Skocz do zawartości

316i Centralny w jednych drzwiach wariuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z centralnym zamkiem w drzwiach przednich pasażera.

Otóż gdy zamykam po swojej stronie (kierowcy) to zapadają się wszystkie rygle oprócz drzwi przednich pasażera - natychmiast odbija je z powrotem. Za drugim razem zapadają się znowu wszystkie oprócz drzwi przednich pasażera i tak już zostaje.

Teraz inna sytuacja - wszystkie rygle otwarte, wciskam te przednie od pasażera i wszystkie się zamykają prawidłowo. Otwieranie też prawidłowo działa od drzwi przednich pasażera.

Otwieranie z kluczyka - po stronie kierowcy - za pierwszym razem otwiera rygle (oprócz pasażera przód) i natychmiast zamyka. Za drugim otwarciem już otwiera i nie zamyka automatycznie (oprócz pasażera przód).

Jeśli otwieram od strony pasażera kluczykiem to wszystko jest prawidłowo.

Gdy otwieram drzwi pasażera lub kierowcy światełko w środku zapala się, czyli wyłączniki krańcowe są OK.

Zdjąłem już boczek, przewody wyglądają na nieprzetarte chociaż nie obierałem ich z osłonek na całej długości. W wyjęciu siłownika przeszkadza prowadnica szyby, macie jakiś patent jak wyjąć siłownik?

_______

Poprawiłem tytuł. Proszę się zapoznać z formatem tytułowania wątków obowiązującym w tym dziale, bo następnym razem dam ostrzeżenie. mattiss

http://to-be.pl/images/bmw.jpg
Opublikowano
Prawdopodobnie zwarcie,najczęściej występuje na wiązce idącej do tylnej klapy bagażnika.Przewody łamią się przez otwieranie i zamykanie klapy.
Opublikowano

prowadnica szyby jest w 2 częściach góra i dół. dolna część trzyma się na 1 śrubie troszkę poniżej zamka (pod zaślepką)

odkręcasz, ciągniesz prowadnice w dół i zostaje ci w ręku ;) u góry mocowana jest tylko na wcisk do górnej prowadnicy

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano

Podepne sie, bo tez mam teraz maly problem :/ Czy mozliwe, aby silownik byl juz slaby? Przestal mi sie zamykac bagaznik (dziala tylko z centralnego, bo zamek wymieniany). Drzwi zamyka normalnie a bagaznika nie chce. Udalo mi sie go w koncu zamknac---> podnioslem klape do gory, zakmnalem drzwi z kluczyka i zakmkniete. Tylko teraz mam lipe bo nie moge go otworzyc :mad2: :mad2: :mad2: Siedzen za bardzo nie mam jak zlozyc bo jest przykrecony wzmacniacz, ze siedzenia praktycznie sie nie klada(jak trzeba bedzie to w ostatecznosci MOZE sie zloza).

Jest jakis inny patent, aby otworzyc bagaznik? Planuje podlaczenie pilota do centralki, ale to po wyplacie. Czy raczej bez sensu samemu grzebac i dac to specjalistom? A moze jakis namiar na dobrego speca w Warszawie, ktory by sie tym zechcial zajac :twisted: ?

Opublikowano

Obejrzałem wiązkę na tylnej klapie - nie znalazłem przetarcia.

Udało mi się za to wyjąć siłownik z drzwi, trochę go przeczyściłem ale nic to nie dało. Czy w drzwiach kierowcy jest taki sam, żeby można go było podmienić i sprawdzić czy to wina siłownika?

Opublikowano

A logiczne bo co? Koła też masz inne z lewej i z prawej? Ciekawa to "logika".

Przechodząc do rzeczy - siłowniki są identyczne, właśnie podmieniłem na ten od kierowcy i działa. Problem rozwiązany, przy okazji się czegoś nauczyłem. :)