Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jak w temacie, podłokietnik w fotelu kierowcy jest klapnięty i nie da się go ustawić aby był w dobrej pozycji. Przerabiał już ktoś ten problem??
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
Rozebrać fotel, dorobić podkładkę pod zębatkę i po problemie.
Chroń mnie Boże, przed Diabłami w mundurach o niebieskim kolorze...
Opublikowano

Dołożę od siebie 2 pytania w tym temacie gdyż mam tę samą dolegliwość.

1. Czy taki zabieg jest na tyle łatwy aby osoba posiadające zdolności manualne mogła to zrobić sama?

2. Czy można to zrobić bez demolki fotela, tzn. czy nie będzie wpływu na tapicerkę lub/i czy będzie wymagany tapicer?

Opublikowano
Jeśli masz zdolności manualne to sam sobie poradzisz. Wystarczy zdjąć tylnią maskownicę fotela. Nie jest potrzebna żadna ingerencja tapicera.
Chroń mnie Boże, przed Diabłami w mundurach o niebieskim kolorze...
Opublikowano
Właśnie zauważyłem jego brak tylko jeszcze nie sprawdziłem czy grzechotka w środku jeszcze działa.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie akurat brakowało tego bolca ale skręciłem na śrubkę z nakrętką i działa ale nie do końca bo za wysoko trzeba podnieść żeby przeskoczyła zębatka
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
u mnie właśnie wystaje z podłokietnika jakiś bolec i nie wiem jak go wcisnąć i wg. mnie przez to podłokietnik się wysuwa z zębatki. wie ktoś jak wcisnąć ten bolec?
e36 318i kombi 1999r
Opublikowano

W fotelu jest wałek a w podłokietniku tuleja która się nasadza na niego i oba te elementy są przewiercone.

Podłokietnik trzeba nasadzić i ustawić tak, aby bolec przeszedł przez nie.

Mam nadzieję że opisałem w prosty sposób :lol:

Opublikowano
dzięki.myślałem że nie będę musiał demontować tej tapicerki z tyłu fotela no ale widzę że chyba jednak się nie obejdzie bez jej zdjęcia :)
e36 318i kombi 1999r
Opublikowano

No niestety trzeba. Kilka postów wyżej rafi v8 odpowiedział mi na to samo pytanie.

Zrobiłem to u siebie. Aby zdjąć tylną maskownicę fotela, wystarczy lekko pociągnąć ją do góry. Można to zadanie dać dziecku do zrobienia jak lubi pomagać. :D Musiałem tylko sam bolec skombinować.

Dzięki wszystkim za pomocne info.

Opublikowano
miałem też podobną akcje z podłokietnikiem kierowcy to znaczy wyskoczył mi bolec który trzyma podłokietnik rozebrałem tylną osłonę fotela i wykręciłem sobie 2 śrubki trzymające podłokietnik wstawiłem śrubkę i podjechałem do kolegi żeby mi ją jeszcze wspawał żeby nie wypadał i git
Nie maszyna a technika zrobi z Ciebie zawodnika
Opublikowano
Ja wolałem śrubę z imbusem i dwie niskoprofilowe nakrętki dać na kontrę niż się ze spawarką przy tapicerce bawić.
Opublikowano
Ja bolczyka nie mam. Jak kupowałem swoją BMkę to już nie było. Potrzeba matką wynakazków. :P