół, to może masz zimowe w mniejszym rozmiarze.
Opublikowano
nie wiem czy dobrze rozumiem, pojawial sie komunikat o kapciu, sprawdzałes cisnienie i resetowałes błąd. Resetowałes po kodłączeniu do kompa serwisowego czy w menu komputera pokładowego?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 3 lata później...
Opublikowano
Witam mam dokladnie ten sam problem z 2 tygodnie temu zmienilem kola letnie (17) na zimowe (16)i wlaczyla mi sie kontrolka cisnienia powietrza w kolach co moze byc przyczyna?
Opublikowano
Po pierwsze po każdej wymianie trzeba na nowo potwierdzić ciśnienie w oponach, bo jeśli jest różne , albo koła są innego rozmiaru, będą wyskakiwac błędy. A nikt z Was nie napisał jasno że to zrobił, więc najpierw odpowiedzcie na to pytanie, i wtedy koledzy będą szukac przyczyny :)
Opublikowano

Czesc.

Potrzebuje nastepujace informacje :

- Czy twoj samochod jest ze stanow zjednoczonych czy z europy ?

- jaki jest pelny wymiar kol ktory miales wczesniej a ktory masz teraz.

- Czy w twoich kolach sa czujniki TPMS czy nie, jezeli tak to w ktorych ?

Biore pod uwage to co mowiles czyli ze opony sa ok, felgi sa ok.

Jezeli masz wersje amerykanska, problem tkwi prawdopodobnie (90%) albo ze zainstalowales kola bez czujnikow TPMS, albo ze starymi czujnikami TPMS ktore nie obsluguja tych kol albo ze czujniki TPMS sa martwe

Jezeli masz wersje europejska, zanim cokolwiek wymienisz, radzil bym ci zrobic w tej kolejnosci :

- ustawienie prawidlowego skret kierownicy (SZL), jezeli sie nie poprawi to...

- reincjalizacje systemu ABS... to duzo tansze niz wymiana czujnika a jezeli nie poradzi to...

- sprawdzenie lozyska kol tylnych ktore moga rownierz wywolac ten blad.

Biorac pod uwage 2 tygodnie do pokazania sie bledu to zanim zaczniesz rozbierac twoj samochod na czesci ja bym najpierw sprawdzil/zrobil nowa kalibracje czujnika katu skretu (SZL), jest to typowy objaw tego bledu po wymianie kol, dziwie sie ze nie jest znanym objawem na tym forum a to 100 zl u dobrego fachowca (nie Aso), napisz jak wyszlo.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano (edytowane)
A mozesz mi powiedziec jak po wymianieopon nalezy potwierdzic cisnienie.Z gory dzieki

Hmm rozumiem ze twoj system nie obsluguje Googla :)

jezeli nie masz idrivea :

http://sposob na youtube

jezeli masz idrive :

http://sposob na you tube

Edytowane przez Rivasi

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
A mozesz mi powiedziec jak po wymianieopon nalezy potwierdzic cisnienie.Z gory dzieki

Hmm rozumiem ze twoj system nie obsluguje Googla :)

jezeli nie masz idrivea :

jezeli masz idrive :

OK Dzieki bardzo za pomoc juz to zrobilem i jest wszystko w porzadku jeszcze raz dzieki i pozdro :lol:

Opublikowano
ja bym propnwal abys wymazal oba dosyc ciezkie linki cytujac mnie bedzie bardziej przejrzyscie :)

Moja La Bunia

DO E9x :